Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Μια τρύπα στα νερά του Αιγαίου έκανε ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες

Όσο και αν δηλώνουν ικανοποιημένοι στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων για το προσφυγικό τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Πολύ περισσότερο δεν δικαιούνται να πουλάει επικοινωνιακά φούμαρα ο Τσίπρας ότι απείλησε με βέτο αν δεν υπήρχε ρητή δέσμευση για να μην κλείσουν τα σύνορα οι βόρειες της Ελλάδας χώρες.

Τα πραγματικά γεγονότα με βάση το κείμενο των συμπερασμάτων είναι αδιάψευστα. Το πρόβλημα μετατέθηκε για τον επόμενο ή τους επόμενους μήνες ως την επόμενη Σύνοδο της ΕΕ. Στο μεταξύ υπάρχει μόνο ένα ευχολόγιο να μη γίνουν μονομερείς ενέργειες, δηλαδή να μην κλείσουν τα σύνορά τους οι χώρες του Βίζεγκραντ, ενώ στην πράξη αυτό ήδη συμβαίνει. Επιπλέον η Τουρκία έχει το κεφάλι της ήσυχο σε ότι αφορά το προσφυγικό και διατηρεί όλα τα προσχήματα να μην κάνει τίποτα, επικαλούμενη την αναταραχή στο εσωτερικό της και τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων της Τουρκίας στα ανατολικά της σύνορα καθώς και της Συρίας.

Κοινώς άνθρακες ο θησαυρός, αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να παρουσιάζει ως κάτι φοβερό και τρομερό τις αποφάσεις τις συνόδου. Πολύ περισσότερο που η κατάσταση στις Βρυξέλλες ήταν ευχές επί ευχών χωρίς τίποτα χειροπιαστό για τις ευθύνες όλων των υπολοίπων χωρών και όχι μόνο των σκληρών της Ανατολικής Ευρώπης, που αρνούνται να υλοποιήσουν τις εδώ και καιρό υπάρχουσες αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων που περνούν από την Ελλάδα.
Και επιπλέον, αυτό που έκανε η ΕΕ στο σύνολό της ήταν να χαιρετίσει την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που ένας θεός ξέρει αν πραγματικά θα ασχοληθεί με τους πρόσφυγες ή αν τελικά αποτελεί το τυράκι στη φάκα της Τουρκίας για να επιβάλλει τις επιδιώξεις της αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Όπως και να έχει το πράγμα, ο Τσίπρας γυρίζει στην Αθήνα όχι μόνο άπραγος, αλλά με την εκκρεμότητα να παρατείνεται και σ’ αυτή την περίπτωση ο χρόνος λειτουργεί και πάλι σε βάρος της Ελλάδας.

Το κυριότερο απ’ όλα: Θα θέλαμε πραγματικά να ξέρουμε τι συζήτησαν Ολάντ, Μέρκελ και Τσίπρας στην τριμερή συνάντησή τους σήμερα στο περιθώριο της συνόδου. Φοβόμαστε ότι η συζήτηση δεν ήταν τόσο «αθώα» και δεν αφορά μόνο το πότε θα επιστρέψει το κουαρτέτο και θα κλείσει η αξιολόγηση. Συζήτησαν πολλά περισσότερα και εξαιρετικά σοβαρά που αφορούν το μέλλον της Ελλάδας, την ήδη λαβωμένη εθνική της κυριαρχία. Για την ιστορία θυμίζουμε μόνο ότι το προηγούμενο βράδυ της επίσκεψης Μέρκελ στην Τουρκία όταν και ανακοινώθηκε η είσοδος του ΝΑΤΟ στη φύλαξη του Αιγαίου, η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε συναντηθεί κεκλεισμένων των θυρών με το Γάλλο Πρόεδρο στο Στρασβούργο, μακριά από τις κάμερες και χωρίς να γίνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Τώρα τι πραγματικά συζήτησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με τον Τσίπρα;
 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου