Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Κύκλωμα εξαπάτησης ηλικιωμένων στα Γιάννενα. Συνελήφθη ο 57χρονος Βούλγαρος "εγκέφαλος"

Εξακριβώθηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα και συντονισμένη επιχείρηση των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, η δράση εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε πολίτες, με το πρόσχημα ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο δήθεν ευθύνεται για τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό. 


Ειδικότερα, προχθές (09-12-2015) το απόγευμα στο σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ένας 57χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, μέλος της οργάνωσης ενώ σε βάρος του, καθώς και σε βάρος των υπολοίπων συνεργών του, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και απατών κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της συμμορίας πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις στις οικίες ηλικιωμένων κυρίως ατόμων, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι συγγενικό τους πρόσωπο έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα. 

Ως προς την μεθοδολογία δράσης τους: εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα τους, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά μαζί τους, προσποιούμενοι τους αστυνομικούς και τους εισαγγελείς και με το πρόσχημα ότι στενός συγγενής τους προκάλεσε τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό κυρίως ανήλικων παιδιών, απαιτούσαν την καταβολή χρηματικών ποσών, προκειμένου να συμβάλουν στην απεμπλοκή του από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις προκειμένου να γίνουν πιο πειστικοί, προσποιούνταν ακόμη και το ίδιο το παιδί, το οποίο ζητούσε τη βοήθεια του γονέα. 

Όπως προέκυψε από τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο 57χρονος συλληφθείς είχε αναλάβει το ρόλο του παραλήπτη των χρημάτων από τα θύματα ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει το ρόλο καθοδήγησης- στρατολόγησης και επικοινωνίας με τα υποψήφια θύματα.

Με το συγκεκριμένο τρόπο δράσης, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, εξαπάτησαν κατά το χρονικό διάστημα από 07 έως 09-12-2015, τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στο Βόλο και τα Ιωάννινα, αποσπώντας συνολικά το χρηματικό ποσό των (3.300) ευρώ ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν τουλάχιστον άλλους είκοσι ένα (21) πολίτες στα Ιωάννινα. 

Στην κατοχή του συλληφθέντα, βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των (3.315) ευρώ, χειρόγραφες σημειώσεις καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα. 

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στο κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων και παραπέμφθηκε προκειμένου να απολογηθεί στην κ Ανακρίτρια Ιωαννίνων, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό των υπολοίπων μελών της οργάνωσης και τυχόν άλλων παθόντων. 

Στοχεύοντας στην πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου προτρέπει τους πολίτες: 

  • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων. 
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας. 
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.). 
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι. 
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας. 
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού. 
  • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά. 
  • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει. 
  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών. 
  • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
  • Σε ανάλογες περιπτώσεις, οι πολίτες παρακαλούνται να επικοινωνούν άμεσα με το "100" ή με τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα. 
  • Τέλος, παρακαλούνται οι οικείοι των ηλικιωμένων, να τους ενημερώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για τα τεχνάσματα και τους τρόπους δράσης που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι προκειμένου να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίεργες και ύποπτες κινήσεις που συμβαίνουν στο περιβάλλον των ηλικιωμένων.