Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Γελοιότητες...


Βλέποντας την πρόσφατη, πολυσατιρισμένη φωτογραφία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου πάνω σε τανκ (την έβγαλε κατά την επίσκεψή του στα Ιωάννινα για τους εορτασμούς των 105 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης) αναζήτησα και άλλες φωτογραφίες ηγετών που πόζαραν μπροστά σε άρματα, αεροπλάνα, πυροβολεία, ή και ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, απλώς για να επιβεβαιώσω πόσο αστείος (για να μην πω γελοίος) φαινόταν και ο πιο σοβαρός από εκείνους.

Τελικά, δεν είναι απαραίτητο να είσαι ο Κιμ Γιονγκ Ουν για να προκαλέσεις παροξυσμό γέλιου στο διεθνές κοινό όταν φωτογραφίζεσαι πασιχαρής, με γέλιο ροδομάγουλου παιδιού που έχει επισκεφθεί το λούνα παρκ, πάνω σε υποβρύχια, τανκς και θωρακισμένα άρματα. Εξίσου αστείες είναι οι αντίστοιχες α λα Ράμπο φωτογραφίες του Βλαντίμιρ Πούτιν: τι κι αν ο πρόεδρος της Ρωσίας είναι πιο γυμνασμένος και πείθει περισσότερο ως πράκτωρ 007 από τον στρουμπουλό δικτάτορα της Βόρειας Κορέας; Η φωτογραφία ενός ημίγυμνου άντρα που έχει περάσει τα 60, όπου δηλαδή το σώμα του φανερώνει τη φθορά της ηλικίας, να παραφυλάει πίσω από τα βούρλα κρατώντας μία καραμπίνα, δίνει αφορμές για σάτιρα και καζούρα. Με γέλια είχε γίνει παλαιότερα δεκτή και η φωτογραφία που έβγαλε ο κοστουμαρισμένος (βρετανός ακροδεξιός) Νάιτζελ Φάρατζ πάνω σε ένα τανκ. Για γέλια ήταν, μεταξύ άλλων, ο Τζορτζ Μπους ο Νεότερος όταν πόζαρε μεταμφιεσμένος σε ήρωα του «Top gun».

Δεν χρειάζεται βεβαίως να ταξιδεύουμε σε άλλες χώρες αναζητώντας εικόνες πολιτικών που… μασκαρεύονται στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεών τους, χρησιμοποιώντας ενίοτε τις «μάτσο» στολές των ενόπλων δυνάμεων, έχουμε και στη δική μας γειτονιά: ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και αργότερα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Αλέξης Τσίπρας, ντυμένοι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, περισσότερο διασκέδασαν τους πάντα έτοιμους για καζούρα Ελληνες παρά τόνωσαν το εθνικό φρόνημά τους. Το ίδιο και ο Πάνος Καμμένος: όσο και αν στριμώχνοντας τα πληθωρικά κιλά του μέσα σε στολές παραλλαγής νομίζει πως στέλνει το μήνυμα «μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι, εδώ είμαι εγώ», εκείνο που κυρίως μας θυμίζει είναι πως δεν πρέπει να αφήσουμε τον εαυτό μας να πάρει και άλλα κιλά, επιβάλλεται να αρχίσουμε άμεσα δίαιτα πριν χάσουμε τον έλεγχο.

Οι στρατιωτικές στολές δεν είναι αξεσουάρ lifestyle, και το επιβεβαιώνουν αυτό όλες οι φωτογραφίες των πολιτικών που τις χρησιμοποιούν έτσι, σαν αξεσουάρ για τις δημόσιες σχέσεις τους, απλώς για να γελοιοποιηθούν. Ούτε τα άρματα πολέμου είναι ιδανικό σκηνικό για φωτογραφίσεις, όπως π.χ. το τανκ που χρησιμοποιήθηκε για τη φωτογράφιση του εμφανώς αμήχανου κ. Παυλόπουλου στα Ιωάννινα. Δεν αμφιβάλλω, βεβαίως, για τις καλές προθέσεις του. Ομως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας «ρόλος» που πρέπει να αποπνέει σύνεση και σοβαρότητα, δεν μπορεί να δείχνει αστείος ή και γελοίος. Ενας κοστουμαρισμένος μεσήλικας, η εμφάνιση του οποίου «φωνάζει» πως το φυσικό περιβάλλον του είναι τα νομικά και πολιτικά γραφεία, ανεβασμένος πάνω στο τανκ (μόνο σε εμένα θύμισε τις κυριακάτικες φωτογραφίες που βγάζουν οι μπαμπάδες και οι μαμάδες τα παιδάκια τους μπροστά από τα παροπλισμένα άρματα – αεροπλάνα του Πολεμικού Μουσείου;) δεν είναι άσκηση πολιτικής, είναι ανέκδοτο.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου