Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Πας μη συριζαίος… βάρβαρος!

Ο σύριζας ξεδιπλώνει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει έως τις κάλπες, όποτε κι αν στηθούν. Μπορεί σε σχέση με το 2015 να έχουν αντιστραφεί τα αφηγήματα, οι λέξεις και τα νοήματα που εκστομίζονται από τον πρωθυπουργό έως και τα στελέχη της Κουμουνδούρου, αλλά η φιλοσοφία παραμένει ακριβώς η ίδια: πας μη συριζαίος… βάρβαρος!

Όποιος δηλώνει αντίθετος ή ασκεί κριτική στην κυβέρνηση αποκαλείται και πάλι όπως το 2015 είτε… προδότης, «μαύρο μέτωπο», υπάλληλος των δανειστών, υπάλληλος της διαπλοκής, ακροδεξιός είτε με… οποιονδήποτε άλλο προκλητικό χαρακτηρισμό εφευρίσκουν τα στελέχη του σύριζα και διάφορα «παπαγαλάκια».

Αρκεί να θυμηθεί κανείς με πόσο μένος επετίθεντο πριν από τρία χρόνια τα τότε αντιμνημονιακά κομματικά στελέχη και διάφοροι «ανεξάρτητοι» δημοσιογράφοι σε όποιον… τολμούσε να ψελλίσει ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το σκίσιμο των Μνημονίων δεν ήταν παρά προεκλογική εξαπάτηση. Άραγε τώρα που όλοι μαζί αγκαλιά πανηγυρίζουν την «επιτυχία» των Μνημονίων, τα «παίρνουν» κι αυτοί από την τρόικα και τη διαπλοκή;

Τα ίδια είχαν συμβεί και κατά τη δραματική για τη χώρα περίοδο του ψευδοδημοψηφίσματος. Όποιος δήλωνε ότι θα ψήφιζε «ναι» ήταν προδότης μενουμευρωπαίος. Όποιος υποστήριζε πως η εφαρμογή του «όχι» θα έφερνε Grexit ήταν καταστροφολόγος. Βέβαια, ακόμα κι όταν ο Αλέξης Τσίπρας θριάμβευσε με το «όχι» αλλά εφάρμοσε το «ναι», το ψευδοαφήγημά τους δεν άλλαξε. Και φτάσαμε τώρα να μας κάνουν… μαθήματα για το πόσο καλή είναι η Ευρώπη, τι καλή κυρία είναι η Μέρκελ και να αποθεώνουν τον Γιούνκερ εκείνοι που τους καθύβριζαν.

Με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν όμως και διάφορα εξωμνημονιακά ζητήματα. Μιλούσαν για ανοιχτά σύνορα στο προσφυγικό και όποιος έλεγε ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει ήταν… ακροδεξιός. Τώρα βέβαια ακόμα και σύμφωνα με τη Τασία Χριστοδουλοπούλου δεν υπάρχει χώρος στην Ελλάδα για να… λιαστούν άλλοι μετανάστες.

Και στο Σκοπιανό μια από τα ίδια. Όποιος δεν συμφωνεί με το deal που προωθεί η κυβέρνηση είναι… εθνικιστής. Ενώ στα Ελληνοτουρκικά, από εκεί που θα βγαίναμε από το ΝΑΤΟ και ο πρωθυπουργός έλεγε πως «η θάλασσα δεν έχει σύνορα», τώρα αναβαθμίζουμε τα F-16 και «θωρακίζουμε» τα νησιά μας. Και πάλι όποιοι χαρακτήρισαν «φιάσκο» την επίσκεψη Ερντογαν τον Δεκέμβριο ήταν… υπερβολικοί.

Φτάνουμε και στο τελευταίο αλλά ίσως κορυφαίο ψέμα του Μαξίμου. Τον πόλεμο κατά της διαπλοκής. Ήταν «κολλητοί» έως τον πρώτο διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών το 2016 με τον επιχειρηματία που σήμερα ανταλλάσσουν ύβρεις. Έγιναν «κολλητοί» με εκείνον που κατήγγελλαν ότι γλίτωνε φορολογικά πρόστιμα με τροπολογίες, αλλά και με εκείνον που κατήγγελλαν ότι συμμετείχε «φωτογραφικά» σε αποκρατικοποίηση. Την ίδια ώρα, οι «δουλειές» με τα δημόσια έργα τρέχουν με εκείνον που κατηγορούσαν ότι «έκλεβαν» το κράτος, ενώ οδηγούν σε χρεοκοπία τη ΔΕΗ που πιθανότατα θα καταλήξει σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Αλλά το παραμύθι συνεχίζεται και όποιος τους κατακρίνει… κρίνεται ως μισθοδοτούμενος της διαπλοκής.

Το ίδιο έργο θα το ξαναβλέπουμε έως τις εκλογές. Όσοι διαδήλωσαν στη Λέσβο ήταν… φασιστοειδή. Όποιοι ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει καθαρή έξοδος όταν ήδη έχουν προνομοθετήσει σκληρά μέτρα και έχουν συμφωνήσει σε μνημονιακές πολιτικές για πολλά ακόμα χρόνια είναι για μια ακόμη φορά… τρόικα εσωτερικού. Αλλά αυτό είναι το βασικό συστατικό της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ: η… λάσπη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου