Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

"Θέαμα" με αίμα και σανό στην αρένα...

Όσοι δεν είχαν πειστεί πως οι σφιχταγκαλιασμένοι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος θα προσπαθήσουν να κρατηθούν στην εξουσία όσο περισσότερο μπορούν, νομίζω ότι πλέον το κατανόησαν.

Είτε πρόκειται για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι στην ουσία ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση και ξύπνησαν ύστερα από μια τετραετία συγκυβέρνησης με τους ΑΝ.ΕΛ. Είτε κάποιοι στη Ν.Δ. και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κάνουν την επιθυμία τους σενάριο εξελίξεων και θεωρούν πως «από στιγμή σε στιγμή» πέφτει η κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος παίζουν ένα ολοφάνερο προεκλογικό παιχνίδι. Από τη μια, ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης που δεν θέλει να αλλάξει τίποτα στη χώρα έχει το θράσος να απευθύνει στην κοινωνία το παραδοσιακό πασοκικό κλισέ ερώτημα «με την πρόοδο ή με τη συντήρηση;», επιχειρώντας να ανατάξει το ρημαγμένο αριστερό προφίλ του. Από την άλλη, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., συνεχίζοντας στη χιλιοειπωμένη εθνολαϊκιστική ρητορική, φτάνει στο σημείο να «αποκαλύπτει» πως η Κάρπαθος είναι το «εναλλακτικό Κανάβεραλ της NASA», προσπαθώντας να ανεβάσει τα σχεδόν μηδενικά ποσοστά των δημοσκοπήσεων και να συγκρατήσει τα στελέχη του που ψάχνουν μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ για να επανεκλεγούν στη Βουλή.

Ο,τι κι αν γίνει με τις συντάξεις και το Σκοπιανό, οι συγκυβερνήτες θα φτάσουν αγκαλιασμένοι έως τον Μάιο και αν τους δοθεί η ευκαιρία και έως τον επόμενο Οκτώβριο μέχρι να στήσουν κάλπες για εθνικές εκλογές.

Η στρατηγική τους είναι απλή και λαϊκιστική. Και δεν την κρύβουν. Το νέο μεγάλο ψευδοαφήγημα είναι αντάξιο του 2015. «Βγήκαμε από τα Μνημόνια, έρχεται η ανάπτυξη, κάνουμε προσλήψεις», αυτό είναι το προπαγανδιστικό τρίπτυχο όσον αφορά στην οικονομία. Τι κι αν οι αγορές βαράνε τα νταούλια, τι κι αν τα ληξιπρόθεσμα των πολιτών προς την εφορία αυξάνονται κάθε μήνα, τι κι αν θα ξεκινήσουν πλειστηριασμοί «λαϊκών κατοικιών» μέσα στην επόμενη χρονιά.

Αλλά επειδή ο «άρτος» που υπόσχονται θα αποδειχθεί για μια ακόμη φορά σανός, πρέπει να προσφέρουν «θέαμα» με αίμα στην αρένα. Δυο από τα πλέον… προοδευτικά στελέχη της κυβέρνησης, ο Παύλος Πολάκης και ο Πάνος Καμμένος, έστειλαν το μήνυμα: «αν βάλουμε κάποιους φυλακή θα κερδίσουμε τις εκλογές», είπε ο ένας, «όλοι θα πάνε μέσα», συμπλήρωσε ο άλλος. Όπως έχει ξανασυμβεί στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το παραμύθι θα ακολουθήσει και πάλι τη γνωστή διαδρομή. Δηλώσεις πολιτικών που προαναγγέλλουν διώξεις, δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν σκάνδαλα και στο τέλος η άσκηση διώξεων. Τόσο προβλέψιμο το προεκλογικό σόου. Και επειδή δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος ούτε καν για να ξεκινήσει οποιαδήποτε υπόθεση στο ακροατήριο στην κυβέρνηση δεν προβληματίζονται ιδιαίτερα, καθώς διάφοροι Πολάκηδες ως εισαγγελείς και δικαστές έχουν βγάλει ήδη τις καταδικαστικές αποφάσεις. Τύφλα να ‘χει ο Ορμπαν.

Όπως είναι ευνόητο οι Τσίπρας – Καμμένος έχουν πολλά ακόμα να κάνουν παρέα. Ετσι κι αλλιώς είναι γνωστό πως είτε αριστερός είτε ακροδεξιός, ο λαϊκισμός είναι ο ίδιος.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου