Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Τοξικός λαϊκισμός...

O ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά αποδεικνύει πως δεν χωράει στο «κοστούμι» ενός κόμματος εξουσίας, πως δεν μπορεί να πολιτεύεται όπως αρμόζει στον θεσμικό ρόλο ενός κόμματος που κατέχει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας και οι σύντροφοί του δεν μπορούν να ξεφύγουν από το λαϊκισμό της εποχής 2010-2015. Μπορεί τη μια στιγμή να υποδύονται τους κεντροαριστερούς και τους σοσιαλδημοκράτες, την επόμενη στιγμή όμως βγαίνει στην επιφάνεια ο πραγματικός τους εαυτός. Το σύνθημα «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» παραμένει «οδηγός» τους.

Στην Κουμουνδούρου συνεχίζουν να διαλαλούν ότι «πας μη Συριζαίος… βάρβαρος». Θεωρούν πως κατέχουν το αλάθητο. Πως είναι οι μοναδικοί «αμόλυντοι». Πως όποιος διαφωνεί μαζί τους είναι φασίστας, διεφθαρμένος, κλέφτης, διαπλεκόμενος, συστημικός.

Αρκούσε η εσωκομματική «βόμβα» του Κοντονή για να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι στην ακραία διχαστική ρητορική. Σύμφωνα με το έντυπο κομματικό όργανο της Κουμουνδούρου ο Μητσοτάκης και ο Σαμαράς είναι ένοχοι, όπως και η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Και ισχυρίζονται πως στις πλατείες των αγανακτισμένων δεν υπήρχαν μαυροφορεμένοι χρυσαυγίτες, αλλά μόνο αντισυστημικοί δημοκρατικοί πολίτες. Τότε, ποιοι ήταν εκείνοι που φώναζαν «προδότες, κουφάλες, έρχονται κρεμάλες» και «να καεί το μπ… η Βουλή»;

Τα γεγονότα δεν μπορούν ερμηνευθούν κατά το δοκούν. Κανείς δεν ισχυρίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή. Δυστυχώς, όμως, για αρκετά χρόνια χρησιμοποιούσαν την ίδια ρητορική για γερμανοτσολιάδες, για τρόικα εσωτερικού, για πρωθυπουργούς και υπουργούς που θα έπρεπε να μπουν φυλακή. Δυστυχώς, με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής το «όχι» έφτασε στο 62% στο ψευδοδημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Με ψευδοϋποσχέσεις εκμεταλλεύθηκαν τους ταλαιπωρημένους πολίτες. Φούσκωσαν το αντισυστημικό κύμα με τοξικό και διχαστικό λόγο.

Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε σημείο καμπής. Δεν είναι τυχαίο πως από το 31,5% των εθνικών εκλογών, έχουν πέσει στο 20% ύστερα από 15 μήνες στην αντιπολίτευση. Όπως σημείωσε και ο ευρωβουλευτής Σ. Κούλογλου «δεν φταίνε ούτε οι δημοσκόποι ούτε τα ΜΜΕ, φταίει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προσανατολισμό και πρόγραμμα».

Περισσότερο απ’ όλα, όμως, για την κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται πως συνεχίζει να πολιτεύεται με στόχο την μπαχαλοποίηση του πολιτικού σκηνικού. Προσπαθεί να διχάσει την κοινωνία, αντί να ενώσει. Προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μικροκομματικά οτιδήποτε συμβαίνει στη χώρα. Από την πανδημία και τα Ελληνοτουρκικά έως τη δίκη του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Δεν πείθει, όμως, πια τους πολίτες, που άκουγαν ακριβώς τα ίδια λόγια πριν από σχεδόν δέκα χρόνια…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου