Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Κυβέρνηση των ηττημένων; Μια κολασμένη πιθανότητα !!


Πρόκειται για σενάριο βγαλμένο απευθείας από την Κόλαση! Η κυβέρνηση των ηττημένων είναι εφικτή και εξαρτάται από το ποσοστό αποχής των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς ή από την διάθεση τους να εκφράσουν την «διαμαρτυρία» τους στην πρώτη Κυριακή. Για ένα πράγμα, πάντως, δεν πρέπει να είναι βέβαιοι όσοι επιλέξουν την πρώτη Κυριακή την αποχή ή την «διαμαρτυρία»: Ότι θα υπάρξει οπωσδήποτε και δεύτερη Κυριακή για να επαναφέρουν στην συνέχεια την χώρα με την ψήφο τους στην οδό της σταθερότητας.

Καλλιεργείται η αίσθηση ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές και ότι εκεί θα δοθεί στην ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη η δυνατότητα να διεκδικήσει την αυτοδυναμία. Η αλήθεια είναι ότι θα χρειαστεί μεγάλη μάχη για να φτάσουμε στις δεύτερες εκλογές. Το πρώτο βήμα είναι ένα υψηλό ποσοστό της ΝΔ στις πρώτες εκλογές, έτσι ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της κυβέρνησης των … κολασμένων και να αποκτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η χώρα μία δεύτερη ευκαιρία. Αν δεν γίνει το πρώτο βήμα, δεν μπορεί να υπάρξει δεύτερο. Ο μεγάλος κίνδυνος, λοιπόν, είναι οι ψηφοφόροι της κεντροδεξιάς να αντιμετωπίσουν τις εθνικές εκλογές όπως αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές, γεγονός που μπορεί να επιφέρει μεγάλες εκπλήξεις και να στείλει στο καλάθι των σκουπιδιών όλες τις δημοσκοπήσεις.

Οι ηττημένοι έχουν έναν ουσιαστικό λόγο να συμφωνήσουν σε μία κυβέρνηση συνασπισμού, εφόσον τους το επιτρέψουν τα κουκιά: Να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τις έδρες που θα κερδίσουν σε αυτές τις εκλογές, αλλάζοντας τον εκλογικό νόμο και καθιερώνοντας απλή αναλογική. Η συγκρότηση κυβέρνησης μπορεί να έχει αυτό και μόνο το αντικείμενο. Πολιτική αστάθεια για πάντα; Και ποιος νοιάζεται;

Αν τα ποσοστά το επιτρέπουν, οι όποιες διαφωνίες ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Βαρουφάκη, επειδή αυτό είναι το κοινό τους συμφέρον. Σε αυτή την φάση μπορούν να προτάσσουν τις διαφωνίες τους, αλλά στο τέλος θα επικρατήσει η «λογική» και το κοινό τους συμφέρον.

Οι πιθανότητες να ζήσουμε ένα νέο 2015 είναι περισσότερο ορατές απ΄ όσο πιστεύουν οι χορτασμένες ελίτ των Αθηνών. Ήδη ο κ. Τσίπρας μιλάει για πλαφόν στα κέρδη των τραπεζών. Κάτι που σίγουρα θα επιφέρει «ενθουσιασμό» στις τάξεις της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας! Κι αυτή είναι μόνο η αρχή. Μπορούμε να φανταστούμε την χώρα να παίρνει εύσημα από τους οίκους αξιολόγησης μέσα σε ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας και νέων βαρουφάκειων πειραμάτων στην Οικονομία; Λες και δεν έχουμε πάρει το μάθημά μας από το σκοτεινό 2015 και το αχρείαστο νέο μνημόνιο που το συνόδευσε…

Την επόμενη φορά της αριστεράς θα είναι σίγουρα αλλιώς. Δεν πρόκειται μόνο για μια απειλή του Πολάκη και όσων είναι ερωτευμένοι με το … μυαλό του. Είναι μία πραγματικότητα που ξεδιπλώνεται μπροστά μας.

Δεν είναι ότι η αριστερά δεν έχει κυβερνήσει. Την ξέρουμε πλέον καλύτερα απ’ ότι την ξέραμε πριν κυβερνήσει. Δεν υπάρχει άλλοθι για όσους είδαν την χώρα να φλερτάρει με την απόλυτη καταστροφή. Δεν έχουμε δικαίωμα να αντιμετωπίσουμε με αφέλεια τις νέες απειλές του Πολακισμού. Δεν έχουμε την πολυτέλεια στις επόμενες εκλογές να επιλέξουμε την αποχή ή να «στείλουμε μήνυμα στην εξουσία». Μετά από την απομάκρυνση από την κάλπη θα είναι πλέον αργά για δάκρυα. Κι αυτή την φορά η επαναφορά στην κανονικότητα θα είναι αδύνατη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου