Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Επανέρχεται ο ΦΜΑΠ από το 2017 και καταργείται ο ΕΝΦΙΑ

Καταργείται ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και τη θέση του θα πάρει ένας νέος φόρος που θα επιβληθεί στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας και όχι σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Όπως όλα δείχνουν το 2016 θα είναι η τελευταία φόρα που οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. Ο στόχος της είσπραξης 2,65 δισ. παραμένει ο ίδιος αλλά θα είναι πιο σκληρός για όσους έχουν μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Οι αλλαγές που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο θα είναι σαρωτικές κάτι που σημαίνει ότι από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα θιγούν αφορολόγητα ποσά, κλίμακες, συντελεστές φόρων ακόμη και φοροαπαλλαγές προκειμένου να υπάρχει αντίκρισμα στα φορολογικά έσοδα. Δηλαδή οι φοροαπαλλαγές που υπάρχουν σήμερα στον ΕΝΦΙΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ θα καταργηθούν.

Τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτουν από τις μέχρι στιγμής θέσης της κυβέρνησης αλλά και από το επιχειρησιακό σχέδιο της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων που καλείται μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να παρουσιάσει το οριστικό πλαίσιο του νέου φόρου στον υπουργό Οικονομικών. Αφού εγκριθεί από την κυβέρνηση θα υποβληθεί στους πιστωτές της χώρας για να δώσουν το πράσινο φως έτσι ώστε να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο με τις νέες διατάξεις οι γονικές παροχές να καταστούν ακριβότερες όπως επίσης και ο φόρος δωρεών και κληρονομιών.

Συγκεκριμένα, από το 2017 η κατοχή ακινήτων, οικοπέδων, γαιών θα φορολογηθεί με φόρο μεγάλης περιουσίας. Όσον αφορά στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων δεν θα χρησιμοποιηθούν οι αντικειμενικές αλλά οι πραγματικές αξίες, οι οποίες θα ενημερώνονται σε ετήσια βάση. Οι αξίες ωστόσο τον αντικειμενικών αξιών θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά από το 2018.

Μέχρι πάντως να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του νέου φόρου η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων καλείται να επιλύσει τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν στον προσδιορισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα κανείς δεν γνωρίζει ακόμα σε πόσες δόσεις θα πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή πόσα χρήματα πρέπει να κρατάει ο φορολογούμενος κάθε μήνα για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του με το ελληνικό δημόσιο. Αλλά ακόμα και αν ήξερε τον αριθμό των δόσεων ουδείς μπορεί να προσδιορίσει τον φόρο που θα πληρώσει. Και αυτό, καθώς η φορολογική διοίκηση αδυνατεί να προσδιορίσει την αξία των αγροτεμαχίων. Σημειώνεται ότι από φέτος η αξία των αγροτεμαχίων υπολογίζεται στον συμπληρωματικό φόρο.

Ωστόσο, δεν έχει βρεθεί ακόμα ο τρόπος έτσι ώστε να μην προκύψουν τεράστιες επιβαρύνσεις για τους αγρότες που ως επί το πλείστον χρησιμοποιούν τέτοιες εκτάσεις για τις καλλιέργειες τους. Τα τεστ όπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου