Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Το "αύριο" δεν χτίζεται με λογικές του '80...

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής Πέτρος Ευθυμίου συνόψισε σε μία φράση τις τελευταίες κινήσεις διεύρυνσης που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να νίκησε ο Άκης Τσοχατζόπουλος το 1996», είπε στον Σκάι, θέλοντας να καταδείξει τη στροφή της Κουμουνδούρου στο «βαθύ» ΠΑΣΟΚ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αισθάνεται αμηχανία απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη στον χώρο του πολιτικού κέντρου και προσπαθεί να «διευρύνει» τον ΣΥΡΙΖΑ με τακτικές που πρακτικά συρρικνώνουν την εμβέλεια του κόμματός του.

Η απόπειρα αναβίωσης του «παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ» προκαλεί θυμηδία, όταν γίνεται μάλιστα από ένα κόμμα, το οποίο με πρότερες μορφές του είχε αποτελέσει τον πιο απηνή εχθρό του Ανδρέα Παπανδρέου, ξεπερνώντας ορισμένες φορές ακόμη και τη σκληρή κριτική της Νέας Δημοκρατίας.

Η κοινωνία, ύστερα από το σοκ της πολύχρονης οικονομικής κρίσης, αναζητεί διέξοδο προς το αύριο και όχι παλινδρόμηση σε πρακτικές του παρελθόντος. Η αποκαλούμενη «πασοκοποίηση» μπορεί να φαντάζει στους Συριζαίους ως μία επιλογή που μπορεί να φέρει ψήφους αλλά στην πράξη μοιάζει με κίνηση απόγνωσης και θα αποδειχθεί αναποτελεσματική.

Για αυτό και το 40% του εκλογικού σώματος έδωσε την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να κυβερνήσει με βασική εντολή να οδηγήσει τη χώρα μακριά από την «πεπατημένη» της πασοκοποίησης, στην οποία κάποιες φορές κατά το παρελθόν είχε διολισθήσει και η Νέα Δημοκρατία, με αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα.

Οι απαιτήσεις των πολιτών είναι πια υψηλές, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ ανασύροντας εφεδρείες από το παλαιό ΠΑΣΟΚ και παιανίζοντας εμβατήρια του ’80. Εκτός εάν θεωρούν στην Κουμουνδούρου ότι η κοινωνία περίμενε τον Τζουμάκα για να της δείξει την επόμενη μέρα ή ότι το σύνθημα του Ραγκούση «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ» δονεί τις γειτονιές των πόλεων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει λόγο να ανησυχεί για τις κινήσεις Τσίπρα. Θα κριθεί αποκλειστικά για το μεταρρυθμιστικό της έργο, εκεί είναι τα δύσκολα. Χθες στη Βουλή η μεταρρύθμιση Θεοδωρικάκου για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων επιβραβεύθηκε με πρωτοφανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το ίδιο θα ισχύει σε κάθε διαρθρωτική απόφαση της κυβέρνησης, που θα λαμβάνεται με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Οι μικροκομματισμοί και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παραγωγή πολιτικής, το ξέρει το «βαθύ ΠΑΣΟΚ», θα το καταλάβουν και όσοι ποντάρουν το μέλλον τους στην αναβίωσή του.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου