Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Από τον Παππά στον Παπαδημητρίου


Η νέα κυβέρνηση δεν είναι κυβέρνηση εκλογών. Εκλογές δεν θέλουν. Τις φοβούνται. Εκτός αν συμβούν... Οπότε η σκοπιμότητα του ανασχηματισμού μένει ανοικτή. Αυτά που δηλώνει ο Τσίπρας δεν βγάζουν νόημα. Αλλά λέει και άλλα εννοεί. Τώρα συνδέει τον ανασχηματισμό με ξέφωτο... στην ανάπτυξη. Ποιος όμως θα φέρει επενδύσεις για ανάπτυξη; Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής Δημήτρης Παπαδημητρίου; 

Γιατί κατά τα άλλα... Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα... Μια από τα ίδια στο "επιτελείο" που θα μας πάει... στην ανάπτυξη. 

Δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλω για τις δυνατότητες ή την πιθανή διεισδυτικότητα στην αμερικάνικη επενδυτική κοινότητα του νέου υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου. Γνωστού μας βέβαια μόνο από το Ινστιτούτο Levy. 

Κοντός ψαλμός... Θα δούμε συντομότατα τι διαφορετικό θα προσφέρει στις επενδύσεις (που απαιτούνται για την ανάπτυξη), ο νέος, καθ ύλη, αρμόδιος για την ανάπτυξη υπουργός καθώς (δυστυχώς και για τον ίδιο), η ανάπτυξη έπρεπε να ήταν εδώ χθες...

Κολλάει όμως (όπως οι εντός και εκτός της Ελλάδος επιχειρηματίες ομολογούν) στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς την αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καθώς και στην άσκοπη κρατική παρεμβατική πολιτική που τρέφει μόνο στη διαφθορά. 

Το άθλιο επιχειρηματικό περιβάλλον, η μοναδική σε όλη την Ε.Ε. υπερφορολόγηση, η έλλειψη αποταμίευσης και ρευστότητας, τα capital controls και η "συναλλαγή" στο κράτος είναι οι δαίμονες της οικονομίας που ακολουθούν...

Συνεπώς τι αλλάζει στην αριστερή κυβέρνηση ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών για να φέρουν 200 δισ. ευρώ κεφάλαια που έχει ανάγκη η οικονομία μέχρι το 2020. Μόνο για να επανέλθει σε κανονικότητα. 

Χωρίς να παραβλέπουμε τον κρατισμό και τη μεταφορά των πολιτικών αντιπαραθέσεων στην οικονομία, από όλες της κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, ας ρίξουμε μια ματιά στα μέχρι τώρα "πεπραγμένα" ανάπτυξης... των αριστερών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Το 2014, παρά την κρίση και την πολυετή αποεπένδυση, οι ίδιοι οι επενδυτές εντόπιζαν δυνατότητες για επενδύσεις στους τομείς ενεργειακών έργων, στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και βεβαίως στην αποκρατικοποίηση. 

Τον Ιανουαρίου 2015 η κυβέρνηση Τσίπρα παραλαμβάνει σοβαρές προτάσεις ιδιωτών για ενεργειακές επενδύσεις (διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας και στρατηγικές επενδύσεις στο σύστημα ΔΕΗ) αλλά αναθέτει το υπουργείο Ενέργειας και Ανάπτυξης στον Παναγιώτη Λαφαζάνη!!!

Ήταν ποτέ δυνατή η ανάπτυξη μέσω ιδιωτικών ενεργειακών επενδύσεων με επικεφαλής υπουργό τον Λαφαζάνη που δεν δεχόταν ούτε επισκέψεις ιδιωτών επενδυτών; 

Παρ όλα αυτά στον Λαφαζάνη παραδίδονται, το 2015, και τα σχέδια, για επενδύσεις στις Σκουριές Χαλκιδικής. Και εκείνα για την αξιοποίηση με επενδύσεις στο φυσικό αέριο από τους Αζέρους!!! 

Στο δε υπουργείο Οικονομίας (απόλυτα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη) έχουμε τον Γιώργο Σταθάκη να υπόσχεται μονότονα πορεία στην ανάπτυξη... Και αυτό είναι όλο!!! 

Μετά τις εκλογές, του Σεπτεμβρίου του 2015, τα λιμνάζοντα σχέδια ιδιωτικών ενεργειακών και μεταλλευτικών επενδύσεων παραδίδονται, (προσωπικά από τον Τσίπρα) στον Παναγιώτη Σκουρλέτη!!! 

Ο δε Σκουρλέτης ενώ κοντράρει την αποκρατικοποίηση στη ΔΕΗ ανοίγει πόλεμο με τους επενδυτές του μεταλλείου Χρυσού, στις Σκουριές, για να τον χειροκροτεί ο ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής!!! 

Στις υποδομές ο Τσίπρας παραλαμβάνει σχέδια της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά. Και ενώ και οι δανειστές απαιτούν άμεση ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ βάζει υπεύθυνο τον Δρίτσα!!!

Για να μπερδέψει τους δανειστές τοποθετεί στο ΤΑΙΠΕΔ τον Στέργιο Πιτσιόρλα (τεχνοκράτη που ξέρει τη δουλειά του) αλλά (για να μην χαλάσει την αριστερή εικόνα) ρίχνει εναντίον του Πιτσιόρλα και του ΤΑΙΠΕΔ τους Δρίτσα, Σπίρτζη και Σκουρλέτη!!!

Τώρα όμως ο Αλέξης Τσίπρας τα χρειάστηκε. Το τέταρτο μνημόνιο το έχει στην τσέπη του.

Και τι κάνει μπροστά στο χάος που έρχεται για να μπερδέψει τους δανειστές και εμάς "πουλώντας" ανάπτυξη...

Προστατεύει τον αποτυχόντα παταγωδώς στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων (από τον Σεπτέμβριο του 2015) Νίκο Παππά βάζοντας τον να παριστάνει τον καναλάρχη... 

Παροπλίζει τον Σκουρλέτη σε ένα υπουργείο, άνευ σημασίας, αφού δεν πρόκειται να κάνει άμεσα τις εκλογές. 

Μετακινεί τον "ναι σε όλα" Γ. Σταθάκη στο Ενέργειας και Περιβάλλοντος αναβαθμίζοντας (άνευ ουσίας) τον Α. Χαρίτση 

Και βάζει (εδώ είναι η ουσία) στην κορυφή της πολιτικής για επενδύσεις και ανάπτυξη τον Ελληνοαμερικανό καθηγητή Δημήτρη Παπαδημητρίου του αμερικάνικου Ινστιτούτου Levy με υφυπουργό τον (επιτυχόντα στις ιδιωτικοποιήσεις) Στέργιο Πιτσιόρλα. Που όμως είναι στόχος του πυρήνα του κόμματος!!! 

Συνεπώς η (βεβαία κατά την άποψή μου) αποτυχία στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων (λόγω μη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης επενδυτών προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) μαζί με την "πατάτα" της ανάπτυξης θα τα χρεωθούν οι Παπαδημητρίου και Πισιόρλας... Έχει άδικο λοιπόν ο πάντα εύστοχος STERBER να μιλάει για παρέα μόνο για τάβλι... Και για την Ελλάδα των γερόντων που έρχεται;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου