Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Δεν παίζεσαι ρε υπουργέ...Απαράδεκτη δήλωση Πανούση για τον πατέρα-φονιά της 4χρονης Άννυ

Μια απαράδεκτη δήλωση από κάθε άποψη έκανε ο υπουργός αναπληρωτής Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης αναφερόμενος στον 27χρονο ειδεχθή δολοφόνο που δολοφόνησε την 4χρονη κόρη του Άννυ συγκλονίζοντας πραγματικά την κοινή γνώμη.


Ουσιαστικά ο υπουργός προέβλεψε το θάνατο του παιδοκτόνου μέσα στη φυλακή επικαλούμενος τον κώδικα τιμής των φυλακών.

Αν η δήλωση αυτή προερχόταν από τον καθηγητή Εγκληματολογίας Γιάννη Πανούση τότε προφανώς θα απεικόνιζε μια πραγματικότητα. Όταν όμως προέρχεται από τον υπουργό Γιάννη Πανούση πρόκειται για μια απαράδεκτη δήλωση. Η δουλειά κάθε υπουργού δεν είναι να προβλέπει τον θάνατο ενός δολοφόνου, η δουλειά του είναι να φροντίσει ώστε με κάθε τρόπο να αποτραπεί ο θάνατός του ώστε να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και να καταδικαστεί για τα εγκλήματά του.

Στην Ελλάδα δεν ισχύει ο νόμος του Lynch ούτε καν η θανατική ποινή. Ισχύει άλλο ποινικό δίκαιο και ο ρόλος των μελών του υπουργικού συμβουλίου είναι να εφαρμόζεται ο νόμος και όχι να δικαιολογείται εκ των προτέρων μια δολοφονία ενός δολοφόνου. Αν δεν μας αρέσει ο νόμος να συζητήσουμε για το αν πρέπει να τον αλλάξουμε.

Ο κ. Πανούσης καλά θα είχε κάνει να μείνει στον τρόπο με τον οποίο τα στελέχη της ΕΛΑΣ εξιχνίασαν σε σύντομο χρονικό διάστημα την αποτρόπαια αυτή πράξη και οδήγησαν τον δράστη δικαιοσύνη.

Επίσης δεκτή είναι και η επιστημονική του άποψη που διατύπωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFM ότι «το φρικτό έγκλημα δεν μπορεί κανείς ούτε να το αναλύσει εγκληματολογικά, ούτε ποινικά, ούτε κοινωνικά. Μιλάμε για μια ακραία, μη ανθρώπινη συμπεριφορά, πολλώ μάλλον που ήταν και το παιδί τους –δεν ήταν ένα ξένο παιδί που απήχθη ή κάτι άλλο. Άρα περνάμε σε μία σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης η οποία δεν έχει αντικείμενο εξέτασης. Δεν έχει τίποτα να πεις. Ο ίδιος αν μπορέσει να πει κάτι…».

Από εκεί και πέρα και ως τη δήλωση «Όταν σκοτώνεις την μάνα σου, το παιδί σου, με βιασμούς ή με τέτοιου είδους δολοφονίες, υπάρχει ένας κώδικας τιμής μέσα στις φυλακές - όπως και να το βάλετε, εντός ή εκτός εισαγωγικών. Άρα, εγώ νομίζω ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε το θάνατο και του δράστη», η απόσταση είναι χαώδης για έναν υπουργό.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου