Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Παραιτήσεις, συνέδρια και στο βάθος η Προεδρία της Δημοκρατίας

Η “επόμενη ημέρα” των ευρωεκλογών, έφερε πολλές ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Όχι αυτές που κάποιοι διαφήμιζαν, αλλά άλλες. Ας τα πάρουμε από την αρχή. Δεν έπεσε η κυβέρνηση, όπως θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Χρυσή Αυγή. Δεν έδειξε ιδιαίτερη κόπωση ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως θα περίμενε η Νέα Δημοκρατία. Και δεν βούλιαξε το ΠΑΣΟΚ-Ελιά που φαίνεται να έχει καταφέρει να εντυπωθεί στο συλλογικό DNA του ελληνικού λαού, τόσο που να προκαλεί ακόμη και... νεοδημοκράτες να το ψηφίζουν, προκειμένου να υπερασπισθούν την “σταθερότητα” της κυβέρνησης.

Στην πολιτική ζωή της χώρας όμως, και ιδιαίτερα στο – αρκετά μεγάλο - ποσοστό που πλέον αντιπροσωπεύεται από τα μικρότερα κόμματα, μόνον ηρεμία δεν έχουμε. Όχι μόνον σε αυτό που ονομάζεται “κεντροαριστερά” αλλά και σε όλο το φάσμα σχεδόν της κεντροδεξιάς, έχουν ξεκινήσει και γίνονται σοβαρές “ζυμώσεις” και αλλαγές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου. Οι οποίοι μέτρησαν μία ταπεινωτική ήττα μεν, αλλά που διαλύονται εσωτερικά για πολύ περισσότερους λόγους δε.

Η αποχώρηση Καπερνάρου, ο Πολύδωρας και ο Καρατζαφέρης

Ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη του ΑΝΕΛ ήταν ο Β. Καπερνάρος, ο οποίος εκτός από βουλευτής των ΑΝΕΛ ήταν και υποψήφιος Δήμαρχός τους για την Αθήνα. Και ο οποίος είχε μια πολύ χαμηλή επίδοση, καταφέρνοντας σχεδόν οριακά να ξεπεράσεις το ... “Παναθηναϊκό Κίνημα”. Τις προηγούμενες ημέρες ο Β. Καπερνάρος απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής επιστολή ανεξαρτητοποίησης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Στη λακωνική του επιστολή του προς τους κυρίους Μεϊμαράκη και Καμμένο, ο κ.Καπερνάρος αναφέρει: "Επιθυμώ δια της παρούσης να σας γνωστοποιήσω εγγράφως την ανεξαρτητοποίησή μου από την ΚΟ του κινήματος Ανεξάρτητοι Έλληνες".

Αλλά και άλλα στελέχη των ΑΝΕΛ, όπως παραδείγματος χάριν ο... μάλλον ευρωβουλευτής του κόμματος Ν. Μαριάς βρίσκονται σε διαρκές φλέρτ με άλλα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ εν προκειμένω) ενώ άλλοι φλερτάρουν με την ιδέα μίας αλλαγής ηγεσίας και κατηγορούν το οργανωτικό σχήμα του κόμματός τους.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, είχε δηλώσει ότι υπάρχει σχέδιο διάλυσης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, προσθέτοντας, ότι "ο δρόμος είναι ανοιχτός για όποιον θέλει να γίνει πατερίτσα της κυβέρνησης".
Αλλά δεν είναι μόνον οι ΑΝΕΛ. Στην μυλόπετρα μεταξύ της ΧΑ και της ΝΔ συνεθλίβησαν τα περισσότερα από τα κόμματα που προσπάθησαν να τοποθετηθούν στην πατριωτική ή την “λαϊκοδεξιά” πτέρυγα. Οι σχηματισμοί όπως αυτοί του Βύρωνος Πολύδωρα και των συνεργατών του, το κόμμα των στρατιωτικών αλλά και πολλά άλλα είχαν πολύ χαμηλές επιδόσεις. Τόσο χαμηλές ώστε να οδηγηθεί μετά τις εκλογές ο κ. Πολύδωρας να στείλει Μήνυμα με αποδέκτες τους Έλληνες ψηφοφόρους, στους οποίους ευχήθηκε «καλή τύχη», εκφράζοντας την πικρία του για το χαμηλό ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα του, αλλά και την άποψη ότι «το ''σύστημα'' είναι πανίσχυρο».

Όπως είπε ο κ.Πολύδωρας, «κάναμε στους πολίτες μια πρόταση ελευθερίας. Πονέσαμε ίσως περισσότερο και από τους ίδιους. Και τολμήσαμε την έξοδο. Και καλέσαμε-προσκαλέσαμε τους δαρμένους, "χαρατσωμένους", αγανακτισμένους Έλληνες, και κατ' εξοχήν τους πικραμένους Νεοδημοκράτες, να υπερψηφίσουν την Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό».

Απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους ο κ.Πολύδωρας ήταν αυστηρός: «Μην μου πουν οι συμπολίτες μας ότι δεν αντελήφθησαν την ύπαρξή μας, τις ιδέες μας και τον ανιδιοτελή αγώνα μας. Και των τεσσάρων μηνών και της μιας ολόκληρης ζωής μας. Όλα τα γνώριζαν και παρά ταύτα έμειναν καθηλωμένοι στους πάγκους της γαλέρας τους. Τους εύχομαι καλή τύχη!» είπε. Μοναδικός “επιβιώσας” της όλης αυτής πτέρυγας ο Γ. Καρατζαφέρης που και αυτός όμως δεν κατάφερε για λίγο να εισέλθει στην ευρωβουλή.

Ζητείται… πόλος

Αναρωτιέται κανείς εάν όλη αυτή η “διάλυση” θα μετατραπεί σε έναν νέο “πόλο” ή θα απορροφηθεί από την Νέα Δημοκρατία, προκειμένου έτσι να “ενισχυθεί” η ίδια. Αλλά και στον άλλο πόλο της κυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ, έχουμε πάνω κάτω τις ίδιες συνεργασίες. Απλά εκεί παίρνουν πιο “συνεδριακές” μορφές. Συνέδριο η “Ελιά”, παραίτηση του Κουβέλη που δεν ήθελε συζητήσεις με τον Βενιζέλο από την θέση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ, επιστροφή μέσω Ελιάς στο ΠΑΣΟΚ των “απολολώτων” προβάτων και ούτω καθ' εξής. Όχι δίχως προβλήματα φυσικά. Αλλά προβλήματα που έχουν να κάνουν με το ποιός κάνει “κουμάντο” και την διασφάλιση προνομίων μέσα στους νέους σχηματισμούς.

Στην Ελιά παραδείγματος χάριν στελέχη από τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα αμφισβητούν ότι η διόγκωση των ποσοστών του κοινού σχήματος σε σχέση με τις δημοσκοπικές εκτιμήσεις των τελευταίων δύο μηνών οφείλονται στην αφύπνιση και τη μερική επανασυσπείρωση της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, επιμένοντας πως η πορεία ανασυγκρότησης της παράταξης θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ αλλά όχι με βασικό κορμό το ΠΑΣΟΚ, που, όπως λένε, είναι ένας πολιτικός οργανισμός παρωχημένος. Οι ίδιοι κύκλοι επιμένουν πως η διαφορά μεταξύ των αρνητικών δημοσκοπικών προβλέψεων και του τελικού ποσοστού της Ελιάς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον εναγκαλισμό της Ελιάς από ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, που δεν θα ψήφιζαν ποτέ το ΠΑΣΟΚ, εάν το τελευταίο είχε κατέλθει μόνο του στις Ευρωεκλογές. Ανεξάρτητοι παρατηρητές εδράζουν, μάλιστα, σε αυτήν την προσέγγιση και τη φημολογούμενη επιθυμία του κυρίου Λοβέρδου να συμπεριληφθεί στο νέο κυβερνητικό σχήμα - μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό - και δεύτερο στέλεχος από τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα.

Ενώ και η ΔΗΜΑΡ αργά ή γρήγορα θα ενταχθεί επισήμως κάτω από την προστασία της... Ελιάς. Και ο καλός άνθρωπος κύρ-Κουβέλης δεν θα πάει χαμένος... Φήμες ήδη τον θέλουν να προτείνεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκειμένου να συσπειρώσει γύρω του ικανό αριθμό βουλευτών από την αριστερά, προκειμένου να μην “συρθεί” η χώρα σε εκλογές. Φαντάζεται κανείς τους νεοδημοκράτες ψηφοφόρους να στηρίζουν μέσω των βουλευτών τους Κουβέλη, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από την εποχή από την οποία στήριξαν Βενιζέλο που δεν μπορεί παρά να χαμογελά!

Εκεί ακριβώς ελπίζουν. Είτε στις εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε ακόμη αργότερα με την δημιουργία νέων κομμάτων που θα μαζεύουν τους δυσαρεστημένους και μετά θα τους “δανείζουν” στην κυβέρνηση να καταφέρουν να σώσουν το σύστημα!

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση της χώρας, μαριονετίζει επικίνδυνα στο ζήτημα των παρεμβάσεων εξωθεσμικών στα εσωτερικά της χώρας μας. Γιατί ενώ το σύστημα καταρρέει, επιμένει να κάνει συνομιλητή τον γνωστό κ. Harris των εβραϊκών οργανώσεων, που πρόσφατα ζήτησε ξανά να τεθεί εκτός νόμου η ΧΑ αλλά και να ψηφιστεί-εφαρμοστεί πολύ γρήγορα ο αντιρατσιστικός νόμος. Κατά τα άλλα... περαστικά μας!

Δημήτρης Παπαγεωργίου

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου