Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι πρέπει να προχωρήσουν!

Χρειάζεται ένας νέος σχηματισμός στον χώρο της κεντροαριστεράς, ικανός να υποδεχτεί στους κόλπους του τους παραπλανημένους που ακολούθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον οδήγησαν σε εξωπραγματικά εκλογικά ποσοστά. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι μπορούν να αποτελέσουν μαγιά για την δημιουργία ενός νέου δυναμικού πολιτικού φορέα. Είναι κάτι που χρειάζεται η χώρα. Μόνη της η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορέσει…

Στις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας πήρα μία ξεκάθαρη θέση. Όπως είπα και τότε, αυτό συνηθίζεται σε Μέσα Ενημέρωσης του εξωτερικού. Το Μέσο παίρνει μία ξεκάθαρη θέση και πληροφορεί τους αναγνώστες του ποια ακριβώς είναι η θέση του σε σημαντικά γεγονότα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το Μέσο έχει πάντα δίκιο ή ότι μετατρέπεται σε σταυροφόρο μιας άποψης. Σημαίνει όμως ότι ξεκαθαρίζουμε την θέση μας για να μπορούμε να κοιταζόμαστε στα μάτια.

Η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας φέρνει την δεξιά πιο κοντά στο κέντρο. Ήταν ιστορική αναγκαιότητα να συμβεί και συνέβη. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις. Ήταν απαραίτητο να πλησιάσει η δεξιά προς το κέντρο, έτσι ώστε να διευκολυνθεί το έργο της ανασυγκρότησης της χώρας. Η επόμενη ημέρα θα αφήσει συντρίμμια. Το έργο της νέας κυβέρνησης θα είναι δύσκολο και δεν θα μπορέσει να βγει σε πέρας μόνο με τις δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη κι αν ο Κυριάκος καταφέρει να πετύχει μία συντριπτική νίκη στις επόμενες εκλογές, που φαίνεται να είναι και το πιθανότερο σενάριο.

Συναίνεση ναι. Αλλά με ποιον; Με την σημερινή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό είναι αδύνατο. Δεν υπάρχει πιθανότητα συνεννόησης με τον Αλέξη Τσίπρα και τους πραιτοριανούς του. Η συγκρότηση ενός σοβαρού πολιτικού φορέα στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας, λοιπόν, είναι μία αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει η χώρα να γυρίσει σελίδα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αρκετά στελέχη που σήμερα βρίσκονται στο Ποτάμι αισθάνονται να είναι πιο κοντά στην Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου. Αυτοί θα ακολουθήσουν τον δρόμο τους. Αλλά το μεγάλο, το σημαντικότερο είναι αυτό που μπορεί να γίνει μεταξύ του Σταύρου Θεοδωράκη και της Φώφης Γεννηματά. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι αύριο η ηγεσία του νέου φορέα. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού έχουν δείξει μέχρι σήμερα ωριμότητα. Θα βρουν τον τρόπο να επιβάλλουν την καλύτερη δυνατή λύση, η οποία θα μπορούσε να είναι και μία τρίτη επιλογή, πέρα από τον Σταύρο και την Φώφη.

Θα είναι λάθος να συνεχίσουν τα δύο κόμματα μία ανεξάρτητη πορεία. Το καθένα μόνο του έχει ελάχιστα πράγματα να πει προς τους ψηφοφόρους. Θα είναι δύο μικρά κόμματα. Και οι δύο μαζί, όμως, μπορούν να συγκροτήσουν έναν νέο δυναμικό φορέα που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσει να γίνει ένα σύγχρονο κόμμα εξουσίας. Η χώρα χρειάζεται μία δυνατή κεντροαριστερά, όπως χρειάζεται και μία εξίσου δυνατή κεντροδεξιά.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου