Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Τρελάθηκαν! Νέα μέτρα 6 δισ. ευρώ

Η τρόικα όχι μόνο απαιτεί να «κλειδώσουν» εδώ και τώρα πρόσθετα μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014, αλλά απαιτεί από τους Ελληνες το πλήρες οικονομικό τους «ξεζούμισμα» ζητώντας πρωτογενή πλεονάσματα (έσοδα μείον δαπάνες χωρίς τόκους) ύψους 27 δισ. ευρώ ...έως το 2014.
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των απαιτήσεων ας σημειωθεί ότι φέτος ο Προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται όχι απλώς για απαιτήσεις πιστωτών προς χώρα που πτώχευσε αλλά για «πολεμικές αποζημιώσεις» από νικητή προς ηττημένο.
Ως άλλος «Χάνιμπαλ» ζητεί μέτρα που «τρώνε τις σάρκες» της Ελλάδας, αφού διαλύουν τον κοινωνικό ιστό και οδηγούν στην απόγνωση εκατομμύρια πολίτες. Διά του «αντιπροσώπου» της στην Ελλάδα, του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, η τρόικα θεωρεί ότι θα φτάσει η οικονομία της χώρας εντός τριετίας σε μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, που για να επιτευχθεί, υπό συνθήκες βαθιάς ύφεσης, θα οδηγήσει σε παύση κάθε οικονομικής δραστηριότητας, είτε από πολίτες είτε από επιχειρήσεις.
Ο... μαγικός τρόπος που βρέθηκε και κατέληξαν χτες οι μαραθώνιες -την τελευταία εβδομάδα- διαπραγματεύσεις τροϊκανών και υπουργείου Οικονομικών είναι γνωστός και χιλιοεφαρμοσμένος: Η πλήρης και καθολική αφαίμαξη εισοδημάτων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Οι απολύσεις στο Δημόσιο είναι πιθανό να ξεπεράσουν τις 100.000 σε ορίζοντα τριετίας, γεγονός που θα μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες, αλλά θα αυξήσει τα προβλήματα στη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και ειδικά του ΙΚΑ, που θα χάσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές. 
Η «σφαγή» μισθών και συντάξεων θα συνεχιστεί κανονικότατα, τόσο στον δημόσιο (ενιαίο μισθολόγιο) όσο και στον ιδιωτικό (κατάργηση Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας) τομέα.
Η σχεδόν πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών θα είναι το άλλο καθολικό χτύπημα στα εισοδήματα που συμφώνησαν η τρόικα και η κυβέρνηση, για να δώσουν τη «χαριστική βολή» στη μεσαία τάξη. Μετά τη φετινή περικοπή τους προσανατολίζονται στην πλήρη κατάργησή τους, γεγονός που θα σημάνει νέα αύξηση στη φορολογία, αφού πλέον θα εκλείψουν οι εκπτώσεις φόρου από φροντιστήρια παιδιών, από ενοίκια, από ιατρικές δαπάνες ή από τόκους στεγαστικών δανείων. 
Επίσης αποφασίστηκε η επέκταση του μεσοπρόθεσμου έως και το 2015 με επιπλέον μέτρα και εκείνη τη χρονιά.
Βασίλης Αγγελόπουλος

1 comments: