Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Τι γίνεται Αλέξη, όλα καλά;

Μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα να δήλωσε «προετοιμασμένη» για το αποτέλεσμα των αμερικάνικων εκλογών, το σίγουρο είναι πως το σοκ ήταν τεράστιο καθώς ήταν ξεκάθαρο πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ήλπιζε σε μία νίκη Κλίντον, αφού θεωρούσε ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών θα στηρίξει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ο ίδιος δεν είχε ανοίξει κανέναν απολύτως διπλωματικό διάλογο με την εκστρατεία Τραμπ

Παράλληλα, και το πιο σημαντικό ίσως για την καρεκλο… κεντρική πολιτική του Τσίπρα, η νίκη Τραμπ κάνει το ταξίδι του Ομπάμα στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, άνευ ουσίας και σημαντικότητας, την στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση είχε ξοδέψει πολύ… μελάνι και πολλή διαφήμιση για το σημαντικό της αυτό επίτευγμα, ότι δηλαδή κατάφερε να φέρει (!) τον 44οαμερικανό πρόεδρο στην Αθήνα λίγο πριν την επίσκεψή του στη Γερμανία, και ότι αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Η σκληρή και άβολη αλήθεια είναι ότι ο Τραμπ έχει δηλώσει ελάχιστο ενδιαφέρον για το ελληνικό χρέος και αναμένεται να συνεχίσει να είναι αδιάφορος γι αυτό το θέμα. 

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2015, όταν η ελληνική κυβέρνηση ήταν αντιμέτωπη με την απειλή του Grexit (λίγο πριν την υπογραφή του τρίτου μνημονίου), ο Τραμπ είχε πει ότι δεν θέλει να αναμειχθεί στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. 

Μιλώντας στο Fox News, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να αναμειχθούν πολύ με την υπόθεση του ελληνικού χρέους». Όπως είχε σημειώσει, «θα ήθελα να μείνω εκτός αυτού του ζητήματος. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αρκετά δικά τους προβλήματα. Αφήστε τους Γερμανούς να το χειριστούν και αν δεν μπορέσουν, τότε ο Πούτιν θα έρθει και θα σώσει το παιχνίδι». 

Μάλιστα είχε τονίσει ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το όλο θέμα του ευρώ δημιουργήθηκε για να ανταγωνιστεί και να νικήσει η Ευρώπη τις ΗΠΑ…».

Εν τω μεταξύ, έναν μήνα νωρίτερα, όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, ο Τραμπ είχε επίσης δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν σώζεται και προειδοποίησε ότι η Αμερική με το δικό της βουνό του χρέους, μπορεί να γίνει… Ελλάδα!

Αντίθετα, η Χίλαρι, που θεωρείται η συνέχεια του status quo και του… Ομπάμα, το 2015 είχε χαρακτηρίσει την ελληνική κρίση ως «τραγωδία» και είχε σημειώσει ότι η Ελλάδα είναι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ και η ίδια θέλει να δει μία λύση για τη χώρα. 

Με λίγα λόγια, η έλευση του Τραμπ στην εξουσία των ΗΠΑ σημαίνει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί πλέον να στηρίζεται στις ΗΠΑ ως αντίβαρο στη σκληρή Γερμανία. Η επίσκεψη του Ομπάμα λοιπόν στην Αθήνα και οι όποιες δηλώσεις του, δεν έχουν κανένα νόημα και δεν προσφέρουν κανένα μαξιλάρι στο αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα. Θα είναι απλά μία (ακριβή) φιέστα.

Και μιας που αναφέραμε την Γερμανία, το σοκ της νίκης Τραμπ αυξάνει τις πιθανότητες πλέον να κατέβει η Μέρκελ ως υποψήφια στις εκλογές του 2017 – αφού και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ανάκαμψη για την Γερμανίδα Καγκελάριου το τελευταίο διάστημα.

Ωστόσο, η επιτυχία του Τραμπ δεν βοηθά καθόλου στην ενδυνάμωση του κόμματός της, με τις πιθανές συνέπειες ενός εκλογικού σοκ και στη Γερμανία, να είναι σφοδρές για την Ελλάδα, η οποία είναι πλέον αναγκασμένη να περιμένει τις γερμανικές εκλογές για να δει την συζήτηση για πιο ουσιαστική ελάφρυνση χρέους, να ανοίγει. Αν το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν είναι επίσης αυτό που περιμένει η Ευρώπη, τότε ποιος ξέρει τι θα γίνει τότε με το ελληνικό χρέος…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου