Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

"ΠΑΡΩΝ" : Το πολιτικό τέχνασμα της δειλίας και της αθλιότητας !!

Στην πορεία των κομμάτων και των αρχηγών τους υπάρχουν σημεία καμπής που καθορίζουν το πραγματικό πολιτικό μέγεθός τους. Είναι άλλο η κομματική αντιπαράθεση για λόγους ιδεολογικούς και είναι κάτι εντελώς διαφορετικό η διαρκής άρνηση σε όλα για λόγους μικροκομματικούς.

Ο κ. Τσίπρας εισηγήθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να δηλώσουν «παρών» στη σημερινή ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Το «παρών» αποφασίστηκε ύστερα από τις εξαιρετικά θορυβώδεις εσωκομματικές διαφωνίες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας και οι «αυλικοί» του είχαν ταχθεί κατά της συμφωνίας, ενώ ο κ. Τσακαλώτος και οι «53» υποστήριζαν πως αποτελεί θετικό βήμα. Ετσι, τα έβαλαν στο πολιτικό μίξερ του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξαν στο άγευστο, άοσμο, άχρωμο «παρών».

Για μια ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει πως παραμένει ένα «μικρό κόμμα», παρά το γεγονός ότι κυβέρνησε επί μια τετραετία. Τα κόμματα εξουσίας στα μεγάλα ζητήματα επιβάλλεται να παίρνουν ξεκάθαρη θέση. Τα «παρών» και τα «δεν ξέρω/δεν απαντώ» ταιριάζουν σε κόμματα περιορισμένου πολιτικού βεληνεκούς. Πολύ περισσότερο όταν η ψηφοφορία αφορά στα Ελληνοτουρκικά.

Από τη στιγμή που υπεγράφη η συμφωνία για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο αποδείχθηκε και η σοβαρότητα της κίνησης της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Ερντογάν αντέδρασε με παραληρηματικό τρόπο δείχνοντας το πόσο εμποδίζει αυτή η συμφωνία τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, υπήρξαν παρασκηνιακές αντιδράσεις από το Βερολίνο, που δεν έδειξε να χαίρεται από το deal Ελλάδας – Αιγύπτου.

Μόνο και μόνο η στάση Ερντογάν και Μέρκελ αποδεικνύει το πόσο θετική είναι για τη χώρα μας η μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Την ώρα, μάλιστα, που η Τουρκία προκαλεί καθημερινά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και απειλεί με γεωτρήσεις νοτιοανατολικά της Κρήτης. Ενώ, παράλληλα, διεθνείς παράγοντες πιέζουν την κυβέρνηση να συμμετάσχει σε έναν διάλογο που είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του Ερντογάν.

Όλα τα πολιτικά κόμματα θα έπρεπε να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας σε Τουρκία, Ε.Ε. και ΗΠΑ. Ο τρόπος είναι απλός: να υπερψηφιστεί η συμφωνία για την ΑΟΖ και από τους 300 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας την τακτική μικρών κομμάτων υπονομεύει το μέτωπο ενότητας της χώρας. Ο κ. Τσίπρας δείχνει να μην έχει διδαχθεί τίποτα από το πρόσφατο παρελθόν.

Τον Αύγουστο του 2015 και ενώ η χώρα βρισκόταν με το ένα πόδι εκτός ευρωζώνης ύστερα από την καταστροφική διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. υπερψήφισε το τρίτο Μνημόνιο, παρά την αντίθεσή της στη συμφωνία. Μόνο και μόνο για να γλιτώσει η Ελλάδα από μια άνευ προηγουμένου καταστροφή. Η Ν.Δ. έβαλε το εθνικό συμφέρον πάνω από οποιοδήποτε κομματικό παιχνίδι, που θα έθετε σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας διαπράττει ιστορικό ατόπημα. Εκτίθεται ανεπανόρθωτα σε όλους τους Έλληνες πολίτες και κυρίως σε όσους πιστεύουν ακόμα πως μπορεί να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς. Γιατί δεν αρκεί να κάνει copy paste τα τσιτάτα του Ανδρέα Παπανδρέου. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύει πως δεν μπορεί να απεκδυθεί τη ρητορική του λαϊκισμού και τη στρατηγική της μπαχαλοποίησης σε όλα τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου