Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Ιπτάμενα λεωφορεία και ταξί.


Γράφει ο Μπάμπης Αρτινός.
.

Ανύπαρκτος φαίνεται πως είναι ο τροχαίος έλεγχος οδηγών υπεραστικών λεωφορείων και αγοραίων ταξί που κυκλοφορούν σε βασικές εθνικές και επαρχιακές οδικές αρτηρίες. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός πως αυτοί οι άνθρωποι, επαγγελματίες μεν, ασυνείδητοι δε, δεν οδηγούν τα οχήματά τους αλλά τα ...πιλοτάρουν.

Όχι μόνο ξεπερνούν σχεδόν στο διπλάσιο τα οριζόμενα όρια ταχύτητας, αλλά και μπαίνουν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας για μεγάλες αποστάσεις, παραβιάζοντας διπλές γραμμές, κορνάροντας και αναβοσβήνοντας τα φώτα τους επιτακτικά και εκβιαστικά, λόγω του όγκου τους, προκειμένου να τους προσέξουν οι άλλοι οδηγοί και τους αφήσουν ελεύθερο το πεδίο κίνησής τους, ασχέτως αν αυτό τους...
ανήκει ή όχι, εκνευρίζοντας, τρομάζοντας και θέτοντας σε κίνδυνο τους επιβάτες τους και τους άλλους διερχόμενους.
Έχουν ή δεν έχουν ταχογράφους τα λεωφορεία, και γιατί όχι και τα ταξί, κάθε πότε ελέγχονται, πόσες κλήσεις δόθηκαν τον περασμένο χρόνο, από πόσους παρανομούντες αφαιρέθηκαν τα διπλώματα και πόσοι παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη; Η συμπεριφορά επαγγελματιών οδηγών κατά εγκληματικό τρόπο στην οδήγηση πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά και όχι να χαίρει ασυλίας. Άσε που στο τιμόνι οχημάτων δημόσιας χρήσης ανεβαίνουν όλο και περισσότερο νέοι οδηγοί.
Όσο για τους υποτιθέμενους ελέγχους, αυτοί γίνονται σε μόνιμα σημεία τα οποία βεβαίως γνωρίζουν όλοι και μειώνουν ταχύτητα. Και την πληρώνουν μόνο όσοι δεν τα γνωρίζουν, ξένοι προς την περιοχή συνήθως, τους οποίους οι τροχαίοι περιμένουν πως και πώς να συμπληρώσουν το μπλοκάκι τους, αφού τους μόνιμους κατοίκους αποφεύγουν να γράψουν.
Όσο για νυχτερινούς ελέγχους, σε κρύο, βροχή και καύσωνα μην τους είδατε. Και για πραγματικούς ελέγχους σε φανάρια, στοπ, φώτα, πέδηση, λάστιχα κ.ά., ούτε λόγος, εκτός κι αν πρόκειται για κανένα φορτηγό.
Και ότι γίνεται-γίνεται μόνο για εντοπισμό παραβατών. Για προληπτικό έλεγχο και προειδοποιήσεις επιδιόρθωσης τυχόν εντοπισθέντων βλαβών, με παρουσίαση προς διαπίστωση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους σε τακτό χρονικό διάστημα, ούτε κουβέντα.
Bookmark and Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου