Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Αγαπητέ αναγνώστη

Αγαπητέ αναγνώστη,

Σήμερα θέλω να με διαβάσεις εσύ που ψήφισες ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015. Εσύ που ψήφισες ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Εσύ που ξαναψήφισες Συριζα τον Σεπτέμβριο του 2015. Εσύ που απογοητεύτηκες απο τον Αλέξη όπως και από όλους τους προηγούμενους. Εσύ που θεωρείς πως όλοι είναι ίδιοι αλλά τουλάχιστον αυτός είναι πιο "νέος" και "τον έχουμε δοκιμάσει λιγότερο".

Θα μου πεις: "Μας δουλεύεις ρε μεγάλε; Αν ήθελες να σε διαβάσω εγώ στο Liberal θα έγραφες;". Ναι, για δύο λόγους: Πρώτον γιατί στο ("κακό" και "νεοφιλελεύθερο") Liberal γράφουν από τον Λαφαζάνη μέχρι τον Τζήμερο (κάτι που αμφιβάλλω αν συμβαίνει σε αυτήν την έκταση αλλού). Αμφιβάλλω αν οι συγκεκριμένοι θα μπορούσαν σήμερα να γράψουν στην Αυγή, στο Αλ Τσαντήρι ή στην Εφ.Συν. Δεύτερον γιατί το Internet "του κεφαλαίου και των μεγάλων πολυεθνικών που πίνουν το αίμα της εργατιάς", έχει βοηθήσει ώστε οι πάντες να έχουν πρόσβαση στα πάντα κ όλοι να τα διαβάζουν όλα!

Σκέφτεσαι: «με απογοήτευσε ο Τσίπρας, αλλά δεν μπορώ να ψηφίσω Μητσοτάκη».

Σκέψου όμως πόσο εύκολα θα ψήφιζες Κυριάκο αν σου υποσχόταν παροχές. Θα ξεχνούσες αμέσως πως "εκπροσωπεί το παλιό" (όπως τον κατηγορείς). Όσο εύκολα πείστηκες πως ο Αλέξης εκπροσωπεί το "νέο"! Πιστεύεις πως αν ο Αλέξης σου υποσχόταν μείωση μισθών και συντάξεων, υπογραφή νέου μνημονίου, εκτίναξη ιδιωτικού χρέους, λουκέτων, φοροδιαφυγής και capitalcontrols, θα είχες καμία όρεξη να δοκιμάσεις το "νέο"; Είμαι σίγουρος πως όχι! Σε κάθε περίπτωση πολύ πιο "νέα” είναι όσα έχει κάνει μέχρι τώρα ο Κυριάκος από όσα είχε κάνει πριν εκλεγεί ο Αλέξης. Έχει δώσει τις λιγότερες υποσχέσεις που έχουν δοθεί μεταπολιτευτικά απο αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ο Αλέξης έδωσε τις περισσότερες. Πήρε ένα κόμμα "παλιό" και έχει ξεκινήσει ήδη να το ανανεώνει κ να το εξυγιαίνει. Από τα οικονομικά, την ΟΝΝΕΔ κ την Πολιτική Επιτροπή μέχρι τις νέες φάτσες που βλέπω σιγά-σιγά να εμφανίζονται στα παράθυρα και την δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου νέων στελεχών. Ο Κυριάκος φαίνεται πως κάνει δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έκανε ο Αλέξης, ο οποίος πήρε ένα νέο (όσον αφορά την κυβερνητική εμπειρία) κόμμα και άρχισε σιγά-σιγά να το γεμίζει με παλιά στελέχη (κυρίως από το ΠΑΣΟΚ).

Τώρα θα μου πεις: «Ωραία όλα αυτά αλλά η ΝΔ "εκπροσωπεί το κεφάλαιο"! Εγώ θέλω ένα κόμμα που θα εκπροσωπεί τον φτωχό, τον άνεργο, τον χαμηλοσυνταξιούχο, τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας»...

Δεν θα αναφερθώ στην προπαγάνδα και την πλύση εγκεφάλου που έχεις υποστεί τόσα χρόνια για να ενστερνιστείς αυτήν την πεποίθηση (παρ´ότι θα έπρεπε).

Αναρωτήσου όμως: Ποιός εκπροσωπεί καλύτερα τον άνεργο και τον συνταξιούχο; Αυτός που φέρνει δουλειές και επενδύσεις ή αυτός που τις διώχνει; Σύγκρινε το ισοζύγιο απασχόλησης και έναρξης νέων επιχειρήσεων.Σύγκρινε τους δείκτες λιανεμπορίου και ανταγωνιστικότητας. Σύγκρινε τα αποτελέσματα απο μεγάλη φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο καυσίμων, λισταΛαγκαρντ και μαύρο χρήμα για 2013-2014 κ 2015-2016 και θα βγάλεις τα συμπεράσματα σου. Θα δεις πως σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα Τσίπρα είναι υποδεκαπλάσια της κυβέρνησης Σαμαρά. Σε κάθε περίπτωση επιχειρηματίες δεν είναι μόνο οι κρατικοδίαιτοι, τα γνωστά ονόματα και οι 3-4 οικογένειες που όλοι συζητάμε. Επιχειρηματίες είναι και οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας.

Επιχειρηματίας είναι και ο εργαζόμενος που με το εφάπαξ του άνοιξε ένα μαγαζί. Επιχειρηματίας είναι και ο αυτοαπασχολούμενος που η δουλειά του πήγε καλά και την μεγάλωσε. Επιχειρηματίας ήταν και ο υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα ή ο άνεργος που έκλεισε την επιχείρηση του λόγω κρίσης. Το κέρδος είναι συνυφασμένο με την επιχειρηματικότητα κάθε μορφής και μεγέθους: Ή κέρδος ή λουκέτο. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. Κανείς δεν θα φέρει λεφτά κανείς δεν θα επενδύσει, καμία θέση εργασίας δεν θα ανοίξει, αν δεν γίνουμε μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα. Ποτέ δεν θα συμβεί αυτό αν δεν συμφωνήσουμε μεταξύ μας πως εργοδότης και εργαζόμενος έχουν κοινά συμφέροντα! Ο ένας δεν υπάρχει χωρίς τον άλλον. Τους ενώνουν πολλά και τους χωρίζουν ελάχιστα! Και όσο εξυγιαίνεται το πλαίσιο του επιχειρείν, τόσο θα μειώνονται αυτά που τους χωρίζουν.

Εξυγίανση της επιχειρηματικότητας σε εχθρικό προς αυτήν περιβάλλον δεν γίνεται. Προσέλκυση κεφαλαίων σε εχθρικό προς το κεφάλαιο περιβάλλον δεν γίνεται! Αν μη τι άλλο, θα συμφωνήσεις πως η παραπάνω άποψη έχει ακουστεί πολύ λιγότερο και πιο χαμηλόφωνα (στον δημόσιο διάλογο) από τα χιλιομασημένα και διχαστικά: "Κεφάλαιο vs Εργατιά", "κακοι εργοδότες vsκαλων εργαζομένων" κτλ... Οπότε δικαιούμαι να την θεωρώ πιο "νέα"!

Δεν περιμένω να συμφωνήσουμε σε όλα. Περιμένω όμως να αφήσουμε πίσω τους διχασμούς και τις ιδεοληψίες του χθες. Περιμένω να συναποφασίσουμε πως αρκετά αναγάγαμε τα αυτονόητα σε ζητούμενα. Περιμένω να αναλογιστείς μήπως ο Κυριάκος είναι η τελευταία μας ευκαιρία για να μην βρεθούμε και οι δύο σε μια ξένη χώρα, όπου όλα αυτά (στα οποία διαφωνούμε) αποτελούν κοινό τόπο…

Φιλικά,

1 comments:

  1. Τον Τσιπρα ο Σαμαράς τον έφερε στην εξουσία προδίδοντας τους παραδοσιακούς νοικοκυραίους ψηφοφόρους ποιος ξέχνα τι έλεγε στο Ζάππειο 1 2 3 και τι έκανε μετά ποιος ξέχνα την δήμευση των σπιτιών μας με τον ΕΝΦΙΑ ποιος ξέχνα «το φέρε το μνημόνιο στη βουλή και εμείς το ψηφίζουμε» του Μειμαρακη . Την στήριξη του Τσιπρα για το τζαμί και για τους ομοφυλόφιλους .Την ραχοκοκαλιά της ΝΔ την έσπασε το κυνήγι των Χρυσαυγιτων και κάνεις δεν θα αναπολήσει ψεύτες και προδότες των αρχών της δεξιάς. Κανείς δεν εμπιστεύεται ένα χρεωκοπημένο κόμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή