Το προσχέδιο της συμφωνίας για το προσφυγικό, το οποίο καθορίζει τι θα κάνει η Τουρκία και τι η ΕΕ στο πλαίσιο της επικείμενης συμφωνίας, παρουσιάζει το Reuters. Περιλαμβάνει δώδεκα σημεία για τον τερματισμό της προσφυγικής κρίσης, αναφέροντας το είδος της συνεργασίας των δύο πλευρών και το πώς θα γίνεται η "ανταλλαγή" μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας.
Ιδού τα 12 σημεία-κλειδιά:
Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας:
1. Θα δεχθεί πίσω άμεσα όλους τους παράτυπους μετανάστες που περνούν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, χωρίς επιφύλαξη για τις τρέχουσες δεσμεύσεις της Τουρκίας υπό τη διεθνή νομοθεσία. Αυτή η διαδικασία επανεισδοχής θα είναι για μία προσωρινή περίοδο και μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους.
2. Για αυτό το λόγο, σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Ελλάδας, θα δημιουργηθούν μονάδες "Παρακολούθησης Παράτυπης μετανάστευσης", με επαρκή αριθμό αξιωματούχων, κυρίως στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω, για να διευκολύνεται η επεξεργασία των υποθέσεων επανεισδοχής.
3. Αποτελεσματική εφαρμογή όλων των κατάλληλων διοικητικών και νομικών μέσων για να εξυπηρετηθούν οι παραπάνω σκοποί, ανάμεσά τους οι διμερείς ρυθμίσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.
4. Αποτελεσματική συνεργασία με την ΕΕ και την Ύπατη Αρμοστεία, για να εξασφαλιστεί η ταχεία επανεγκατάσταση, στο πνεύμα της διανομής των Σύρων στις χώρες της ΕΕ, με βάση τη φόρμουλα "για κάθε έναν Σύρο που θα επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα μετεγκαθίσταται από την Τουρκία, σε χώρα της ΕΕ".
5. Αποτελεσματική εφαρμογή των σχεδίων που υποβλήθηκαν από την Τουρκία και αποφασίστηκαν από τη συντονιστική επιτροπή προσφύγων και συνεργασία με τα μέλη της ΕΕ σε οποιαδήποτε κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία ανθρωπιστικά ασφαλών περιοχών εντός της Συρίας.
Οι υποχρεώσεις της ΕΕ:
6. Θα εκκενώσει εντελώς από πρόσφυγες τα ελληνικά νησιά και θα γίνει επανεισδοχή μόνο εκείνων που θα περνούν στα νησιά έπειτα από μία ημερομηνία που θα οριστεί.
7. Θα καλύψει τις δαπάνες που προκύπτουν (στη διαδικασία επανεισδοχής)
8. Αναφορικά με το σημείο 5 της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας της 29ης Νοεμβρίου 2015, αντί για τον Οκτώβριο, θα θεσπιστεί και θα εφαρμοστεί ένας σχετικός κανονισμός του Συμβουλίου της ΕΕ για την άρση των προϋποθέσεων βίζα για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν, το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου 2016, με βάση έναν εσπευσμένο οδικό χάρτη.
9. Αποτελεσματική και ταχεία επανεγκατάσταση Σύρων από την Τουρκία, με βάση τη φόρμουλα που αναφέρεται στο άρθρο 4, για ισορροπία σε μηνιαία βάση και σε συνεργασία με την Τουρκία για όποια κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία ασφαλών ανθρωπιστικών περιοχών εντός της Συρίας.
10. Προετοιμασία για την απόφαση για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων (για τις συζητήσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ).
11. Επίσπευση και διευκόλυνση της μεταφοράς και εκταμίευσης της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τους Σύρους πρόσφυγες και απόφαση για επιπλέον χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2018.
12. Ανασκόπηση της προόδου από κοινού με την Τουρκία σε μηνιαία βάση, συμπεριλαμβανομένων και των συμφωνημένων κατάλληλων τοποθεσιών.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΚΑΘΑΙΡΕΤΕΟΙ ΚΑΙ ΑΦΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΑΛΙΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΤΣΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
https://www.youtube.com/watch?v=RCK4b6jk1uc