Με στόχο την μετεκλογική συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία.
Στην ίδρυση κόμματος, την δημιουργία του οποίου θα ανακοινώσει μέσα στο φθινόπωρο, προσανατολίζεται ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ήδη γύρω του συσπειρώνει αθόρυβα, πλην ουσιαστικώς, ευρύτερες δυνάμεις πέραν του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας. Όπως πληροφορείται η «Εστία», με την νέα πολιτική κίνηση του κ. Βενιζέλου σχεδιάζουν να συμπαραταχθούν η «Ώρα Αποφάσεων» των Άννας Διαμαντοπούλου και Γιώργου Φλωρίδη, καθώς και το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη.
Στόχος της πολιτικής κινήσεως αυτής θα είναι να επιτύχει την είσοδό της στην Βουλή με ποσοστό άνω του 3% καθώς και να αποτελέσει αξιόπιστο κυβερνητικό εταίρο για την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην περίπτωση που δεν καταφέρει να επιτύχει ποσοστό 37% το οποίο αποτελεί το μίνιμουμ για την αυτοδυναμία. Οι διεργασίες είναι φαίνεται τόσο προχωρημένες, ώστε αυτοί που γνωρίζουν επισημαίνουν ότι δεν ήταν τυχαία η κοινή εμφάνισις Μητσοτάκη- Θεοδωράκη – Βενιζέλου – Διαμαντοπούλου στην εκδήλωση της οργανώσεως «ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙΑ», η οποία διεξήχθη προσφάτως στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τραπέζης της Ελλάδος.
Αν και ο κ. Μητσοτάκης ενεφανίζετο σκεπτικός στην προοπτική ιδρύσεως ενός τέτοιου κόμματος στα αριστερά της ΝΔ, στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, εν τούτοις η κινητικότης που επιδεικνύει προσφάτως με κοινές πρωτοβουλίες, δείχνει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως πείθεται ότι το κόμμα του Βενιζέλου δεν θα του κόψει ψήφους και εν τέλει εντάσσεται στην δική του στρατηγική για τις μετεκλογικές διαδικασίες. Για να φθάσουμε ως εδώ όμως και να λάβει ο κ. Βενιζέλος την απόφαση να ιδρύσει κόμμα, έπρεπε να προηγηθούν τα εξής:
Πρώτον∙ η επιστροφή του Προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Ο Μακεδόνας πολιτικός ποτέ δεν μπόρεσε να χωνέψει το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε να διασπάσει το κόμμα του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και παρά ταύτα του επετράπη να γυρίσει ως νικητής και τροπαιοφόρος στο πρόσφατο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαρατάξεως.
Δεύτερον, η στάση που κρατά η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαρατάξεως, Φώφη Γεννηματά, στις προσυνεδριακές διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού το φθινόπωρο. Συμφώνως προς πληροφορίες, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος ο οποίος εγγυάται τις διαδικασίες, ζητεί από την κ. Γεννηματά μερικές εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας για όλους όσους ήθελαν να διεκδικήσουν το αξίωμα του Προέδρου καθώς και την διεξαγωγή ντημπαίητ μεταξύ των υποψηφίων. Με βάση τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες, η κ. Γεννηματά αρνείται και το ένα αίτημα και το άλλο.
Τρίτον∙ μετά την αποχώρηση του υπόπτου φιλοπαπανδρεϊσμού Γιάννη Ραγκούση από την «Ώρα Αποφάσεων» της κ. Διαμαντοπούλου, ο κ. Βενιζέλος απεφάσισε να συστηματοποιήσει την συνεργασία της δικής του κινήσεως «Κύκλος» με το «Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση» της Άννας Διαμαντοπούλου. Ο ίδιος ανταπεκρίθη στην πρόσκληση Διαμαντοπούλου και παρέστη στην εκδήλωση με τον αντικαγγελάριο Γκάμπριελ, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι οι κινήσεις Βενιζέλου και Άννας διοργάνωσαν κοινές πρωτοβουλίες ακόμη και για επιστημονικά θέματα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
Βεβαίως, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η απόφασις Βενιζέλου και των λοιπών δυνάμεων είναι μονόδρομος για αντικειμενικούς λόγους. Προκειμένου να ευρίσκεται στην επόμενη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος είχε τις εξής επιλογές:
- να συνεργαστεί με την ΝΔ συμπεριλαμβανόμενος στα ψηφοδέλτια Επικρατείας της. Αυτό δεν το ήθελε ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζοντας ότι θα είχε διαρροές ψήφων από τα δεξιά του, ούτε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος στην τελευταία συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καταστεί Γεώργιος Μαύρος (περιελήφθη στα ψηφοδέλτια επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 1981) ούτε Γεώργιος Παπανδρέου (περιελήφθη στα ψηφοδέλτια του Παπάγου το 1956),
- Να διεκδικήσει μέσα από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ την έδρα της Θεσσαλονίκης. Η μάχη όμως δεδομένης της καθόδου του Χάρη Καστανίδη εκεί θα ήταν αμφίρροπη,
- Να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Δύσκολα θα μπορούσε να συμβεί αυτό, δεδομένης και της παρουσίας του Γιώργου Παπανδρέου στο κόμμα. Κατά συνέπεια, η επιλογή ιδρύσεως κόμματος από τον κ. Βενιζέλο είναι μονόδρομος.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου