Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Οι αυταπάτες του αλέκση… μας άφησαν "ταπί"!

Τι προκαλούν οι αυταπάτες! Δύο ολόκληρα χρόνια και κάτι μήνες πήρε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για να καταλάβουν ότι η έξοδος στις αγορές με ένα χαμηλό δανεισμό θα σημάνει και το τέλος των μνημονίων… Ότι ακριβώς πήγαινε να συμβεί και ανακόπηκε από την προκήρυξη προώρων εκλογών τον Ιανουάριο του 2015 λόγω του μείζονος εθνικού προβλήματος της μη ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας με την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Μετά από δυο ολόκληρα χρόνια -που δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ήταν και τα ευτυχέστερα της Μεταπολίτευσης- έρχεται η κυβέρνηση δια στόματος Τζανακόπουλου να κάνει λόγο για πρώτη φορά περί της αναγκαιότητας εξόδου της χώρας στις ελεύθερες αγορές (αν κάποιος τυχαία θυμάται, αυτές των «διεθνών τοκογλύφων» …) την οποία θα πετύχουμε μέσα από τη νέα συμφωνία! Είναι κι αυτό μια πρόοδος – αν δεν αναλογιστεί κανείς το τερατώδες ποσό που κόστισε στη χώρα αυτή η αδυναμία κατανόησης.

Οι Έλληνες πολίτες δεν κάθισαν μέσα στην αντιμνημονιακή κατάσταση που επικρατούσε να σκεφτούν ότι το πρόβλημα των μνημονίων συνίστατο στην αδυναμία δανεισμού της χώρας από τις αγορές. Τα μνημόνια θα μπορούσαν να σκιστούν δίχως κανένα …νόμο αν την επαύριο η χώρα με την περίσσια «αξιοπρέπειας» δεν είχε ανάγκη δανεισμού.

Εμείς τι επιδιώκαμε όλα αυτά τα χρόνια; Να είμαστε υπερχρεωμένοι, να βρίζουμε χυδαία τους «διεθνείς τοκογλύφους δανειστές» αλλά αυτοί να εξακολουθούν να μας δανείζουν με τους όρους που εμείς θέλουμε. Άλλες πάλι φορές μας έδιναν χρήματα που δικαιούμασταν και δεν τα παίρναμε δίνοντας ένα …αξιοθαύμαστο μάθημα αξιοπρέπειας διότι θέλαμε να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους λέγοντάς τους ότι είμαστε μια χρεοκοπημένη χώρα, άρα καλύτερα να κρατήσουν τα λεφτά τους κι εμείς θα την βγάλουμε με IOUs. Απλά, κατανοητά και κυρίως λογικά πράγματα. Επειδή όμως οι δανειστές ήταν κακόπιστοι και κυρίως ορκισμένοι ανθέλληνες … και μας μισούν για τον ήλιο, τις παραλίες μας και την εξυπνάδα μας, βρήκαν ευκαιρία να μας καταστρέψουν.

Αφού παίχτηκε ικανοποιητικά αυτή η παράσταση και έκοψε εισιτήρια, ξαναγυρίσαμε στο κλασικό ρεπερτόριο: πρέπει να βγούμε στις αγορές το συντομότερο δυνατό. Επιτέλους, κι ας ήταν αυτή μακράν η πιο ακριβή παράσταση παγκοσμίως στην ιστορία του θεάματος (δεν επαναλαμβάνουμε τα σχετικά με την guest εμφάνιση του Βαρουφάκη).

Άρα ο πρωθυπουργός κατάλαβε επιτέλους ότι τα μνημόνια δεν σκίζονται ούτε σε ένα απόγευμα ούτε με ένα νόμο αλλά μόνο με την ηρωική έξοδο στις διεθνείς τοκογλυφικές αγορές…

Εμείς, οι πολίτες, καταλάβαμε το λάθος στις επιλογές μας;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου