Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Ο Νίκος Βούτσης βανδαλίζει με στυλό το γραφείο του!


Ο Νίκος Βούτσης είναι προφανές πως δεν είναι συνηθισμένος να φωτογραφίζεται. Μάλλον αναγκάστηκε να το κάνει γιατί ο Πρόεδρος της Βουλής δεν επιτρέπεται να μην έχει μια επίσημη πόζα. Και είναι πολύ πιθανό κατά την προετοιμασία να αστειεύτηκε αμήχανα με την φωτογράφο Αλίκη Ελευθερίου, σε στυλ «άντε, κάνε με κι εμένα σταρ…» (μετάφραση: «δεν είμαι εγώ για φωτογραφίες, εγώ είμαι αριστερός και δίνω σημασία στην ουσία»). Όπως άλλωστε κάνουν συνήθως οι άνθρωποι που αναγκάζονται να βάλουν πούδρα (σ.σ.: γιατί είναι σαφές ότι φοράει πούδρα αφού δεν «γυαλίζει» καθόλου).

Όμως τελικά πήρε πόζα. Και το αποτέλεσμα είναι βαθιά κωμικό. Όπως συμβαίνει πάντα όταν κάνεις κάτι με την διάθεση «τραβάτε με κι ας κλαίω». Κατ’ αρχάς είναι το στυλό. Με το οποίο ετοιμάζεται να γράψει κάτι στο γραφείο – λες και είναι μαθητής που αφήνει μηνύματα επάνω στο θρανίο για να τα βρει ο απογευματινός. Θεώρησε μάλλον ότι είναι αρκετό να κρατάει το στυλό ώστε να αποκτήσει το απαραίτητο στάτους (σ.σ.: όπως έκαναν και οι newscasters των ειδήσεων π.χ.). Ότι δηλαδή το στυλό προσδίδει από μόνο του κύρος, σαν να πρόκειται για ένα εργαλείο ανεξάρτητο από το έγγραφο στο οποίο χρησιμοποιείται.

Το αποτέλεσμα; Η εικόνα με το αιωρούμενο στυλό πάνω από το γραφείο να υπονομεύει τελείως τον σκοπό του. Αντί για κύρος, βγάζει κωμωδία. Σαν να υπογράφει τον αέρα. Ή σαν να θέλει να μας πει ότι περιμένει τη γραμματέα του να του φέρει τις αποφάσεις – και ότι ναι, εκείνος είναι πάντα έτοιμος γιατί αυτή είναι η δουλειά του και δεν θέλει να ψάχνει τελευταία στιγμή για το πώς θα υπογράψει. Και επιπλέον κρατάει το στυλό με το μεσαίο δάχτυλο. Σαν κάτι μαθητές που τώρα μαθαίνουν να γράφουν.

Τι άλλο μαθαίνουμε από την εικόνα; Κατ’ αρχάς ότι ο Νίκος Βούτσης έχει ένα ντοσιέ για την Κύπρο σε πρώτη ζήτηση. Ακριβώς πίσω αριστερά. Δεύτερον, ότι μέσα στη Βουλή δεν έχουν θέρμανση – γι’ αυτό εξάλλου ο Πρόεδρος φοράει το κασκόλ του ενώ κάθεται στο γραφείο του. Και, επίσης, ότι αντίθετα με πολλούς συναδέλφους του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ανακάλυψαν την τσέπη για το μαντιλάκι, εκείνος, ο αντισυμβατικός, ο αντικομφορμιστής, συνεχίζει να χρησιμοποιεί την τσέπη για να αποθηκεύει τα γυαλιά του. Γιατί δεν καταλαβαίνει από στυλ και τέτοια.

Και τέλος είναι το ύφος… Με ένα βεβιασμένο σπασμό δίκην μειδιάματος. Που κρύβει και μια μικρή ενοχή. Καθώς ξέρει ότι ένας αριστερός δεν πρέπει να απολαμβάνει τέτοιες lifestyle εκδηλώσεις ματαιοδοξίας όπως μια φωτογράφιση. Αλλά από την άλλη δεν μπορεί να κρύψει τελείως την ευχαρίστησή του ότι πλέον ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που χρειάζεται να κάνουν μια φωτογράφιση – πορτρέτο.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου