Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Έχει ...ξεφύγει ο μογγόλος!

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ξεφύγει πλέον από κάθε όριο. Σε καθημερινή βάση ανεβάζει τους τόνους, φθάνοντας ακόμα και σε σημεία παραληρήματος.

Όταν για παράδειγμα απειλεί τους Ευρωπαίους ότι θα πλημμυρίσει τις χώρες με 3,5 εκατ. πρόσφυγες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση του δίνει 3-4 δισ. ευρώ για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, δείχνει ποιες είναι οι διαθέσεις του, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην Ευρώπη.

«Δεν θα βρίσκετε τρύπα να κρυφτείτε…», είπε χαρακτηριστικά ο σουλτάνος, δείχνοντας ότι η στρατηγική είναι να κλιμακώσει τις επιθέσεις για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, η οικονομία της Τουρκίας υποφέρει. Η λίρα έχει υποτιμηθεί, τα εισοδήματα έχουν παγώσει και ύστερα από μια δεκαετία ισχυρής ανάπτυξης πλέον οι πολίτες βλέπουν την άλλη όψη του νομίσματος.

Δεύτερον, οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελε η Άγκυρα. Αυτά, σε συνδυασμό με τον διχασμό που επήλθε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016, προκαλούν μεγάλη νευρικότητα στην Τουρκία.

Σε όλα αυτά τα δεδομένα θα πρέπει μάλιστα να συνεκτιμήσουμε το γεγονός ότι εντός του 2019 υπάρχουν στην Τουρκία εθνικές εκλογές, τις οποίες δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τις κερδίσει ο Ερντογάν, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αναμέτρηση εξελίσσεται σε μεγάλο ντέρμπι.

Για τους λόγους αυτούς ο Ερντογάν έχει συμμαχήσει και με τους «γκρίζους λύκους» και έχει υιοθετήσει την ακραία εθνικιστική ρητορική, αλλά και τις πρακτικές τους, απειλώντας την Ελλάδα και την Κύπρο και σκηνοθετώντας επεισόδια όπως αυτό με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στη μεθόριο.

Δυστυχώς, η ελληνική πλευρά νόμιζε ότι στρώνοντας το χαλί στον Ερντογάν με την πρόσκληση και την επίσκεψή του στην Αθήνα, θα τον έβαζε στον ευρωπαϊκό δρόμο. Αντιθέτως, όπως αποδείχθηκε, εκείνος εξέλαβε την κίνηση της Ελλάδας ως δείγμα αδυναμίας και άρχισε από τότε να κλιμακώνει την προκλητικότητά του με διάφορους τρόπους.

Για αυτό, λοιπόν, χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και διαρκής επικοινωνία με τους Ευρωπαίους.

1 comments:

  1. Δεν εχει ξεφυγει ουδολως ο μογγολος.
    Εχει συμμαχους τους εβραιους και τους εβραιους.
    Μην σας παραπληροφορουν.
    Ο μογγολος κανει οτι του πουν οι ανωτερω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή