Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Συνταγματική αναθεώρηση: Λαϊκιστικός αποπροσανατολισμός

«Ψωμί δε είχαμε… ραπανάκια για την όρεξη (γυρεύαμε)», λέει ο λαός, και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η λαϊκή σοφία, βρίσκει την… έκπαγλη πραγμάτωσή της. 

Στο χθεσινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκαν οι προτάσεις της επιτροπής για την αναθεώρηση του συντάγματος, τις οποίες παρουσίασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, και τις οποίες ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση.

Τελικά ο κ. Τσίπρας εδέησε να σεβαστεί την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, και να μην επιχειρήσει συμβολική εξίσωση της ημέρας με τις προτάσεις του για το νέο σύνταγμα, και με τον αμετροεπή ισχυρισμό ότι άρχεται η μετάβαση στην «τέταρτη ελληνική δημοκρατία» , όπως έχει δηλώσει ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο τελευταίος είχε δηλώσει πως θα πάμε σε νέους θεσμούς άμεσης δημοκρατίας, ενίσχυσης των ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων και θωράκιση του πολιτεύματος απέναντι στη «νεοφιλελεύθερη αντεπανάσταση» - κάτι που είχε ξεσηκώσει θύελλα επικρίσεων και υπονοιών.

Βέβαια όσοι αντιτίθενται, καταγγέλλουν ότι το νέο σύνταγμα κάθε άλλο παρά θα ανακόψει την νεοφιλελεύθερη αντεπανάσταση, αντιθέτως θα αφυδατώσει τη δημοκρατία, όντας κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μνημονιακών εποχών, με σκλήρυνση της εκτελεστικής εξουσίας, τον ενισχυμένο ρόλο του προέδρου της Δημοκρατίας -μετά την εκλογή του από το λαό- και την παράλληλη αντίστοιχη μείωση του κοινοβουλίου και του πρωθυπουργικού ρόλου.

Λαϊκό ανάγνωσμα

Ούτως ή άλλως, αυτά θα αναλυθούν δεόντως από τους ειδικούς και μη, καθώς με το λαϊκιστικό κρεσέντο που διέπει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός θα έχει το χρόνο να εντρυφήσει στα του νέου συντάγματος. Η δημόσια διαβούλευση με το λαό, με φορείς, και με κόμματα, θα διαρκέσει έως και ένα χρόνο. Στο τέλος αυτής της περιόδου, σχεδιάζεται να καταλήξει σε ένα δημοψήφισμα που θα έχει «συμβουλευτικό» χαρακτήρα. Μετά από όλη αυτή τη μακρόσυρτη διαδικασία, θα ξεκινήσει και η επίσημη διαδικασία στη Βουλή. 

Όπως γράψαμε και χθες, οι θέσεις του πρωθυπουργού θα είναι υπό μορφή ερωτημάτων, και έτσι θα επιχειρήσει να φιλοτεχνήσει το προφίλ του μη εξουσιαστή ηγέτη, ο οποίος πριν αποφασίσει απευθύνεται στον λαό. Κάποια από τα σημαντικά ζητήματα θα αποτελέσουν και αντικείμενο του δημοψηφίσματος, όπως αυτό της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ή του «επαναπροσδιορισμού» των σχέσεων εκκλησίας και κράτους (η λέξη επαναπροσδιορισμός τίθεται σε εισαγωγικά γιατί έτσι μας διατυπώθηκε, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμάει πλέον να μιλά για χωρισμό εκκλησίας και κράτους, ούτε έχει το πολιτικό θάρρος να τον επιβάλλει, σε αντίθεση με τις παλιές μεγαλοστομίες).

Το πρόβλημα που ανακύπτει, παρότι φαντάζει το άκρον άωτο της δημοκρατικότητας, ενέχει τον κίνδυνο να συμβάλει στον αποπροσανατολισμό του λαού. Η αναθεώρηση του συντάγματος, με τη βοήθεια πρόθυμων «παραθύρων» και πρόθυμων δημοσιογραφικών διαύλων, ενδέχεται να διαφύγει από τους φακούς εστίασης των ειδικών και να γίνει… λαϊκό ανάγνωσμα. Έτσι χρήματα δεν θα έχουμε, μισθούς και συντάξεις δεν θα έχουμε, ανεργία θα έχουμε, εργασιακά δικαιώματα θα πετσοκόβονται, αλλά ο λαός θα έχει όλη την πολυτέλεια χρόνου να συζητάει για το σύνταγμα…

Ο Γιώργος Θα ψήφιζε

Κατά τα άλλα, ελλείψει κοινοβουλευτικών συνομιλητών, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε στους εξωκοινοβουλευτικούς, τον κ. Παπανδρέου, τον κ. Κουβέλη και τους συνεργαζόμενους Οικολόγους.

Πέραν των δηλώσεων που έκανε εξερχόμενος του Μαξίμου, ο κ. Παπανδρέου, (τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ πρότεινε σπάσιμο των περιφερειών, την εφαρμογή ενός συστήματος μονοεδρικών και με περιφερειακές λίστες), σύμφωνα με πληροφορίες μας, ερωτηθείς από τον κ. Τσίπρα, πως κρίνει την ψήφο στα 18, απάντησε πως δεν το βρίσκει τόσο χρήσιμο. Αντιθέτως ο ίδιος θα έβλεπε το δικαίωμα για εκλογή να κατέβαινε από τα 25 στα 21 χρόνια.

Ερωτηθείς επίσης για την στάση του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι δεν θέλει να ερμηνεύσει την συμπεριφορά του κόμματος. Αλώστε, όπως είπε, δεν έχω επικοινωνία. Ωστόσο όσον αφορά στη δική του στάση, απάντησε: Αν ήμουν στη Βουλή θα ψήφιζα το νόμο, παρά τις επί μέρους διαφωνίες (συμπέρασμα: Ο κ. Τσίπρας έχασε έναν πρόθυμο σύμμαχο, τον οποίο παλιά κατήγγειλε ως Πινοσέτ!).

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου