Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

"Πάρε και εμένα, μπάρμπα"!

Σύζυγοι, υιοί, θυγατέρες, ανίψια, φιλενάδες, επαγγελματικοί συνεργάτες και κομματικά στελέχη! Οι υπουργοί και οι βουλευτές (διαχρονικά) συνηθίζουν να βολεύουν (στα γραφεία τους, τους δικούς τους).

«Ολα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν» λέει το γνωστό τραγούδι, «κοίτα ποιος μιλάει» λέει ο σοφός λαός. Και τα δύο φαίνεται ότι ισχύουν στον απόλυτο βαθμό όταν κανείς ανοίγει τον φάκελο των μετακλητών υπαλλήλων του Δημοσίου και των κομματικών «βολεμάτων» για τα οποία τόσος θόρυβος έγινε αυτή την εβδομάδα. Αφορμή στάθηκαν οι οικογενειοκρατικοί διορισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίους, μεταξύ άλλων, κατήγγειλαν πρώην υπουργοί της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, παρότι έχουν κάνει στο πρόσφατο παρελθόν τα ίδια «εγκλήματα»!

Θρασύτερος όλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πάντα φρόντιζε τα «πράσινα» παιδιά. Κατήγγειλε το κομματικό κράτος της νυν κυβέρνησης, αλλά μάλλον ξέχασε ότι βόλεψε την κόρη του Βασίλη Μανωλόπουλου (μέλος ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιδήμαρχος) Χριστίνα, τοποθετώντας την αρχικά διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του και μετέπειτα διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του στο υπουργείο Εξωτερικών. Ή την περίπτωση του Κωνσταντίνου Γουβάλα (προσωπικός φίλος του), ο οποίος είχε τοποθετηθεί από τον Λεωνίδα Γρηγοράκο στο γραφείο του στη Βουλή. Επίσης, την εποχή που ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε διορίσει τον πρώην βουλευτή Τάκη Ρήγα (που απέτυχε να εκλεγεί) ως μετακλητό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Ετερη περίπτωση αποτελεί ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος μπορεί τώρα να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο φαίνεται ότι έχει κοντή μνήμη. Η κόρη του Αριάδνη είχε διοριστεί τρεις φορές στο Δημόσιο: στη Βουλή, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη χορωδία του Δήμου Αθηναίων. Επίσης, κάνοντας χρήση (το 2012) του δικαιώματος που του δίνει ο Κανονισμός της Βουλής, ως πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βόλεψε τον Μιχάλη Ψαλλίδα επιμελητή του βιβλίου του «Μαζί τα φάγαμε».

Την ίδια πρακτική ακολουθούσε και ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Το 2013 είχε προσλάβει στο γραφείο του (ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης) τον Γρηγόριο-Αλέξανδρο Δημητριάδη, ο οποίος τυγχάνει να είναι ανιψιός του. Οταν έφυγε από το υπουργείο, έγινε γνωστό ότι απασχολούσε 25 υπαλλήλους, είτε ως μετακλητούς είτε ως ειδικούς συμβούλους ή αποσπασμένους.

Ο Χατζιδάκις

Στο «κλαμπ» των πρωταθλητών στις διευκολύνσεις ημετέρων ανήκει και ο νέος αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης. Οταν ήταν υπουργός Ανάπτυξης (επί κυβέρνησης Σαμαρά) είχε κατηγορηθεί ότι είχε τοποθετήσει την αδελφή του Αικατερίνη Χατζηδάκη στη νομική υπηρεσία της ΔΕΗ. Μάλιστα, φέρεται ότι στη συνέχεια την απέσπασε στο προσωπικό του γραφείο για να την έχει υπό τη σκέπη του! Εκείνη την περίοδο ο κ. Χατζηδάκης είχε σπάσει κάθε ρεκόρ, καθώς μπορούσε (έχοντας υπερυπουργείο) να διορίσει συνολικά 58 υπαλλήλους (22 ειδικούς συμβούλους, 22 μετακλητούς και 14 αποσπασμένους).

Τους δικούς της ανθρώπους είχε φροντίσει να πάρει δίπλα της και η Σοφία Βούλτεψη, όταν ήταν κυβερνητική εκπρόσωπος. Προσέλαβε τον ανιψιό της Λευτέρη Μουσογιάννη και την Ειρήνη Οψιμούλη, οι οποίοι εργάζονταν στην ηλεκτρονική εφημερίδα της («Ελεύθερη Ζώνη») που είχε δημιουργήσει. Επίσης, είχε κατηγορηθεί (αν και το διέψευδε μετά βδελυγμίας) ότι τοποθέτησε τον συνταξιούχο σύζυγό της στο υπουργείο Τύπου, σε θέση διευθυντή του γραφείου της, ενώ φρόντισε να αποκαταστήσει και την κόρη της, την οποία φέρεται ότι απέσπασε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, δημοσιεύματα της εποχής επέμεναν ότι είχε αποσπάσει και την κουμπάρα της στο υπουργείο!

Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν άλλαξε, φυσικά, τακτική! Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν περάσει από τον κομματικό μηχανισμό στην κυβέρνηση είτε με «διορισμούς» σε γραφεία υπουργών είτε σε εποπτευόμενους οργανισμούς. Θέσεις μετακλητών ή γενικών γραμματέων έχουν αναλάβει πολιτευτές ή βουλευτές που δεν επανεξελέγησαν, αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου έχει διοριστεί ως ειδική σύμβουλος η Κλειώ Παπαπαντολέων, σύζυγος του γενικού γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ θέση κοντά στον κ. Παρασκευόπουλο βρήκε και η Ελισάβετ Σίσκου, ανιψιά της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου. Η κυρία Αναγνωστοπούλου φαίνεται ότι δεν έχει άλλη θέση στο δικό της γραφείο για συγγενικό πρόσωπο, αφού έχει πάρει εκεί τον ανιψιό της Στέφανο Σίσκο. Τη σύζυγό του Ιφιγένεια Καμτσίδου τοποθέτησε πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Αντιδράσεις προκάλεσε και ο διορισμός του Αργύρη Αργυρίου, που είναι σύζυγος της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη ΔΕΕΕ με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη. Ο ίδιος ο κ. Αργυρίου, για να κατευναστούν τα πνεύματα, δήλωσε στη συνέχεια ότι έχει παραιτηθεί του μισθού του.

Ο κ. Σκουρλέτης φρόντισε και για τον διορισμό τριών νέων κομματικών στελεχών, των Ν. Τσουρού, Γ. Χελιώτη και Ν. Καϊμάκη. Στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη έχει «διοριστεί» ο πρώην υποψήφιος με τους Οικολόγους Πράσινους Δαμιανός Ανδρέου, ενώ στις γενικές γραμματείες του ίδιου υπουργείου τοποθετήθηκαν ακόμη δύο κομματικά στελέχη, οι Ελένη Τριανταφύλλου και Μύρωνας Γουρλής.
Τέλος, για τη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Εσωτερικών ο κ. Κουρουμπλής επέλεξε τον Δημήτρη Τσουκαλά, βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ το διάστημα 2012-2015, ο οποίος δεν εξελέγη.

Ο Σταύρος...

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, που ευαγγελίζεται το νέο και καταγγέλλει την ευνοιοκρατία, έχει αποδείξει ότι ξέρει και ο ίδιος να «τακτοποιεί» τους δικούς του ανθρώπους. Οπως έχει αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία», ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς είχε αποσπάσει στο γραφείο του τη Δήμητρα Χατζηεμμανουήλ, κόρη της συζύγου του Σταύρου Θεοδωράκη από τον πρώτο γάμο της. Η κυρία Χατζηεμμανουήλ είχε προσληφθεί πριν από περίπου 10 χρόνια στην ΤΡΑΜ Α.Ε. Απ' όπου κι έγινε η μετάταξη.

...και ο Σίμος

Εξω από τον χορό των προσλήψεων δεν θα μπορούσε να μείνει και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σίμος Κεδίκογλου. Σε έγγραφο που είχε δημοσιευτεί στη Δι@ύγεια με ημερομηνία 13/05/2013 είχε προσληφθεί στο πολιτικό γραφείο του ως μετακλητή υπάλληλος η Μαντώ Κόλλια. Η κυρία Κόλλια ήταν εκείνη την περίοδο σύντροφος του κ. Κεδίκογλου, με τις φωτογραφίες τους σε προσωπικές στιγμές να κάνουν τον γύρο των ΜΜΕ. Τελικά, μετά τον σάλο, η ξανθιά 28χρονη οικονομολόγος παραιτήθηκε από σύμβουλους του κ. Κεδίκογλου.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Να δοθεί ένα τέλος

Το σίριαλ με το θέμα των μετακλητών πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Καταρχάς είναι περιττά τα κροκοδείλια δάκρυα όλων εκείνων που ενώ επί χρόνια επιδίδονταν σε αυτή την πρακτική, τώρα δήθεν αγανακτούν και διαμαρτύρονται περί πελατειακών διορισμών. Από την άλλη πλευρά, οι παθογένειες του παρελθόντος δεν αποτελούν άλλοθι για το μέλλον. Δίχως λοιπόν φτηνούς και ανούσιους εντυπωσιασμούς, ας συμφωνήσουν αν ο θεσμός των μετακλητών υπαλλήλων είναι απαραίτητος, σε ποιο βαθμό και με ποιες προϋποθέσεις. Αν δεν είναι, τότε χωρίς πολλά λόγια ας καταργηθεί πάραυτα και όποιες ανάγκες υπάρχουν ας καλύπτονται από το υπάρχον προσωπικό, δίχως να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου