Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Το σόου και το πολιτικό πρόβλημα του Τσίπρα !!


Το κομματικό σόου του ΣΥΡΙΖΑ έριξε αυλαία. Ο Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη πρόεδρος με ποσοστό… Τσαουσέσκου και θριαμβολογεί. Οι συμμετέχοντες στην ψηφοφορία ξεπέρασαν τους 100.000 και το κόμμα θριαμβολογεί. Όλοι μαζί θριαμβολογούν, αν και γνωρίζουν πως στις επερχόμενες εθνικές εκλογές θα ηττηθούν!

Ποιός ήταν ο λόγος που στήθηκε όλο αυτό το σόου;

Πιθανότατα για να επιβεβαιωθεί και με επίσημους εσωκομματικούς συσχετισμούς η κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, έτσι κι αλλιώς, όλη η διαδικασία θύμιζε… παρωδία.

ΚΑατ' αρχάς, δεν υπήρχε προφανής αιτία να στηθούν κάλπες για εκλογή αρχηγού. Μπορεί να υπάρχουν γκρίνιες και τζαρτζαρίσματα των «προεδρικών» με την «Ομπρέλα», αλλά κανείς δεν έχει θέσει ηγεσίας.

Όποτε, συνέβη το πολιτικό… ανέκδοτο. Ο Αλέξης Τσίπρας να έχει ως αντίπαλο τον «Κανένα», δηλαδή το λευκό και το άκυρο. Κάπως έτσι συγκέντρωσε ποσοστά που δεν συναντώνται σε κανονικές δημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες, όπου είθισται να υπάρχουν περισσότεροι τους ενός υποψήφιοι.

Κάποιοι λένε πως όλο αυτό έγινε ώστε να μην αμφισβητηθεί ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις νέες ήττες στις διπλές κάλπες του 2023. Αυτό φαντάζει ως λογικό επιχείρημα. Αλλά και πάλι, υπάρχει κάποιος που θα έβαζε υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.

Αυτό, βέβαια, που παραμένει ακόμα άγνωστο είναι αν θα θέλει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας να μείνει πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχει χάσει τέσσερις εκλογές το 2019, άλλες δύο το 2023, ακολουθούν το 2024 οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές. Πόσες πολιτικές ήττες θα αντέξει; Και μετά, τι θα κάνει; Θα περιμένει μήπως γίνει κάποιο… θαύμα το 2027;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πραγματικότητα, επιχείρησε να αντιγράψει τις εσωκομματικές διαδικασίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Να υποδυθεί, έστω για λίγο, ένα κόμμα πιο μετριοπαθές, πιο κεντρώο. Γι’ αυτό και έστησε τις κάλπες.

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, είναι πολύ πιο σοβαρό.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου