Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Συνάντηση Καραμανλή - Ομπάμα...


Με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε το Σάββατο, μετά το πέρας των επίσημων εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας καθώς και ζητήματα που αφορούν την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο έλληνας πρωθυπουργός στο επίκεντρο βρέθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, και οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.
Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Μπάρακ Ομπάμα στα Σκόπια με το όνομα "Μακεδονία" επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αφού όμως εκπληρωθούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε :
"...Είμαι πολύ χαρούμενος που συναντώ τον έλληνα πρωθυπουργό..." και συνέχισε λέγοντας ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί μία αφορμή για την επιβεβαίωση των εξαιρετικών σχέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Συνεχίζοντας, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που έχουν εμπνευστεί από την αρχαία Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα από τις ΗΠΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα την αμερικανική επανάσταση.
"...Μοιραζόμαστε κοινές δημοκρατικές αρχές και θα συνεχίσουμε χέρι - χέρι και στον 21ο αιώνα...", ανέφερε ο αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος στη συνέχεια υπενθύμισε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ.
Περαιτέρω, ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι η συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας είναι πολύ κρίσιμη σε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την οικονομική κρίση και την ενεργειακή ασφάλεια και κατέληξε λέγοντας ότι αισθάνεται υπερήφανος για τη φιλία του με τον έλληνα πρωθυπουργό.
Ο πρωθυπουργός, σημείωσε, επίσης, την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες των δύο χωρών.
skai

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου