Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Σε στρατηγικό αδιέξοδο ο Τσίπρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτός που καταγγέλλει πάντα σε υψηλούς τόνους το παλαιό πολιτικό σύστημα; Ο Τσίπρας και η παρέα του δεν είναι αυτοί που βρίζουν κυριολεκτικά τη Μεταπολίτευση; Αυτοί δεν είναι που ρίχνουν ανάθεμα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, καταγγέλλοντας σκάνδαλα, διαφθορά, νεποτισμό, οικογενειοκρατία;

Πολλές φορές έχουν δίκιο, κανείς δεν κλείνει τα μάτια στις άθλιες επιλογές, στα σκάνδαλα, σε περιπτώσεις κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος ή σε μια κομματοκρατία που έκανε ζημιά στη χώρα. Και δεν είναι ώρα να πούμε για όσα τραγικά έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛΛ μέσα σε 2,5 χρόνια.

Αυτό που πρέπει να πούμε, και είναι ιδιαίτερα οξύμωρο, είναι πώς είναι δυνατόν ο Τσίπρας που καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να αποθεώνει τους ιστορικούς τους ηγέτες; Πώς είναι δυνατόν να γλείφει τους παπανδρεϊκούς και τους καραμανλικούς όταν από την άλλη ρίχνει «μαύρο» στις κυβερνήσεις τους;

Δεν γίνεται για παράδειγμα να πηγαίνεις στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή και να αναγνωρίζεις το έργο του και παράλληλα να ξεχνάς τους υπουργούς του που έκαναν ρουσφέτια. Ούτε να «συγκυβερνάς» ακόμη και σήμερα με κάποιους καραμανλικούς όταν έχεις καταγγείλει τις κυβερνήσεις της ΝΔ.

Είναι αδιανόητο να αποθεώνεις τον Ανδρέα Παπανδρέου και να ξεχνάς ότι μαζί του ήταν και ο Ακης, ο Σημίτης, ο Γιάννος, ο Λαλιώτης και όλοι εκείνοι που πλήγωσαν τη χώρα. Ή ότι έχεις μαζέψει τα ορφανά του ΠΑΣΟΚ, τους Σπίρτζηδες, Κουρουμπλήδες, Κοτσακάδες κ.λπ.

Αυτό αν μη τι άλλο δείχνει ότι ο Τσίπρας έχει βρεθεί σε αδιέξοδο, πολιτικό κατά κύριο λόγο. Οι μπαρούφες της αριστερής διανόησης έχουν ξεφτίσει. Οι «καλλιτέχνες» που έβγαιναν να στηρίξουν την… ανανεωτική αριστερά έχουν λιγοστέψει ή σιώπησαν δια παντός. Οι άνθρωποι – σύμβολα που τους εκμεταλλεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ (ο Μανόλης Γλέζος, ο Μίκης Θεοδωράκης κλπ.) έχουν εγκαταλείψει το χώρο απογοητευμένοι από το άθλιο θέαμα που παρουσιάζει η κυβερνώσα αριστερά.

Ακόμη και ο κόσμος που άδολα πίστεψε τις αριστερές παπάτζες περί εξόδου από τα μνημόνια, πόλεμο κατά των δανειστών ή επιστροφής στον παράδεισο της δραχμής, δεν είναι πια εδώ. Έχουν πιάσει στασίδι στον Λαφαζάνη ή τη Ζωή, ακούνε τον Λαπαβίτσα ή τον Βαρουφάκη. Άλλωστε, δεν είναι πια πολλοί και δεν παίζουν κανέναν ρόλο.

Ο Τσίπρας βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο γιατί δεν έχει πλέον ψηφοφόρους, έμεινε από… σανοφάγους και αναζητά νέα κορόιδα. Αυτά τα κορόιδα πιστεύει ότι θα τα βρει στο ανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ και την καραμανλική δεξιά. Η αλήθεια είναι ότι το κατάφερε μια φορά, το 2015. Έφτασε από το 4% στο 36% ακριβώς γιατί βρέθηκαν εκατομμύρια παπανδρεϊκοί και καραμανλικοί σανοφάγοι. Την πάτησαν; Είναι κορόιδα; Δεν ήξεραν τι έκαναν και τώρα το μετάνιωσαν; Θαμπώθηκαν από το «φαινόμενο Αλέξης;»

Ό,τι κι αν έγινε, ένα τεράστιο ποσοστό από το ΠΑΣΟΚ κι ένα μικρότερο από τη ΝΔ ψήφισε Τσίπρα και περίμενε. Αυτούς επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει ο πρωθυπουργός κάνοντας τη στροφή προς το κέντρο και βάζοντας διαχωριστικές γραμμές από την κακιά δεξιά.

Θα τσιμπήσουν ξανά τα κορόιδα; Θα ξαναγίνει… μεγάλη η αριστερά του 4%; Θα ξεχάσουν ότι έγιναν συνένοχοι στο έγκλημα και θα στηρίξουν και πάλι τον Τσίπρα; Αυτό θα φανεί πολύ σύντομα.

Κατ’ αρχάς από τις διεργασίες που γίνονται στην Κεντροαριστερά κι αν αυτές θα οδηγήσουν σε ένα αυτόνομο, ισχυρό, μεταρρυθμιστικό σχήμα που χρειάζεται η χώρα.

Κατά δεύτερο από το αν στη ΝΔ θα συνεχίσουν κάποια σαπρόφυτα να φύονται και να ενοχλούν. Να βάζουν εμπόδια στην προσπάθεια που γίνεται να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Θα συνεχίσουν να σαμποτάρουν κάθε ενέργεια που γίνεται; Βεβαίως γίνονται και λάθη. Βεβαίως και δεν είναι όλα τέλεια και χρειάζονται μεγάλες διορθώσεις. Όμως, πώς θα γίνει καλύτερη η ΝΔ; Με τους προδότες που δίνουν αβάντα στον Τσίπρα;

Όλα αυτά θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις τα επόμενα χρόνια. Και θα κρίνουν και το μέλλον της χώρας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου