Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Ανασχηματισμός: τι -και γιατί- επέλεξε ο Τσίπρας

Με τον χτεσινό πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δύο καταφανείς επιλογές. Πρώτον, να διασφαλίσει, κατά το δυνατόν, την κυβερνητική συνοχή και γι’ αυτό πέταξε έξω τους υπουργούς που υπονόμευσαν ανοιχτά την υπογραφή της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους. Και, δεύτερον, να προσπαθήσει να φτάσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά ως το φθινόπωρο, να περάσει τον πρώτο έλεγχο της Τρόικας και τότε να αποφασίσει για τη συνέχεια.

Η απάντηση στο ερώτημα αν αυτή η κυβέρνηση είναι «εκλογική» (αυτή είναι η πρώτη ισχυρή εντύπωση) ή όχι, θα δοθεί τότε. Αν διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας και έχει ομαλοποιηθεί, έστω εν μέρει, η κατάσταση στις τράπεζες, το εκλογικό σενάριο του φθινοπώρου είναι το πλέον πιθανό. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πιέσεις και των Ευρωπαίων μπορεί να επαναφέρουν στο προσκήνιο την συζήτηση για κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, διότι αλλιώς η χώρα θα κινδυνεύσει να ξανακυλήσει σε καθεστώς πολιτικοοικονομικής αστάθειας.

Τα χαρακτηριστικά του ανασχηματισμού και οι επιδιωκόμενοι στόχοι του είναι:

1. Διασφαλίζεται η κυβερνητική συνοχή, αφού οι υπουργοί της Αριστερής Πλατφόρμας(Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ήσυχος) αντικαταστάθηκαν. Δεν θα μπορούν πλέον να υπονομεύουν εκ των έσω βασικές επιλογές του πρωθυπουργού. Απομένει το κομματικό ξεκαθάρισμα, αλλά ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει να το μεταθέσει χρονικά, εφόσον δεν τίθεται ευθέως από καμιά πλευρά θέμα εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του.

2. Θα γίνει προσπάθεια να ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε όλα τα επίπεδα. Οι νέοι υπουργοί θα έχουν αυτήν την εβδομάδα την πρώτη επαφή τους με κλιμάκια της Τρόικας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την οριστική υπογραφή της συμφωνίας. Κρίσιμο ρόλο έχει το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο τοποθετήθηκε ο κ. Κατρούγκαλος, που δεν έχει τις δεσμεύσεις του αποχωρήσαντος κ. Σκουρλέτη και θεωρείται πιο εύκολο να ακυρώσει ή να μεταθέσει χρονικά ορισμένες παλιότερες εξαγγελίες. Η τοποθέτηση στο ίδιο υπουργείο του ηθοποιού κ. Χαϊκάλη προκάλεσε μεν σκωπτικές αντιδράσεις στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά ο νέος υφυπουργός δεν θα έχει αποφασιστικό ρόλο και, σε κάθε περίπτωση, δεν έχει τις απόλυτες θέσεις, που είχε ο κ. Στρατούλης.

3. Ο κ. Σκουρλέτης, στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, αναμένεται να εξουδετερώσει τις αντιστάσεις του προκατόχου του κ. Λαφαζάνη σε σημαντικά θέματα, όπως η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, που αποτελεί βασικό όρο της νέας συμφωνίας.

4. Τα νέα πρόσωπα που μπήκαν στην κυβέρνηση έχουν την κομματική νομιμοφροσύνη και είναι απολύτως έμπιστα στον πρωθυπουργό, όπως ο Χριστόφορος Βερναρδάκης (μέχρι τώρα γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου) στη θέση του κ. Κατρούγκαλου, ο Δημήτρης Βίτσας στο υπουργείο Αμυνας στη θέση του «πλατφορμίστα» κ. Ησυχου, η Σία Αναγνωστοπούλου (με πιο φιλοευρωπαϊκές θέσεις) στο υπουργείο Εξωτερικών, η οποία ήταν αυτή που αποκάλυψε ότι ο βουλευτής κ. Λαπαβίτσας, μολονότι υπέρμαχος της επιστροφής στη δραχμή, είχε παραδεχτεί ότι θα ήταν καταστροφική και παρόλα αυτά ψήφισε «παρών».

5. Ενισχύθηκε η θέση του συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ, που έχει πλέον (με τον κ. Χαϊκάλη) έξι μέλη στη νέα κυβέρνηση. Είναι η «αμοιβή» του κ. Καμμένου, επειδή στις ψηφοφορίες στη Βουλή στήριξε την κυβέρνηση χωρίς καμιά απώλεια από το κόμμα του.

Άλλα δύο νέα πρόσωπα εισήλθαν στην κυβέρνηση. Ο ένας, Τρύφων Αλεξιάδης, συνδικαλιστής εφοριακός, στη θέση της παραιτηθείσης Νάντιας Βαλαβάνη, θα αναλάβει τον τομέα των εσόδων. Και ο βουλευτής από την Κρήτη Παύλος Πολάκης, ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος έχει διακριθεί για τις επιθέσεις του στα τηλεοπτικά κανάλια.

Αυτοί οι δύο νέοι υπουργοί (Αλεξιάδης, Πολάκης) θα συμμετέχουν στην Ειδική Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς υπό τον υπουργό Παναγιώτη Νικολούδη και μαζί με τους ήδη υπουργούς Τέρενς Κουίκ και Δ. Παπαγγελόπουλο, πρώην εισαγγελέα. Με αυτήν την επιτροπή ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει γρήγορα αποτελέσματα κατά «της διαφθοράς και της διαπλοκής», ώστε να αντισταθμιστούν κάπως οι αρνητικές εντυπώσεις από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου με κυβέρνηση της Αριστεράς.

Έκπληξη προκάλεσε το ότι έμεινε εκτός κυβέρνησης ο μέχρι χτες κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης (τη θέση του πήρε η βουλευτίνα Όλγα Γεροβασίλη). Ο κ. Τσίπρας τον έχρισε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, μαζί με τον ήδη Νίκο Φίλη και τον νέο Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη. Οι τρεις τους θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν στην κομματική νομιμότητα κάποιους από τους βουλευτές που ψήφισαν «όχι» ή «παρών» στις πρόσφατες ψηφοφορίες.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου