Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Συνάντηση κατόπιν εορτής...


Ο πρωθυπουργός είχε προσκαλέσει σε συνάντηση γνωριμίας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την εκλογή του, περίπου πριν από έναν μήνα.

Ο Κασσελάκης δεν είχε απαντήσει στην πρόσκληση, προτίμησε να πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες για μία εβδομάδα προκειμένου να μαζέψει τα πράγματά του και να παντρευτεί τον σύντροφό του, αλλά αίφνης χθες κάλεσε το Γραφείο του Μητσοτάκη και ζήτησε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, που ορίσθηκε για αύριο.

Κάθε καλόπιστος παρατηρητής θα έλεγε ότι καλό είναι να γίνονται οι συναντήσεις αυτές μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων ώστε να εμπεδωθεί ο πολιτικός πολιτισμός και να γίνεται η αντιπαράθεση με επιχειρήματα και όχι με ύβρεις.

Για το λόγο αυτό ο Μητσοτάκης προσέτρεξε να καλέσει τον Κασσελάκη μόλις πρωτοεξελέγη από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όμως η συνάντηση δεν έγινε τη στιγμή που έπρεπε ώστε να τεθούν οι όροι της αντιπαράθεσης, αλλά αφού μεσολάβησαν αρκετά γεγονότα, τα οποία δείχνουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί τώρα να αποκτήσει έναν θεσμικό μανδύα, ύστερα από τους εσωκομματικούς καβγάδες που διεξάγονταν σε απευθείας μετάδοση.

Στο διάστημα αυτό ο Κασσελάκης προχώρησε σε δηλώσεις που έμοιαζαν να τις έχει υπαγορεύσει ο Πολάκης και όχι ένας νέος πολιτικός αρχηγός με «λάμψη» από τις ΗΠΑ και φωτογενές χαμόγελο.

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον Μητσοτάκη λέγοντας ότι «έχουμε και επισήμως κυβέρνηση των λαδέμπορων». Άραγε, αυτό θα επαναλάβει στον πρωθυπουργό κατά την αυριανή τους συνάντηση ή μήπως θα διατυπώσει ξανά τις κατηγορίες του για «σύστημα διαπλοκής και οικογενειοκρατίας»;

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το ΠΑΣΟΚ. Ο Κασσελάκης ζήτησε συνάντηση με τον Ανδρουλάκη αφού πρώτα χαρακτήρισε το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας, Δούρειο Ίππο της κυβέρνησης και φάντασμα του παλαιού εαυτού του.

Από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησαν τα διαλυτικά φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, η κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος στις δημοσκοπήσεις και η κατρακύλα των ποιοτικών χαρακτηριστικών του Κασσελάκη σε δημοφιλία ή καταλληλότητα.

Εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συναντήσει εξαρχής τον Μητσοτάκη ή και τον Ανδρουλάκη, θα είχε κερδίσει πόντους στο πεδίο των εντυπώσεων. Τώρα όμως, με τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνθήκες εμφυλίου και τον ίδιο να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της δημοφιλίας μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό εξυπηρετεί μόνο έναν σκοπό: να φωτογραφηθεί μαζί του. Άλλωστε στη Βουλή δεν πρόκειται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους αφού ο Κασσελάκης προτίμησε να μείνει εκτός κοινοβουλευτικής μάχης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου