Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Μόνο γκρίνια...


Διαμαρτύρονται οι έμποροι και οι επιχειρηματίες της εστίασης για τα περιοριστικά μέτρα κατά των ανεμβολίαστων. Όχι, δεν είναι αρνητές της πανδημίας. Κινδυνεύουν, όμως, να γίνουν αρνητές της πραγματικότητας.

Ισχυρίζονται πως δεν μπορούν να κάνουν ελέγχους. Ζητούν να μειωθούν τα υψηλά πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεων.

Εντάξει, υπάρχει και η άλλη περίπτωση. Να μην ισχύσει κανένα μέτρο. Και σε λίγες εβδομάδες να γίνει ακόμα ένα lockdown, να κλείσουν τα καταστήματά τους.

Είναι δυνατόν; Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εμπορίου και εστίασης θα έπρεπε να είναι εκείνοι που να ζητούν αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Θα έπρεπε οι ίδιοι να εφαρμόζουν πιο αυστηρούς κανόνες και από αυτούς που αναφέρονται στα ΦΕΚ. Θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που να βοηθούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σκεπτόμενοι τα έσοδα της επιχείρησής τους.

Θα έπρεπε να φωνάζουν και να απαιτούν για πιο υψηλά πρόστιμα, για περισσότερους ελέγχους των Αρχών.

Τι δεν καταλαβαίνουν; Αν κάποιοι ψάχνουν «παράθυρα» και φέρονται εξυπνακίστικα, χωρίς να τηρούν τα μέτρα, δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι σε λίγες εβδομάδες θα πληρώσουν οι ίδιοι ακόμα πιο ακριβά το… μάρμαρο;

Πέρσι ισχυρίζονταν πως θα βάλουν όλοι λουκέτο λόγω των απανωτών lockdowns. Τελικά, αποδείχθηκε πως η κρατική στήριξη όχι μόνο τους έσωσε, αλλά κάποιοι εξ αυτών έβγαλαν και περισσότερα χρήματα από ό,τι αν λειτουργούσαν κανονικά.

Ας μη γελιόμαστε. Στην πλειονότητα των χώρων εστίασης τα μέτρα πάνε… περίπατο. Ειδικά σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ταυτοπροσωπίας με το επιδεικνυόμενο τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αν, βέβαια, κάνουν και τέτοιους ελέγχους.

Δεν γίνεται να υπάρχει μόνο γκρίνια σε αυτή τη χώρα. Και να μην τηρούνται οι νόμοι και οι κανόνες.

Δεν γίνεται να ανεβαίνουν στα κάγκελα. Και όταν πηγαίνει κανείς σε ταβέρνες και μπαρ να μην παίρνει απόδειξη. Εδώ κοντεύει να γίνει καθεστώς στις ταβέρνες να δίνουν τυπωμένο δελτίο παραγγελίας και να πρέπει να τσακωθεί κανείς για να πάρει την κανονική φορολογική απόδειξη.

Κάποια στιγμή οι συνδικαλιστές των κλάδων της εστίασης, αλλά και του εμπορίου, θα πρέπει πρώτα να κοιτάξουν τις παθογένειες που υπάρχουν. Να επιχειρήσουν να τηρούν τη νομιμότητα στις επιχειρήσεις. Να εφαρμόζουν τους νόμους είτε αυτοί αφορούν στις αποδείξεις είτε στην πανδημία. Και μετά ας βγουν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου