Στην εκλογική παγίδα που το ίδιο είχε στήσει στη Ν.Δ. με τη "δαγκάνα" του νόμου Σκανδαλίδη κινδυνεύει τώρα να πέσει το ΠΑΣΟΚ.
Σε περίπτωση που επαληθευτούν και στην κάλπη της 4ης Οκτωβρίου τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, η αξιωματική αντιπολίτευση στην καλύτερη περίπτωση θα συγκεντρώσει 148 έδρες, λέγοντας αντίο στην αυτοδυναμία.
Το σενάριο αυτό ισχύει ακόμη κι αν δεν κατορθώσουν να μπουν στη νέα Βουλή οι Οικολόγοι.
Αν συμβεί αυτό, τότε το ΠΑΣΟΚ πρέπει ή να ξεπεράσει το 42,5% ή να έχει τουλάχιστον πέντε ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τη δεύτερη –υποθετικά πάντα– Ν.Δ.
Το "κλειδί" όπως φαίνεται για τον σχηματισμό αυτοδύναμης ή μη κυβέρνησης το μεσημέρι της 5ης Οκτωβρίου είναι ο αριθμός των πολιτικών κομμάτων που θα υπερβούν το πήχυ του 3% και θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή που θα προκύψει.
Οσο περισσότερα είναι, τόσο φαντάζει όνειρο "φθινοπωρινής νυκτός" η μονοκομματική κυβέρνηση.
Πράγματι, ο ισχύων εκλογικός νόμος αποτελεί πολιτική σπαζοκεφαλιά εξαιτίας όχι μόνο του ποσοστού και των προϋποθέσεων που προβλέπει για αυτοδυναμία του πρώτου σε ψήφους κόμματος, αλλά και των ιδιότυπων μαθηματικών που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των βουλευτικών εδρών.
Ένα άλλο στοιχείο που μπορεί να κρίνει, όπως συμβαίνει παραδοσιακά από το 1990 μέχρι σήμερα, την εκλογική μάχη είναι ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα καταφέρει να κερδίσει τις πέντε από τις οκτώ μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας.
Η εκλογική εμπειρία έχει αποδείξει ότι αυτό είναι και ο τελικός νικητής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 300 έδρες οι 260 κατανέμονται αναλογικά, δηλαδή με βάση τα ποσοστά που συγκέντρωσε κάθε κόμμα ξεχωριστά, ενώ οι υπόλοιπες 40 παραχωρούνται στο κόμμα που πλειοψήφησε.
Το βέβαιο είναι ότι όσο λιγότερα κόμματα μπουν στη Βουλή, τόσο το πρώτο κόμμα αγγίζει το νήμα της αυτοδυναμίας, εφόσον τα ποσοστά του ξεπεράσουν το 42% και η διαφορά του με το δεύτερο παραμένει μεγαλύτερη της μιας μονάδας.
________
gianniotis: Το έχουμε ξαναγράψει. Η Ελλάδα εισέρχεται σε μακρά περίοδο κρίσης και πολιτικής αστάθειας. Κι' όλα αυτά για τα καπρίτσια και τα καμώματα του ...κληρονόμου της δυναστείας των Παπανδρέου.!
Κάντε "κλικ" στον πίνακα για πλήρες μέγεθος.
Το Κ.Κ.Ε., οι μυστικές συμφωνίες με την Αλβανία και οι Τσάμηδες
-
Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες και πολυσυζητημένες περιόδους της νεότερης
ελληνικής ιστορίας είναι αναμφίβολα τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
αλλά κα...
Kαλύτερα συνεργασία παρά ασυδοσία μιάς μονοκομματικής κυβέρνησης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ ΖΟΦΕΡΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΚΙ Η ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ στόχος των δύο κομμάτων - που είναι διττός - δεν είναι οι τωρινές εκλογές, ούτε κι οι επόμενες, αλλά οι μεθεπόμενες.
Αφ' ενός είναι η αποφυγή εκ μέρους των του ζοφερού και πολύ δύσκολου τετραμήνου Νοε'09 - Φεβ'10, τετραμήνου που θα κληθούν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις για μια καταρρέουσα Ελληνική οικονομία και των αναγκαίων - μη αποφευκταίων πλέον - δομικών διαθρωτικών αλλαγών.
Πολιτικό κόστος κι αποφάσεις που τα δύο κόμματα προσπαθούν να αποφύγουν, πετώντας το "μπαλάκι" της μη αυτοδυναμίας το ένα στο άλλο.
Αφ' ετέρου - και το γνωρίζουν κι οι δύο - θα πέσουν στην σκόπελο της Προεδρικής εκλογής του Μαρτίου.
Είναι αδύνατον, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο Σκανδαλίδη κι υπό τις παρούσες πολιτικές προϋποθέσεις, να κερδίσει κάποιο κόμμα αυτοδυναμία.
Κι είναι αδύνατον να δημιουργηθεί ισχυρός συνασπισμός, τέτοιος ούτως ώστε να τους εξασφαλίσει ικανή αυτοδυναμία 180 βουλευτών, αποφεύγοντας έτσι την σκόπελο της Προεδρικής εκλογής.
Αυτό που προσβλέπουν τα δύο κόμματα, είναι στο ποιός θα "πατήσει την μπανανόφλουδα" και θα αναλάβει - με μια φαινομενική ισχυρή πλειοψηφία, όχι μεγαλύτερη των 180 βουλευτών - την διακυβέρνηση της χώρας αυτό το δύσκολο τετράμηνο.
Αυτός που θα το τολμήσει, θα διαπράξει μιαν πολιτκή αυτοκτονία. Τόσο προσωπική, όσο και για το ίδιο του το κόμμα.
Τα περί "Εθνικού συμφέροντος" κλπ., είναι παραμύθια της Χαλιμάς.
Κώστας Τ
Για άλλο έψαχνα, εδώ βρέθηκα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠού την βρήκες την ευστάθεια, φίλε μου, εδώ και 53 χρόνια με τα καλπονοθευτικά συστήματα που παράγουν «ισχυρές» κυβερνήσεις;;;
Διάβασε, σκέψου, ή απλώς θυμήσου..., τρομάρα μας.
α-α-ε
Ν.
Μόλις διάβασα και το σχόλιο του "ανώνυμου-2" {του Κώστα Τ.}
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Ζοφερό δεν θά 'ναι μόνον αυτό το τετράμηνο αλλά και 5-6 {τουλάχιστον...} ακόμα. Κάπως έτσι το είπε ο Γκρίνσπαν και άλλοι. Αν ως υφήλιος και ως Ελλάδα βγούμε από την κρίση με κάπως περισσότερο μυαλό και εντιμότητα πάει καλά...
Αν όχι, βράστα.
2. Ο κόσμος χάνεται κι εμείς λουζόμαστε... Με το αν θα "αυτοκτονήσει" ο ΓΑΠ ή ο ΚΑΚ {ή και οι δύο... άμποτε!}
3. Τα περί «εθνικού συμφέροντος» ΔΕΝ είναι παραμύθια!
Μιά συνηθισμένη, αενάως επαναλαμβανόμενη {από πολλούς!} προσπάθεια διαβουκόλησης του κοσμάκη είναι.
Κατά τα άλλα...
Καλό μας κουράγιο,
Καλόν αγώνα
και
αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων