Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Οι "ένοπλες ληστείες" μετά φόνου των Γερμανών!...

Στο θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων που άναψε ξαφνικά πριν κάποιες εβδομάδες, μπήκε ένθετο και το θέμα των Ελληνικών αρχαιοτήτων, αλλά και των περιουσιών που εξήχθησαν παράνομα την περίοδο της κατοχής στην Γερμανία, από τους ναζί.

Πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα που συνέβησαν όμως την ίδια εποχή και από τους ίδιους δράστες, δηλαδή τους Γερμανούς κατακτητές. Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι αποζημιώσεις αφορούν το περιβόητο κατοχικό δάνειο, τις αποζημιώσεις των οικογενειών εκτελεσθέντων και των καταστροφών που προκάλεσαν οι κατακτητές στις Ελληνικές υποδομές καθώς και τις καταστροφές ολόκληρων χωριών και ατομικών περιουσιών.

Τώρα στις διεκδικήσεις μπήκαν- και όχι άδικα- οι κλοπές και εξαγωγές αρχαιοτήτων από την Ελλάδα στης Γερμανία και οι κλοπές ατομικών περιουσιών Ελλήνων που ήταν πάγια τακτική του Γ΄ Ράιχ. Όλα αυτά τα κλοπιμαία μεταφέροντο στο Βερολίνο και αποτελούσαν «περιουσία του Γερμανικού κράτους» σύμφωνα με την ναζιστική ιδεολογία. Τρεις περιπτώσεις τέτοιων «ένοπλων ληστειών» που διέπραξαν οι ναζί στην περιοχή μας μόνο, έχουν αποδεδειχθεί με αδιάψευστα ντοκουμέντα.

Η πρώτη περίπτωση είναι η καταλήστευση μεγάλης αξίας κοσμημάτων και άλλων ειδών αξίας από σπίτια του Αιγίου, ο διαχωρισμός των χρυσών, το λιώσιμο στο χημείο της χαρτοποιίας η κατασκευή ράβδων και η αποστολή τους στο Βερολίνο. Είναι άγνωστο πόσους απ’ αυτούς τους ράβδους κατακρατούσαν αυτοί που πραγματοποίησαν την «επιχείρηση», σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα με την βοήθεια Ελλήνων συνεργατών τους. Πάντως, την «επιχείρηση» είχε αναλάβει μια μικρή ομάδα στελεχών των S.D που υπηρετούσαν στο Αίγιο, σε πολλές περιπτώσεις και με την απειλή των όπλων. Με τα ίδια τρένα ταξίδευαν στο Βερολίνο έπιπλα, τιμαλφή και άλλα είδη αξίας που άρπαζαν οι Γερμανοί από σπίτια του Αιγίου και των χωριών, ενώ τρόφιμα, (λάδια, κρασιά κ.λ.π.), ολόκληρα κοπάδια προβάτων κ.λ.π. κατάσχοντο και χρησιμοποιούντο για την διατροφή των στρατιωτών και αξιωματικών. Οι Γερμανοί δεν είχαν άλλο τρόπο εκτός από πλιάτσικο για να συντηρήσουν τα στρατεύματα τους. Σε πολλές περιπτώσεις κατακρατούσαν και τις αποστολές τροφίμων του Ερυθρού Σταυρού προς τον δοκιμαζόμενο λαό και τις χρησιμοποιούσαν αυτοί!..

Σε πολλές περιπτώσεις για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους έπαιρναν χρηματικά ποσά από την Εθνική Τράπεζα του Αιγίου τα οποία βέβαια ουδέποτε επιστρέφοντο... Χαρακτηριστική περίπτωση κλοπής των Γερμανικών στρατευμάτων είναι το γεγονός που συνέβη στις 13 Δεκεμβρίου 1943 στα Καλάβρυτα. Μεταξύ των κατοίκων που είχαν μεταφερθεί στο λόφο του Καπή για εκτέλεση ήταν και ο διευθυντής του τοπικού υποκαταστήματος της Εθνικής τράπεζας Γεώργιος Σαμψαρέλος, τον οποίο ομάδα Γερμανών στρατιωτών συνόδευσε στην τράπεζα, τον υποχρέωσαν να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο πήραν όλα τα χρήματα και τον ξαναπήγαν στο λόφο του Καπή όπου εξετελέσθη μαζί με τους άλλους κατοίκους… Πρόκειται για μια τυπική περίπτωση «ένοπλης ληστείας» μετά φόνου, με την οποία κανείς δεν είχε ασχοληθεί μέχρι τώρα…

Σύμφωνα με την αποκάλυψη του αείμνηστου Δημάρχου Καλαβρύτων Πάνου Πόλκα στον γράφοντα, ληστείες διέπραξαν οι Γερμανοί και στα αρχοντικά των Καλαβρύτων λίγο πριν τα κάψουν και σκοτώσουν τους κατοίκους, ενώ σκύλεψαν και τα πτώματα των εκτελεσθέντων βγάζοντας τους ακόμα και τα χρυσά δόντια... Κατεβαίνοντας μάλιστα προς το Αίγιο έκλεβαν ότι έβρισκαν, καίγοντας στη συνέχεια τα χωριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι έφεραν μαζί τους στο Αίγιο ολόκληρα κοπάδια με χιλιάδες πρόβατα και γίδια, τα οποία στάβλισαν στην Κουλούρα και σφάζοντας τα τάιζαν τις μονάδες τους…

Σύμφωνα με την έκδοση «Ζημιά των αρχαιοτήτων εκ του πολέμου και των στρατών κατοχής» τον αείμνηστου Χρήστου Καρούζου που κυκλοφόρησε το 1946, την έκδοση της Αρχαιολογικής Εταιρίας Αθηνών με επιμέλεια του ακαδημαϊκού Βασιλείου Πετράκου και το βιβλίο του (και συνεργάτη μας) Γιώργου Λεκάκη που κυκλοφόρησε πρόσφατα, την περίοδο 1941-1945 φυγαδεύτηκαν παράνομα από τους Γερμανούς μεγάλης αρχαιολογικής αξίας αντικείμενα πολλά από τα οποία βρίσκονται σε Γερμανικά μουσεία ή ιδιωτικές συλλογές, μάλιστα τελευταία σε ιστοσελίδα αναφέρθηκε ότι πολλά αρχαία αντικείμενα διακινούνται σε πλειστηριασμούς… Το Ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού παρακολουθεί σοβαρά το θέμα και προετοιμάζει τον επαναπατρισμό τους ψύχραιμα και σιωπηρά για να μην έχουμε πάλι βλακώδεις εξάρσεις όπως στο θέμα των Ελγινείων! Μέχρι τώρα η Δ/νση τεκμηρίωσης και προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών έχει εξιχνιάσει 17 υποθέσεις επαναπατρισμού, 144 κατασχέσεις, 52 κλοπές, με ελάχιστο μάλιστα προσωπικό. Αυτού του είδους οι διεκδικήσεις βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, απαιτούν χειρισμούς με επιχειρήματα και κυρίως ψυχραιμία που ευτυχώς οι επιστήμονες του ΥΠ.ΠΟ διαθέτουν. Πάντως, γεγονός είναι ότι οι Γερμανοί κατακτητές εκτός από το ότι δολοφόνησαν χιλιάδες Έλληνες και ισοπέδωσαν στην κυριολεξία την χώρα μας, την καταλήστεψαν κόλας υπό την απειλή των όπλων, με ένα απίστευτο μίσος και θράσος λέγοντας μάλιστα ότι είναι και φιλέλληνες! Σίγουρα το φαινόμενο χρήζει ψυχιατρικής εξήγησης από τους σημερινούς ηγέτες της. Το οφείλουν!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου