Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Πολώνει το κλίμα (πάλι) το αλέκσις για να ξεφύγει από το σκόπελο των μέτρων

Με πόλωση σχεδιάζει η κυβέρνηση να απαντήσει στον προβληματισμό που γεννούν τα μέτρα της συμφωνίας.

Έτσι, σήμερα μπορεί ο πρωθυπουργός να κόβει ξανά κορδέλες – αυτή τη φορά στον νέο αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών – αλλά αύριο σκοπεύει να επιτεθεί μετωπικά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να επαναφέρει στο προσκήνιο στη σκανδαλολογία, με αφορμή τη συνεδρίαση της Βουλής που αναμένεται να εγκρίνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υγεία.

Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται τελικά να αφιχθούν στην Αθήνα μετά το Πάσχα, με στόχο τις αμέσως επόμενες μετά την άφιξή τους ημέρες να κλείσει η τεχνική συμφωνία. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του, ήταν ξεκάθαρος πως μέτρα για το χρέος δεν υπάρχουν δίχως την ψήφιση των μέτρων της συμφωνίας και η κυβέρνηση έσπευσε μέσω κύκλων της να επιβεβαιώσει ότι αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα και ο στόχος της, επιχειρώντας έτσι και μια αποκλιμάκωση της έντασης. Η συγκεκριμένη κίνηση προφανώς δεν ήταν άσχετη με τις δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ουσιαστικά ξεκαθάρισε πως η ελπίδα αλλαγής πολιτικής από τη Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα, σε περίπτωση εκλογικής του νίκης, είναι ακόμη μια κυβερνητική αυταπάτη.

Έτσι, τα μέτρα αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή πιθανότατα στις αρχές Μαΐου, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος έριξε στο τραπέζι και την ιδέα για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσής τους στο διάστημα που θα ακολουθήσει ως την εφαρμογή τους – δηλαδή το 2019.

Πρακτικά, στις επόμενες 15-20 ημέρες, αυτό που προέχει για την κυβέρνηση είναι η εσωτερική ζύμωση για την πολιτική διαχείριση της συμφωνίας και την αποφυγή αναταράξεων, όπως αυτές που εκδηλώθηκαν στην κυριακάτικη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου