Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

...συντριβή επί θύραις !!


Πώς το είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας; «Στην πολιτική και στη ζωή, όπως πρέπει να ξέρεις να κερδίζεις, πρέπει να ξέρεις και να χάνεις». Όπως όμως αποδεικνύεται από τις πράξεις του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει να χάνει.

Ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα και των συντρόφων του προέβλεπε τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός το είχε δηλώσει δημόσια πάρα πολλές φορές, και μάλιστα με ιδιαίτερα αλαζονικό ύφος «πανηγύριζε» γιατί θα εξαντλούσε την τετραετία από τις κάλπες του Σεπτεμβρίου του 2015.

Τι ακριβώς είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Του ζήτησε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές γιατί «η οικονομία έχει μπει σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης, ο οποίος δεν πρέπει να διαταραχθεί από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο».

Εντάξει, όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι έχει ταλέντο στα… ψέματα. Αυτή τη φορά όμως έσπασε ρεκόρ. Αν κάποιος πάρει τοις μετρητοίς τα λόγια του, τότε θα πρόκειται για την πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά που μια κυβέρνηση προκαλεί πρόωρες εκλογές επειδή όλα πηγαίνουν… τέλεια.

Το Μαξίμου γνώριζε πολύ καλά όταν αποφάσιζε να μην προχωρήσει σε τριπλές εκλογές τον Μάιο ότι η χώρα θα συρθεί σε μια μακρά προεκλογική περίοδο τεσσάρων μηνών έως τον Οκτώβριο. Αλλά δεν τους καιγόταν καρφί. Αυτό που τους ένοιαζε ήταν να παραμείνουν άλλες 120 ημέρες στις καρέκλες της εξουσίας.

Είχαν λογαριάσει όμως χωρίς τον… ξενοδόχο. Δεν υπολόγιζαν τη λαϊκή ετυμηγορία. Τις πρόωρες εκλογές τις προκήρυξαν οι πολίτες με την ψήφο τους στις 26 Μαΐου. Η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ με δέκα μονάδες από τη Ν.Δ. «έσυρε» τον Αλέξη Τσίπρα σε μια απόφαση που προσπαθούσε να αποφύγει πάση θυσία.

Και το ζήτημα που ανακύπτει δεν είναι συνταγματικό. Πάντοτε βρίσκεται μια καλή «δικαιολογία» για να στηθούν πρόωρες κάλπες.

Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό. Όταν κάποιος ξέρει να χάνει, βγαίνει και τα λέει σταράτα: «Εχασα τις ευρωεκλογές, υπάρχει λαϊκή δυσαρμονία με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία! Παραιτούμαι και αναλαμβάνει υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Αυτά, βέβαια, συμβαίνουν σε κανονικές χώρες όπου υπάρχει… κανονικότητα. Αν ο Αλέξης Τσίπρας είχε παραιτηθεί, τότε πώς θα έκαναν εκείνος και οι υπουργοί του εκατοντάδες ρουσφέτια μέσω εξευτελιστικών τροπολογιών και υπουργικών αποφάσεων; Ήταν η τελευταία τους ευκαιρία για να… βολέψουν κομματικά στελέχη και «δικά τους παιδιά» που δεν είχαν προλάβει να… βολέψουν μέσα στην τετραετία.

Ακόμα κι αυτό, όμως, το τελευταίο ψέμα θα το πληρώσει ακριβά στις εθνικές κάλπες ο Αλέξης Τσίπρας. Οι πολίτες γνωρίζουν για ποιο λόγο δεν ομολόγησε τη βαριά ήττα του και έψαξε να βρει δικαιολογίες. Γι’ αυτό και η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου δεν θα είναι απλώς συντριπτική, αλλά… εκκωφαντική.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου