Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Αδυναμίες και αδιέξοδα

H ομολογουμένη από τον πρωθυπουργό και από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αδυναμία υιοθέτησης ρεαλιστικών παραδοχών ως προς τους συσχετισμούς δυνάμεων εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε στην παταγώδη αποτυχία της «σκληρής» (πλην, αλλοπρόσαλλης) διαπραγμάτευσης και σε ραγδαία επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας.

Ασυγχώρητη ψευδαίσθηση ήταν η αντίληψη ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα υποχωρούσαν στις απαιτήσεις μας προ της απειλής εξόδου μας από την Ευρωζώνη και εφαρμογής του «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων». Τα θέματα αυτά δεν λύνονται με απειλές, μονομερείς ενέργειες, καταλήψεις κτιρίων ή αποκλεισμούς δρόμων και λιμανιών, όπως ήταν εκπαιδευμένοι στο παρελθόν πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Και ενώ τα ταμεία του κράτους και πολλών δημοσίων φορέων είχαν στερέψει ως αποτέλεσμα της μακρόσυρτης διαπραγμάτευσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσφέρθηκε να διευκολύνει την έξοδο μας, παρέχοντας χρηματοοικονομική στήριξη 50 δισ. ευρώ…

Εντελώς εσφαλμένο ήταν και το «δημοκρατικό» επιχείρημα αποδοχής των απόψεων της για «πρώτη φορά» αριστερής κυβέρνησης (που μάλιστα φιλοδοξούσε να αλλάξει ολόκληρη την Ευρώπη) από τους Ευρωπαίους εταίρους λόγω νωπής εντολής από τον ελληνικό λαό, με το περιεχόμενο της οποίας θα έπρεπε να συμμορφωθούν οι κυβερνήσεις των υπόλοιπων δεκαοκτώ χωρών της Ευρωζώνης. Αυτές θεώρησαν ότι δεσμεύονται από τις αντίστοιχες εντολές των δικών τους λαών και το επιχείρημα δεν λειτούργησε. Ομοίως, δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες για εξεύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης από Ρωσία, Κίνα ή Ιράν.

Όπως ήταν φυσικό, η μνημονιακή στροφή της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου εντός του κόμματος. Από την Πρόεδρο της Βουλής, πού «δεν θα στηρίζει» του λοιπού τον Πρωθυπουργό, μέχρι τις διάφορες πλατφόρμες και συνιστώσες τύπου ΚΟΕ, ΡΟΖΑ ή ΚΟΤΑ (ναι, υπάρχει και τέτοια, είναι η «Κομμουνιστική Τάση»!), οι μεν κατηγορούν, αλληλοϋπονομεύουν, υπαναχωρούν ή στηρίζουν τούς δε. Ο δεξιοτέχνης της κομματικής ίντριγκας πρωθυπουργός εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια, στα οποία δεν φαίνεται να τίθεται ως πρώτη παράμετρος το συμφέρον της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ή χωρίς τις νέες εκλογές που επισείονται, θα πρέπει να συμβάλει στην υλοποίηση προγραμμάτων που προσφάτως απεδέχθη ενώ μέχρι χθες τα εξόρκιζε ως «κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους» ή ως «ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου». Ατυχώς, οι αδυναμίες της πολιτικής βαβέλ που μας κυβερνά τείνουν να μετατραπούν σε αδιέξοδο της χώρας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου