Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Καταρρέουν…


Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν κυβέρνηση δεν είχε αποδομηθεί τόσο γρήγορα όσο αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοσκόπηση της Public Issue και η διαφορά 24 μονάδων από το πρώτο αυτή τη στιγμή κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, είναι μια εικόνα ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει δημοσκοπικά καθώς τον εγκαταλείπουν μαζικά οι ψηφοφόροι που πίστεψαν πριν από λίγους μήνες ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε τις μαγικές λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι ένας δρόμος δίχως επιστροφή.

Ο Γιάννης Μαυρής είναι ένας γνωστός επαγγελματίας με σημαντικές επιτυχίες και αποτυχίες στο παρελθόν. Πάντως, η εταιρεία του είναι υπαρκτή, έχει ιστορία και η έδρα της βρίσκεται στην Αθήνα και όχι σε κάποιον εξωτικό προορισμό. Η Public Issue χρησιμοποιεί για τις μετρήσεις της τη μεθοδολογία των φίλτρων Kalman, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην αεροδιαστημική και ειδικότερα στις αποστολές Apollo. Η αλήθεια είναι ότι η επιστήμη μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την πορεία των πυραύλων, αλλά είναι αμφίβολο αν μπορεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο να μετρήσει την ψυχολογία των ψηφοφόρων.

Ο κ. Μαυρής είχε στο παρελθόν δυσαρεστήσει και την προηγούμενη κυβέρνηση, όταν διέγνωσε αρκετά νωρίς την τάση μιας ευρείας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος άλλος δημοσκόπος στο παρελθόν είχε βρει διαφορά 24 μονάδων. Είναι ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα από κάθε πλευρά. Σε συνδυασμό δε με την ραγδαία υποχώρηση της δημοφιλίας του ίδιου του κ. Τσίπρα, καταδεικνύει τη σημερινή τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση αλλά και η ίδια η χώρα.

Ο κ. Μαυρής μέχρι πρόσφατα συνεργαζόταν με την εφημερίδα Αυγή με την οποία και διέκοψε τη συνεργασία πριν από λίγες μέρες. Είναι βέβαιο ότι η εφημερίδα δεν θα διάλεγε έναν κακό επαγγελματία για τη συνεργασία της. Και επίσης δεν ταιριάζει στον κ. Μαυρή και στην μακροχρόνια πορεία του μια εκδικητική στάση για τη διακοπή της συνεργασίας. Είναι λάθος να ψάχνει να βρει κανείς το πως και το γιατί των 24 μονάδων σε θεωρίες συνωμοσίας και να μην απασχοληθεί με αυτό καθαυτό το γεγονός. Οι «θιγμένοι» έχουν κάθε δικαίωμα να ελπίζουν ότι κάποιο μεγάλο λάθος έκαναν τα φίλτρα Kalman. Αυτό για το οποίο όμως δεν μπορούν να αμφιβάλλουν είναι το αισθητήριο της κοινωνίας η οποία κάθε μέρα που περνά τους δείχνει την πόρτα της εξόδου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου