Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Γράμμα στον υπουργό Πολάκη από έναν γιατρό

Ο 25χρονος γιατρός, που καθυβρίζεται από τον ίδιο του τον υπουργό είναι αυτός που σηκώνει το βάρος ολόκληρου του συστήματος υγείας. Από την αμυχή ενός επισκέπτη μέχρι τον απαιτητικό τραυματισμό ενός κτηνοτρόφου, παλεύοντας με τις συνθήκες και τις ελλείψεις. Με την πρόσβαση σε παρακλινικές εξετάσεις πρακτικώς απούσα, ωθούμε την φαντασία και την ευρηματικότητα μας σε νέα σύνορα καθημερινά για να διαγνώσουμε και να θεραπεύουμε σωστά.

Εφημερεύουμε συνεχόμενα για εβδομάδες, αφήνοντας την έγκαιρη αμοιβή μας στην «διακριτική» ευχέρεια του υπουργού. Παράλληλα το τηλέφωνο μας είναι ΠΑΝΤΑ διαθέσιμο στην ανάγκη του οποιουδήποτε. Ο ρόλος του γιατρού σε αυτές τις περιοχές δε χωράει σε τοίχους και στενά ωράρια. Οι ντόπιοι σου προσφέρουν από το πιάτο και ποτήρι τους. Το χαμόγελο ανακούφισης και το ευχαριστώ τους, ο ανεκτίμητος θησαυρός μας. Εμείς ακουμπάμε το στηθοσκόπιο και αυτή χαρίζουν την ανάσα και τον χτύπο της καρδίας τους. Τα κέντρα υγείας είναι μικροί φάροι για τις μικρές κοινωνίες και στο πρόσωπο μας ακουμπούν την εμπιστοσύνη τους.

Η απόφαση μας να αναλάβουμε αυτές τις ευθύνες πηγάζει από έντονη αίσθηση καθήκοντος να επιστρέψουμε στην πατρίδα και στον συμπολίτη λίγα από όσα μας πρόσφερε. Αλλά μάλλον για τον ίδιο μας τον υπουργό δεν είμαστε αρκετοί.

Όταν υπογράφατε κ. Πολάκη προκηρύξεις κενούμενων θέσεων υπαίθρου και κέντρων υγείας, θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι ο μέσος υποψήφιος είναι αυτός ακριβώς που σήμερα μέμφεστε και απαξιώνετε. Τώρα μπορώ να φανταστώ την αηδία στο πρόσωπο σας όταν υπογράφατε τις λιγοστές τοποθετήσεις μας.

Περίοδος δημοψηφίσματος και χρεοκοπίας - Θερινή εξεταστική περίοδος των σημερινών 25χρονων γιατρών.

Εσείς και συνάδελφοι σας φιγουράρετε σε βραδινά παράθυρα, τάζοντας «ΟΧΙ», τερματισμό λιτότητας και καλύτερο μέλλον για τον νέο που λοξοκοιτάζει την μετανάστευση. Εμείς ετοιμαζόμαστε για μια ακόμα ολονυκτία πάνω από το βιβλίο. Οι πολίτες σε ουρές έξω από τα ΑΤΜ.

Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και οι ανένδοτοι λόγοι σας αποδείχθηκαν άδεια κελύφη.

Εξαντλήσατε τις προσλήψεις στην (τελικά υπεράριθμη) ΕΡΤ και στις καθαρίστριες, αφήνοντας εμάς να απολογούμαστε στους πολίτες για την ανεπάρκεια συναδέλφων. Οι καρκινοπαθείς μένουν ακάλυπτοι όπως και οι ασθενείς με AIDS (και όχι, οι γιατροί μεταξύ μας ΔΕΝ τον λέμε ΧΙΒ). Αυξημένες εισφορές υγείας χωρίς να καταλήγει ούτε ευρώ στον ΕΟΠΥΥ. Ακέφαλες δομές μετά τον μικροκομματικό διωγμό των προηγούμενων διοικήσεων. Αύξηση συμμετοχής στο φάρμακο από 10% στο 25%. Κλειστά νοσοκομεία και κλινικές κάθε ειδικότητας. Νεκροί από τον ιό της γρίπης λόγω κλειστών ΜΕΘ. Επί δικής σας υπουργίας. Για να μην αναφερθώ τους φραπέδες την ώρα των επίκαιρων ερωτήσεων, την εξαδέλφη και τα διπλά ταμεία.

Αλλά θεωρείτε ότι ΕΜΕΙΣ είμαστε οι ανεπαρκείς.

Προσωπικά ποτέ δεν πίστεψα ότι έχετε οποιαδήποτε ικανότητα να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες του πολίτη, πόσο μάλλον της ιατρικής κοινότητας. Πλέον όλοι καταλαβαίνουν ότι όχι μόνο δε μπορείτε αλλά ούτε και θέλετε.

Είχατε πει "καιρός να ξεχωρίσουν τα αγρίμια από τις κότες". Η μόνη σχέση που μπορείτε να έχετε με τα ωα (με τα οποία μας παρομοιάσατε) και τα ευγενή ορνιθοειδή που τα τίκτουν είναι η οφθαλμοφανής και η ευκόλως εννοούμενη. Αλλά ο νέος Έλληνας γιατρός δεν έχει χρόνο και απαξιεί τέτοιο διαξιφισμό. Αν και γιατρός, η βασική σας παιδεία πάσχει βαρέως.

Όμως είστε ένα περιστατικό που οι νέοι γιατροί αυτή τη φορά ΔΕΝ θα σώσουμε.

Καλύτερα να φύγετε.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου