Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Όσα σήματα κι αν αλλάξει…

Όταν το μαγαζί δεν πάει καλά, το πρώτο πράγμα που αλλάζει ο μαγαζάτορας είναι η βιτρίνα. Μόνο που συνήθως αυτό δεν αρκεί. Γιατί το πρόβλημα βρίσκεται στο προϊόν.

Βγήκε ο Αλέξης Τσίπρας και παρουσίασε το νέο λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ. Λες και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις περσινές εκλογές λόγω σήματος. Προφανώς ψάχνει μια κίνηση ανανέωσης. Να δείξει πως υπάρχει το κόμμα. Πως κάτι κινείται.

Το μόνο βέβαιο, όμως, είναι πως κινείται η Γη. Και αλλάζει. Κάτι που μάλλον δεν έχουν πάρει χαμπάρι στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, εκτός από το νέο λογότυπο, ο κ. Τσίπρας δεν είχε να πει κάτι καινούργιο.

Με όσα είπε στο βιντεοκλίπ απλά επανέλαβε τις γνωστές θεωρητικολογίες του κόμματός του. Τίποτα παραπάνω. Θα μπορούσε να είχε πει ακριβώς τα ίδια πριν από δέκα ή και παραπάνω χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές έλαβε 31,53%. Υστερα από 14 μήνες στην αντιπολίτευση βρίσκεται γύρω στο 19-20%. Πρόκειται για ένα ιστορικό ρεκόρ δημοσκοπικής πτώσης.

Το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα δεν είναι τα όσα ανέφερε στην παρουσίαση του νέου σήματος. Το πρόβλημα είναι πως στην πραγματικότητα δεν έχει να πει κάτι ουσιαστικό στους πολίτες.

Ύστερα από μια αποτυχημένη κυβερνητική τετραετία, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιστρέψει στη λαϊκιστική ρητορική του 2012. Αναγνωρίζει πως υπάρχει πανδημία, αλλά δεν δέχεται ότι η ύφεση οφείλεται στην πανδημία. Ψαρεύει στα θολά νερά των αρνητών της χρήσης μάσκας και των αντιρρησιών των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού. Αναγνωρίζει την κρίση στα ελληνοτουρκικά, αλλά κατηγορεί την κυβέρνηση για τα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες, σαν να μην υπάρχει ο Ερντογάν.

Για όλα τα ζητήματα έχει λύσεις… φαντασιακές. Ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά πως τα δημιουργεί η κυβέρνηση. Και υπόσχεται πως μπορεί να «σκίσει» την πραγματικότητα με έναν νόμο και ένα άρθρο, όπως υποτίθεται θα έκανε το 2015 με τα μνημόνια.

Όχι μόνο αρνείται οποιαδήποτε αυτοκριτική για τα κυβερνητικά πεπραγμένα, αλλά αυτοαποθεώνεται ως κόμμα για τους πανωλεθριάμβους της περιόδου 2015-2019.

Επιμένει στην καταστροφολογία, επενδύει στην μπαχαλοποίηση. Και ο λόγος είναι εξαιρετικά απλός. Ούτε ξέρει ούτε μπορεί να πολιτευθεί με διαφορετικό τρόπο. Έτσι κι αλλιώς σήμερα απέχει 16 μονάδες και από το 4% όπου και ξεκίνησε αλλά και από το 36% όπου έφτασε το 2015. Βρίσκεται σε σημείο καμπής, από το οποίο μπορεί και να μην υπάρχει επιστροφή. Αν συνεχίσει στην ίδια «αντισυστημική» ρότα θα επιστρέψει στο περιθώριο του πολιτικού σκηνικού.

Ο λόγος είναι απλός. Όσα σήματα, όσες βιτρίνες κι αν αλλάξει ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να αλλάξει τη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινωνία έχει γυρίσει την πλάτη στον λαϊκισμό και επιζητά ρεαλιστικές λύσεις για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου