Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Ψόφος...

Με έκπληξη (ή μάλλον όχι και τόση) παρατηρώ τις τελευταίες μέρες τον κόσμο να υστεριάζει πάνω στο δράμα του Νίκου Ρωμανού, και να πλέκει με περισσό ζήλο ένα περίτεχνο επαναστατικό κέντημα εξ αφορμής του, που ειλικρινά με κάνει να αναρωτιέμαι αν οι γύρω μου ξέχασαν πως πρόκειται για καταδικασμένο και αμετανόητο εγκληματία που έχει εκτίσει ελάχιστη απ’ την ποινή του. Η σκέψη δε, ότι ίσως και να το γνωρίζουν καλά αυτό, αλλά να μην έχουν πρόβλημα να κυκλοφορεί ανάμεσά τους ένας επικίνδυνος άνθρωπος που καίει, σπάει, πυροβολεί, γαμάει και δέρνει επειδή, παρά τον ακραίο ιδεαλισμό του, κατά βάθος είναι ψυχούλα μωρέ, με ανησυχεί ακόμα περισσότερο. Κι επειδή ξέρω τον αντιδραστικό τρόπο που λειτουργεί η ελληνική σκέψη, ΝΑΙ, γνωρίζω ότι υπάρχουν αναρίθμητοι εγκληματίες εκτός φυλακής, λιγότερο, εξίσου ή και περισσότερο επικίνδυνοι από τον Νίκο Ρωμανό, όπως επίσης ξέρω ότι χαίρουν ασυλίας κι ότι δεν πρόκειται να συλληφθούν ποτέ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως συναινώ στην χορήγηση άδειας σε ένα τόσο αντικοινωνικό άτομο, ούτε ότι βρίσκω έστω ένα ψήγμα λογικής στην ηρωοποίησή του, επειδή τα εγκλήματά του (κατά τη γνώμη του) έχουν αγνό ιδεολογικό υπόβαθρο. Αν γίνεται, παρακαλώ να μπουν φυλακή όλοι όσοι παρανομούν σε τέτοιο βαθμό. Προφανώς δεν γίνεται, γιατί δεν ζούμε στον κόσμο της Barbie fairytopia. Δεν θα καταργήσουμε, όμως, την έννοια της ποινής εν όλω, επειδή κάποιοι καταφέρνουν να την αποφύγουν.

Τα δικαιώματα του φυλακισμένου (όσα δηλαδή δεν του έχουν αποστερηθεί εκ του νόμου) εννοείται πως είναι αναφαίρετα και αδιαπραγμάτευτα, και κάθε λογικό άτομο συμφωνεί με αυτό. Το δικαίωμα του Ρωμανού στην εκπαίδευση δεν πρέπει να παραβιαστεί, λοιπόν, με κανέναν τρόπο. Ωστόσο, δεν πιστεύω να διανοείται κανείς ότι ένας καταδικασμένος εγκληματίας μπορεί να σουλατσάρει στο Πανεπιστήμιο ανενόχλητος, να παρακολουθεί μαθήματα με τους άλλους, να δίνει εξετάσεις, να πίνει καφέ με την παρέα του και γενικά να ζει τη φοιτητική του ζωή σα να μην τρέχει τίποτα. Γιατί τρέχουν πολλά. Κυρίως το ποινικό του μητρώο. Να σπουδάσει, επομένως, να μεγαλουργήσει ακαδημαϊκά αν θέλει, αλλά εξ αποστάσεως. Ή με όποιον τρόπο κρίνουν πρόσφορο ο νόμος και το δικαστήριο για ένα άτομο που εκ των πραγμάτων τελεί υπό ειδικό νομικό καθεστώς. Το ότι υφίσταται τις συνέπειες του εγκλήματός του δεν συνιστά “εκδίκηση”, όπως άκουσα πολλούς να λένε κατά την εκφορά των μελοδραματικά παραπειστικών τους σοφισμάτων. Είναι η ουσία της ποινικής κύρωσης.

Άκουσα τρελά πράγματα αυτές τις μέρες, και διάβασα κι άλλα, ακόμη πιο εξωφρενικά για αυτή την υπόθεση, μέχρι και ότι “Δεν χρωστάει ο Νίκος Ρωμανός στην κοινωνία, αλλά η κοινωνία σε αυτόν”. Είμαστε με τα καλά μας; Ο Νίκος Ρωμανός είναι ένα παιδί, του οποίου ο κολλητός δολοφονήθηκε μπροστά του από έναν νοσηρά διαταραγμένο αστυνομικό. Τελεία. Τίποτα περισσότερο – τίποτα λιγότερο. Δεν είναι σύμβολο, δεν είναι ήρωας, είναι απλώς ένα παιδί που του συνέβη κάτι αισχρό στην εφηβεία του και κατόπιν, μπλέκοντας τη νεανική του επιπολαιότητα με την ιδεολογική του ακροβασία, πήρε τον νόμο στα χέρια του. Με αποτέλεσμα να μπει φυλακή. Και τώρα κάνει απεργία πείνας για να του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια που ο εισαγγελέας δεν εγκρίνει. Και είναι λογικό να μην την εγκρίνει, γιατί ο Ρωμανός είναι επικίνδυνος και δεν έχει δείξει ίχνος μεταμέλειας. Λυπάμαι που κάνει απεργία πείνας, εύχομαι ο εντυπωσιακός ζήλος του να συνδέεται όντως με τη δίψα του για μάθηση, αλλά δεν θα τον χρίσω κοινωνικό αγωνιστή επειδή εκβιάζει το δικαστήριο σκοτώνοντας τον εαυτό του.

Σε τελική ανάλυση, οι αυτοκτονικές τάσεις του Ρωμανού, όποιο κι αν είναι το ιδεολογικό περίγραμμά τους και ανεξάρτητα από την πολιτική τους ατζέντα, δεν λύνουν κάποιο πρόβλημα (αν υποθέσουμε ότι υπάρχει). Είναι εκδηλώσεις ψυχικής ανισορροπίας και ακραίου ναρκισσισμού. Και ελπίζω να μην του στερήσουν τη ζωή του, γιατί θα είναι πραγματικά άδικο και κρίμα. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν κοινωνικό πρόβλημα ούτε και πρέπει να τις αφήνουμε να χειραγωγούν μια ολόκληρη κοινή γνώμη.

4 comments:

  1. Ρε αυτοί νομίζουν ότι τα πάντα περιστρέφονται γύρω από ένα αναρχοκομμούνι και αρχίσαν να καίνε τα πάντα αλλά Δεκέμβρης 2008 (εποχή Γρηγοροπουλιάδας). Και εννοώ τον σύριζα, τις συνιστώσες, τους σταλινιστές αλλά και τους ΑΝΕΛ. Άκουσα την Κουντουρά (αν δεν κάνω λάθος) να ταυτίζεται απόλυτα με τον εκατομμυριούχο πρώην συνδικαλιστή Τσούκαλη ή Τσουκαλά (δεν τα πάω καλά με τα ονόματα) ότι πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει το ......."""παιδί""... να σπουδάσει!
    Τί λέτε ρε ούφο???
    Κι άλλοι είναι στις φυλακές με οικογένειες που πρέπει να δουλέψουν για να ζήσουν κι όμως είναι μέσα... κοκ...... Ρε τρελαθήκατε όλοι σε τούτον τον τόπο????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να το πάμε από την αρχή και σιγά σιγά ρε παιδιά.
    Φαντάζομαι ότι θα πηγαίνει να παρακολουθεί τα μαθήματα φρουρούμενος.Άρα η συνοδεία του (ένας ή δύο φρουροί) θα πρέπει να τον ακολουθούν στις αίθουσες διδασκαλίας.Τότε όμως κατά την αριστερή φρασεολογία θα έχουμε παραβίαση του ασύλου και θα τους απαγορευθεί η είσοδος.Στην καλλίτερη των περιπτώσεων θα τους επιτραπεί η είσοδός άοπλοι.Κάποια στιγμή ο πιτσιρικάς θα χρειαστεί να πάει τουαλέτα.Στην τουαλέτα όμως θα έχει βάλει κάποιος που παρακολουθεί το σκηνικό και έχει προ-συνεννοηθεί (δεν θέλει δα και τόση προσπάθεια) από πριν ένα 45άρι ή ακόμη καλλίτερα ένα καλάσνικοφ που το δουλεύει καλλίτερα ο πιτσιρικάς.Βγαίνοντας θα φυτέψει 1-2-3... σφαίρες στον ποπό ή όπου αλλού των φρουρών του.
    Στην περίπτωση που δεν συμβούν όλα αυτά και περατώσει επιτυχώς τις σπουδές του υπάρχει μια αδικία.Οι φρουροί που παρακολούθησαν τόσες ώρες διδασκαλίας μαζί του τι θα γίνουν?Δεν είναι σωστό και δίκαιο να απονεμηθεί και σε αυτούς ένα πτυχίο κάτι τέλος πάντων που να αποδεικνύει ότι τουλάχιστον έχουν παρακολουθήσει τους τάδε κύκλους μαθημάτων της τάδε σχολής? To 45άρι στα διαγωνίσματα μπορεί να κυκλοφορήσει λυμένο και σε σκονάκι οπότε ο πιτσιρικάς έχει δουλειά να κάνει στην τουαλέτα.Αν μάλιστα η εξέταση γίνεται και με ανοιχτές σημειώσεις πιστεύω ότι άνετα μπορεί να κυκλοφορήσει και χειροβομβίδα καμουφλαρισμένη σαν ξύστρα ή σαν γόμα ή και σαν κομπιουτεράκι τσέπης τα οποία μπορεί να του τα δανείσει κανονικότατα ο μπροστινός ο πισινός ο αριστερά ή δεξιά κείμενος συμφοιτητής.
    Πολύ γέλιο έχουμε ρε παιδιά.
    ilst

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://pinc.gr/index.php/5-i-gigantosi-tis-vlakeias-tis-ypothesis-romanou

    Αντίστοιχο άρθρο γιατί η βλακεία έχει γίνει τρόπος ζωής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σύχρονη Παγκόσμια Ιστορία (μεσοπόλεμος -Δημοκρατίες και Ολοκληρωτισμοί). ( Copyright 2006). Αθήνα : ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.
    Τόμος:4ος ,σελίδα 244
    Ορκίζομαι εις τον Θεόν τον άγιον τούτον όρκο,θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανωτάτου αργηγού του γερμανικού στρατού Αδόλφου Χίτλερ.
    Θα εκτελώ πιστώς απάσας τας ανατεθησομένας μου υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις τας διαταγάς των ανωτέρων μου.
    Γνωρίζω καλώς ότι,δια μίαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεων μου,τας οποίας δια του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθή παρά των γερμανικών στρατιωτικών νόμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή