Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Το πασόκ στην κυβέρνηση ο σύριζα στην εξουσία


Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος θα φέρει και σαρωτικό ανασχηματισμό της κυβερνήσεως. Αυτό φυσικά είναι κοινό μυστικό στους παροικούντες στο Μέγαρο Μαξίμου. Το σημερινό κυβερνητικό σχήμα έχει υποστεί καθίζηση και ο Τσίπρας χρειάζεται άμεση αποτελεσματικότητα από τα στελέχη του ενόψει μάλιστα και της δεύτερης αξιολόγησης το Φθινόπωρο. Ακόμη θέλει να δημιουργήσει επικοινωνιακές εντυπώσεις για ένα νέο ξεκίνημα της κυβερνήσεως του καθώς τώρα τελευταία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ραγδαία φθορά της κυβέρνησης, αλλά ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού. 

Οι υπουργοί αξιολογούνται καθημερινά από το Μαξίμου, όχι μόνο για τα πεπραγμένα τους στα υπουργεία ευθύνης τους, αλλά και για την επικοινωνιακή τους πολιτική, πως δηλαδή παρουσιάζουν το έργο τους στους ψηφοφόρους. Δυστυχώς όμως για πολλούς από αυτούς το αποτέλεσμα αξιολόγησης τους είναι δυσμενές. Επίσης θα αξιολογηθούν και αυτοί που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη και χειρίζονται θέματα μνημονικών δεσμεύσεων. Ο Τσίπρας περιμένει να δει τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την συζητούμενη στα παρασκήνια διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προκειμένου να πάρει τις αποφάσεις του για τον ανασχηματισμό. 

Φυσικά στον προθάλαμο βρίσκονται ο πάντα πρόθυμος Κουβέλης, κάποια ανένταχτα στελέχη της ανανεωτικής αριστεράς, τεχνοκράτες με αριστερό πρόσημο, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να δώσουν εντυπωσιακό στίγμα της αλλαγής. Το θέμα είναι αν υπάρξουν συγκλήσεις με το ΠΑΣΟΚ, οπότε θα δημιουργηθεί μία νέα πολιτική προοπτική για τον Αλέξη και την κυβέρνηση του. Συζητήσεις στο παρασκήνιο υπάρχουν με τη Φώφη και αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις. Πάντως αυτό το “φλερτ” έχει και τις ευλογίες του ξένου παράγοντα. Γι’ αυτό τον λόγο οι επαφές και συζητήσεις του Αλέξη με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. 

Εάν τελικά υπάρξει συμφωνία που θεωρείται μάλλον βέβαιο, γιατί το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, τότε θα μπει στην κυβέρνηση. Φημολογείται με οκτώ έως δέκα υπουργούς, είτε από βουλευτές είτε από πολιτικά στελέχη της πλήρους όμως εμπιστοσύνης της Φώφης. Διαφορετικά εάν μείνει εκτός, τότε απλά θα στηρίζει τον Τσίπρα στη βουλή. Αν αυτά συμβούν τότε το σχήμα που θα δημιουργηθεί θα έχει ένα περισσότερο κεντροαριστερό χρώμα κάτι που ευνοεί και η Ευρώπη. Πάντως όλα αυτά θα κινηθούν όπως φημολογείται αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση. Και ενώ αυτές οι εξελίξεις σχεδιάζονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος έχει ξεχάσει την Ελλάδα και ασχολείται με την αναδιοργάνωση του κόμματος του και την ζητιανιά του δεκάευρου μπας και ζωντανέψουν τα ταμεία του κόμματος της ΝΔ. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου