Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

κ. Παπανδρέου γιατί δεν αναφέρεσθε στις δαπάνες ενός προεκλογικού αγώνα;


"Η χώρα για να σωθεί χρειάζεται εκλογές εδώ και τώρα" επαναλαμβάνει μονότονα ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και αρκετά στελέχη της αντιπολίτευσης, τα οποία δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ.
Εκείνο βέβαια που αποκρύπτουν - προφανώς για μικροκομματικές σκοπιμότητες - είναι το οικονομικό κόστος και δαπάνες ενός προεκλογικού αγώνα.
Κατά τα άλλα εκλογές, κι' "...ας πάει και το παλιάμπελο".
Με τους πιο απλούς υπολογισμούς και με πρακτική αριθμητική, αποκαλύπτουμε του λόγου το αληθές.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα χρήματα που διατέθηκαν, στις προηγούμενες εκλογές, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007, με τον πιο μικρό και άρα χαμηλό σε δαπάνες προεκλογικό σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν κάποιοι που κατηγορούν οικονομικούς παράγοντες για… αριθμολαγνεία.
Στο θέμα της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ωστόσο, οι αριθμοί δικαιώνουν εκείνους οι οποίοι δεν τις επιθυμούν.
Και μάλιστα, σύμφωνα με αποτελέσματα, πρόσφατων δημοσκοπήσεων είναι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Περί τα 89 εκατομμύρια ευρώ κόστισαν οι εκλογές στο Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα στο υπουργείο Εσωτερικών.
Τα χρήματα, όμως, δεν είναι μόνον αυτά.
Το υπουργείο πληρώνει περί τα 1.000 ευρώ στον καθένα από τους συνολικά 21.000 δικηγόρους που εργάστηκαν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι.
Επιπλέον, 7.500 υπάλληλοι δήμων και νομαρχιών περιμένουν το εκλογικό τους επίδομα, το οποίο κυμαίνεται από 500 έως και 2.500 ευρώ, συνολικού κόστους 40 εκατομμυρίων ευρώ.
Την ίδια στιγμή, 500.000 ευρώ δίδονται από το υπουργείο στις εταιρείες από τις οποίες προμηθεύτηκε γραφική ύλη, 6 εκατομμύρια ευρώ στις διαφημιστικές εταιρείες που έφτιαξαν τα εκλογικά σποτ και 1,5 εκατομμύριο ευρώ στην εταιρεία δημοσκοπήσεων που μετέδωσε τα αποτελέσματα των εκλογών.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη δώσει 10,5 εκατομμύρια ευρώ στα κόμματα, τα οποία διατίθενται μεταξύ άλλων για την προβολή τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Αν σε όλα αυτά προσθέσει κάποιος και τα εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για τη μετακίνηση των ετεροδημοτών ψηφοφόρων, τα οποία υπερβαίνουν τα έξι, ο λογαριασμός ανεβαίνει κατακόρυφα.
Και βέβαια το συνολικό κόστος των εκλογών είναι, λογικά, πολύ μεγαλύτερο, καθώς στα νούμερα που αναφέρθηκαν δεν έχουν υπολογιστεί οι προεκλογικές εκστρατείες των υποψήφιων βουλευτών, οι οποίοι έφτασαν περίπου τις 4.000!..
Τώρα αν εμείς σας πούμε ότι οι εκλογές στοιχίζουν στο Ελληνικό δημόσιο πάνω από μισό δισ. ευρώ θα μας πιστέψετε;
Αλίκη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου