Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Έλλειψη ταυτότητας...

Τρία πράγματα μπορεί να συμβαίνουν στη Νέα Δημοκρατία. Το πρώτο είναι να σκοτώνονται μεταξύ τους, ο ένας να βγάζει το μάτι του άλλου.

Το δεύτερο είναι να έχει πέσει «μαύρη» προπαγάνδα από τους εχθρούς της ΝΔ και να δημιουργείται ένα σκηνικό διάλυσης ώστε να ωφεληθεί η κυβέρνηση, ο Τσίπρας, ο Καμμένος ή κάποιοι άλλοι που δεν θέλουν με τίποτε να κυριαρχήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Το τρίτο είναι να έχει χάσει τον έλεγχο ο Κυρ. Μητσοτάκης, λίγους μήνες μετά από την εκλογή του.

Μπορεί πάλι να συμβαίνουν και τα τρία, σε κάθε περίπτωση δεν είναι εικόνα αυτή που εμφανίζει ένα κόμμα το οποίο προηγείται 8 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένοι από την κατάρρευση του Τσίπρα όταν η ΝΔ κρατά απλά το παραδοσιακό της εκλογικό σώμα και δεν «τσιμπάει» από τους νέους.

Αυτό που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό στη ΝΔ είναι άκρως ανησυχητικό. Αιχμές, παιχνιδάκια εξουσίας, χτυπήματα κάτω από τη μέση. Μπορεί ο Σαμαράς να είναι ενωτικός και να είπε ότι δεν υπάρχουν συνιστώσες στο κόμμα, όμως είτε το θέλουμε είτε όχι οι Καραμανλικοί είναι συνιστώσα που δεν αφήνει τη ΝΔ να πάει μπροστά.

Είναι κρίμα αλλά δεν μπορεί να βλέπει κανείς το κόμμα που θέλει να γίνει ξανά κυβέρνηση να σπαράσσεται από έριδες χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο. Ούτε που μπορούν κάποιοι να αντιληφθούν ότι όσο οι Καραμανλικοί θα υπονομεύουν τον Κυριάκο, οι δεξιοί θα τα βάζουν με τους μετριοπαθείς, οι κεντροδεξιοί θα ζητάνε συμμαχίες περίεργες ενώ οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ θα αντιδρούν, μπορεί να πάει μπροστά το κόμμα. Τι έχουν να μοιράσουν δηλαδή; Ποια θα είναι η γραμμή του κόμματος; Μα ας είναι εθνική, πατριωτική γραμμή, τώρα θα βγάλουν τα απωθημένα τους ορισμένοι τουρίστες ή πικραμένοι δεξιοί που κοιτάζουν μόνο να κρατήσουν τη θεσούλα τους στη Βουλή και… γαία πυρί μειχθήτω;

Το έχουμε ξαναπεί. Εντάξει ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μπορούσε πολλά περισσότερα να κάνει και να μην αφήνει το κόμμα να «χάνεται» στον κόσμο του. Αυτό όμως διορθώνεται με αλλαγές, με σφίξιμο των σχοινιών και κυρίως με σιωπή. Αυτή τη λέξη στη ΝΔ δεν την γνωρίζουν; Δεν ξέρουν πότε πρέπει να μιλάνε και πότε να… μπουκώνονται από το φαΐ;

Είναι εικόνα αυτή κόμματος που θέλει να διώξει την ανεκδιήγητη κυβέρνηση Τσίπρα; Αντί να στρέψουν όλοι την προσοχή τους στη μάχη κατά της κυβέρνησης αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους σαν τα παιδάκια με κοντά παντελονάκια που προσπαθούν να δείξουν στην αλάνα τον ανδρισμό τους; Άλλο που δε θέλει ο Αλέξης και ο Πάνος. Να βλέπουν τη ΝΔ να εμφανίζεται αδύναμη και σε σκηνικό εμφυλίου και αυτοί να κυβερνούν για χρόνια. Αν είναι κάτι που θα επιμηκύνει την αριστερή παρένθεση αυτό είναι η ανετοιμότητα της ΝΔ να ξαναπάρει τα ηνία της χώρας. Ανετοιμότητα που συνδέεται αφενός με το γεγονός ότι τσακώνονται σαν τα κοκόρια κι αφετέρου επειδή η ηγεσία του κόμματος δεν παίρνει σκούπα να σαρώσει τα πάντα και να δείξει έναν ξεκάθαρο δρόμο στους ψηφοφόρους της.

Κατ’ αρχάς η ΝΔ πάσχει από τη λεγόμενη ιδεολογική καθαρότητα. Μοιάζει με το Ποτάμι στο οποίο έπεσαν μέσα ένα τσούρμο στελέχη από παντού και θόλωσαν τόσο τα νερά που τελικά πνίγηκαν όλοι μαζί. Ας ξεκαθαρίσει λοιπόν ποια Ελλάδα θέλει και ας πει την αλήθεια στους πολίτες.

Επίσης, όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται σχετικά με τη διεύρυνση του κόμματος και με διάφορες «μεταγραφές» κάνει μεγάλο κακό. Ποιος π.χ. άφησε να διαρρέεται εδώ και μέρες ότι ο πιο «μισητός» δημοσιογράφος της χώρας θα μπει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ; Γιατί στο κόμμα δεν ξεκαθαρίζουν ποια είναι τα στελέχη που κρίνονται «μεταρρυθμιστές» και που μπορούν να βοηθήσουν στη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού – ευρωπαϊκού χώρου;

Και τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ως πότε θα σέρνεται πίσω από τον Τσίπρα και θα παίζει το παιχνίδι του; Αντί να περιμένει πότε θα πέσει ο πρωθυπουργός, αντί να περιμένει την αρνητική ψήφο των πολιτών στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν προσπαθεί να κερδίσει τη θετική ψήφο για τη ΝΔ; Με πρόγραμμα, με αληθινές ιδέες, με καλή επικοινωνία μιας διαφορετικής πολιτικής, με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα για να δείξει ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Και δεν μπορεί ένα κόμμα όπως η ΝΔ να σέρνεται επικοινωνιακά στο παιχνίδι που στήνει ο Τσίπρας. Τώρα π.χ. για να αλλάξει την ατζέντα έριξε στο τραπέζι την απλή αναλογική και την εκλογή Προέδρου από το λαό.

Μήπως να θυμίσουμε στον Κυριάκο ότι δύο χρόνια πριν ο Αντώνης Σαμαράς σε ειδική εκδήλωση για τη αναθεώρηση του Συντάγματος είχε κάνει εξαιρετικά ρηξικέλευθες προτάσεις μεταξύ των οποίων και η άμεση εκλογή Προέδρου; Είχε μιλήσει για ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή, για διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και των ΜΜΕ κλπ. Ας ανατρέξουν λίγο πίσω οι σύμβουλοι του Μητσοτάκη αντί να ασχολούνται με το τι θα προτείνει ο Τσίπρας.

Συμπέρασμα; Η ΝΔ πάσχει αυτή τη στιγμή από έλλειψη ταυτότητας αλλά και από στιβαρή ηγεσία η οποία θα κρατήσει καλά τα γκέμια, θα τιθασεύσει διάφορα άγρια άλογα, θα βγει μπροστά και θα τραβήξει το κάρο. Πριν να είναι αργά και «αναστηθεί» η Συριζανέλ κωμωδία, ας κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να γίνει η ΝΔ ενεργή κι όχι απλά ένα κόμμα που περιμένει την κατάρρευση του άλλου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου