Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Ο Παπανδρέου στον δρόμο που χάραξε ο Σημίτης

Τα όσα συνέβησαν προ εβδομάδων στην γειτονική Ιταλία, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι πλέον γνωστά.
Σύμπασα η πολιτική ηγεσία της γείτονος χώρας – με μοναδική εξαίρεση την Κομμουνιστική Επανίδρυση – εναντιώθηκε στην απόφαση αυτή και αφού δήλωσε ότι δεν θα την εφαρμόσει κατέθεσε προσφυγή εναντίον της στο Ε.Δ.Α.Δ.
Πράγμα το οποίο και έγινε.
Ήταν αναμενόμενο στην χώρα μας, όμως, να ξεσπάσει και η ανάλογη συζήτηση. Την αρχή έκανε ο Παναγιώτης Δημητράς του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, ο οποίος κατά την διάρκεια μιας δίκης, ζήτησε την αποκαθήλωση των θρησκευτικών συμβόλων από την δικαστική αίθουσα. Και μπορεί το αίτημα του αρχικά να απορρίφθηκε, από ότι φαίνεται όμως έχει ήδη εμπλέξει την χώρα μας στο ΕΔΑΔ.

Η ερώτηση Ροντούλη

Με αφορμή, αυτές τις κινήσεις ο βουλευτής Λαρίσης του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή. Σας την παραθέτουμε, πριν ασχοληθούμε με το τι ακριβώς συνέβη, κατά την διάρκεια της συζήτησής της:
Την αποκαθήλωση των χριστιανικών συμβόλων από όλα τα ελληνικά δημόσια καταστήματα (σχολεία, δικαστήρια, δημόσιες υπηρεσίες) αξίωσε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι", κάνοντας επίκληση της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βάσει της οποίας θα πρέπει να απομακρυνθούν οι σταυροί από τα ιταλικά σχολεία, για να μην ενοχλούνται οι μαθητές που ανήκουν είτε σε άλλο δόγμα ή θρησκεία, είτε είναι άθεοι.
Όμως, το Σύνταγμα της Ελλάδος (άρθρο 16 παρ. 2) είναι σαφές και αναφέρει πως η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των ελληνοπαίδων είναι χρέος και βασική αποστολή του ελληνικού Κράτους, γεγονός που ευλόγως συνεπάγεται ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ για την Ιταλία δεν έχει δυνατότητα εφαρμογής για την χώρα μας.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθεται η ελληνική Κυβέρνηση να αποδεχθεί και να επιβάλει την απομάκρυνση των χριστιανικών συμβόλων από τα δημόσια καταστήματα της χώρας;
2. Οι Επιτροπές που θα συσταθούν ανά Υπουργείο, για να συζητήσουν τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, θα συμπεριλάβουν στην θεματολογία τους και το ζήτημα της ανάρτησης των χριστιανικών συμβόλων στα δημόσια καταστήματα;
3. Εάν κάποιοι Έλληνες πολίτες, που δηλώνουν άθεοι ή αλλόθρησκοι, αξιώσουν στο προσεχές μέλλον την απομάκρυνση του Σταυρού από την ελληνική Σημαία, ποια θα είναι η αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης;

Θα... προσαρμοστούμε

Και ενώ κανείς θα περίμενε ότι ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα προσπαθούσε να... ηρεμήσει τον ερωτώντα βουλευτή του ΛΑΟΣ και την συντριπτική πλειοψηφία των Ορθοδόξων Ελλήνων, η απάντηση έπεσε σαν κεραυνός στην κοινοβουλευτική αίθουσα. "Αν η απόφαση τελεσιδικήσει, θα αναγκαστούμε να προσαρμοστούμε" ήταν αυτό που είπε ο Υπουργός, επί της ουσίας, γιατί αλλιώς θα κληθούμε να καταβάλλουμε... πρόστιμα. Και δεν μπορούμε να ανεχθούμε τις... καταδικαστικές αποφάσεις.
Είδατε... πόσο ευαίσθητος έγινε ξαφνικά για αυτό το ζήτημα, ο υπουργός της χώρας, που είναι η περίγελος της Ε.Ε. λόγω οικονομικών ατασθαλιών και διαφθοράς;
Αλλά σε αυτά δεν προσαρμοζόμαστε. Μόνο σε ό,τι αφορά την παγκοσμιοποίηση και την απάλειψη των εθνικών και θρησκευτικών μας χαρακτηριστικών, βιαζόμαστε να... προσαρμοστούμε.
Και όταν στην δευτερολογία του, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ επεσήμανε ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ, δεν είναι δεσμευτικές για την χώρα μας, γιατί άλλο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλο το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ο Χάρης Καστανίδης, απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, λέγοντας ότι η χώρα μας... δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος των καταδικαστικών αποφάσεων.
Φυσικά, προσπάθησε να ... γλυκάνει το χάπι, μιλώντας για διάλογο με την Εκκλησία.
Κάτι όμως που μας βάζει σε πολλές σκέψεις, καθώς ήδη μέλη της Ιεραρχίας ασκούν κριτική κατά της στάσης του κ. Ιερώνυμου, που ερμηνεύεται ως .... στήριξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Εξοργισμένος ο Ροντούλης

Εμείς επικοινωνήσαμε με τον κ. Ροντούλη, λίγο μετά το τέλος της συνεδρίασης και του ζητήσαμε το σχόλιό του, για την απάντηση του κ. Καστανίδη. Μας είπε, με σαφή οξύ τόνο, τα εξής:
"Ήταν κατάπτυστη. Ενώ η ερώτηση έγινε, για να καταλαγιάσουν οι ανησυχίες του ελληνικού λαού, τελικά έπεσαν τα προσχήματα."
Η φράση "αν τελεσιδικήσει, θα προσαρμοστούμε", τα λέει όλα.
Από την άλλη ο κ. Καστανίδης, έδωσε και μία ιδιαίτερα λαϊκίστικη διάθεση στο θέμα. Πώς από την μία λέει ότι θα "συμμορφωθούμε" με τις διαταγές του ΕΔΑΔ και από την άλλη δηλώνει ότι θα κάνει διάλογο με την Εκκλησία;
Πρόκειται περί δήθεν διαλόγου.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από την απάντησή του αυτή. Αποκαλύπτονται οι προθέσεις του ΠΑΣΟΚ, από την απάντησή του, στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης.
Πρόκειται για μία κοσμογονική αλλαγή, για τα ελληνικά δεδομένα.
Το ερώτημα είναι, το πώς θα απαντήσει η Εκκλησία της Ελλάδος....
Σε επόμενη φάση, θα ζητήσουν να φύγει ο σταυρός και από το εθνόσημο, από την σημαία. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και αναρωτιέμαι γιατί δεν τα έλεγε και προεκλογικά αυτά ο κ. Παπανδρέου. Να δούμε αν θα τον ψήφιζε ο κόσμος. Θέλω όμως και πάλι να επισημάνω, ότι είναι άλλο το ΕΔΑΔ και άλλο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Κοινοτήτων. Έναντι του ΕΔΑΔ, υπερισχύει το ελληνικό Σύνταγμα. Είναι υπερκείμενο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου βαίνει στον δρόμο που χάραξε ο Κώστας Σημίτης με τις ταυτότητες!
Τι θα κάνει η Εκκλησία;
Το μεγάλο ερωτηματικό, που εγείρεται, είναι η στάση της Εκκλησίας.
Δυστυχώς Χριστόδουλος δεν υπάρχει.
Θα βρεθεί κάποιος να πάρει την θέση του ή η Εκκλησία της Ελλάδος, θα παρακολουθεί καθώς ένα ένα τα θρησκευτικά σύμβολα της χώρας θα πετιούνται στα σκουπίδια;
Η αρχή έγινε με το θρήσκευμα στις ταυτότητες. Συνεχίζουμε με τον θρησκευτικό όρκο και τα θρησκευτικά σύμβολα σε δημόσια καταστήματα.
Πού θα τελειώσει αυτή η ιστορία;
Και πότε θα αποφασίσει η Εκκλησία να δράσει;
Χθες ο κ. Ιερώνυμος έκανε μια… δειλή αρχή. Αναμένουμε τη συνέχεια…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου