Το Μαξίμου καταγγέλλει οργανωμένο σχέδιο αποστασίας που υλοποιείται από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Κάτι έπρεπε να βρουν για να πουν όταν βλέπουν πως οι 154 βουλευτές της κυβέρνησης έγιναν 152 και φοβούνται πιθανότατα πως στο μέλλον μπορεί να μειωθούν κι άλλο δημιουργώντας ένα οριακό πολιτικό σκηνικό.
Την ίδια ώρα, όμως, συμβαίνει και κάτι αντίστροφο. Σύμφωνα με όσα διαρρέουν κυβερνητικοί παράγοντες, υπάρχουν έξι με οκτώ βουλευτές από Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και την ομάδα των ανεξάρτητων που ετοιμάζονται να προσχωρήσουν στην κυβερνητική πλειοψηφία. Άραγε ισχύει το ίδιο και για αυτούς; Είναι και αυτοί αποστάτες; Είναι κι αυτοί «υπάλληλοι» συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων; Εδώ έφτασε ο Πάνος Καμμένος να μιλήσει για «κατάλυση πολιτεύματος» με αφορμή «ντου» στο γραφείο του βουλευτή Κατσίκη, αλλά τελικά αποδείχτηκε πως ήταν ο Ρουβίκωνας. Τέτοιο γέλιο πέφτει…
Ας θυμηθούμε, όμως, τι γινόταν στη χώρα πριν από πέντε – έξι χρόνια. Άραγε ο Πάνος Καμμένος όταν καταψήφισε την κυβέρνηση Παπαδήμου στην οποία συμμετείχε η Ν.Δ. ήταν αποστάτης; Ο Κουρουμπλής, η Τζάκρη και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποστάτες; Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας το 2013 τόσο από το βήμα της Βουλής όσο και σε συνέντευξή του καλούσε τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να ρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά. Υποκινούσε σε αποστασία; Μήπως και τότε κρύβονταν από πίσω διαπλεκόμενα συμφέροντα;
Ωραία είναι τα πολιτικά παραμύθια. Ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι κι αλλιώς έχει παράδοση στο να βγάζει «ταμπέλες» για πολιτικούς: προδότες, τσολάκογλου, δοσίλογοι, τρόικα εσωτερικού, μενουμευρωπαίοι, αποστάτες. Αλλά πέρα από τη συνωμοσιολογία υπάρχει και η πραγματικότητα.
Όλα τα κόμματα που υπέγραψαν μνημόνια πλήρωσαν βαρύ τίμημα. Πολλοί βουλευτές ανεξαρτητοποιήθηκαν. Είτε επειδή δεν ήθελαν να ψηφίσουν τα μνημόνια είτε επειδή είχαν συμφωνήσει να μεταγραφούν σε κάποιο άλλο κόμμα. Το παραμύθι αυτό τελείωσε τώρα που όλα τα κόμματα έχουν πια ψηφίσει μνημόνια.
Τι συμβαίνει τώρα; Δυο πολύ απλά πράγματα. Η «λύση» του Σκοπιανού θα φέρει αντίστοιχες πολιτικές εξελίξεις κυρίως στους ΑΝΕΛ, που έως πριν από λίγο καιρό έχτιζαν… καριέρα με τη στάση τους σε όλα τα εθνικά θέματα. Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα. Το πιθανότερο είναι πως στην επόμενη Βουλή δεν θα μπουν ούτε το Ποτάμι, ούτε η Ένωση Κεντρώων, ούτε βέβαια και οι ΑΝΕΛ. Οπότε είναι απόλυτα λογικό τα στελέχη τους μαζί με τους βουλευτές που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από διάφορα κόμματα να ψάχνουν «στέγη» για την επόμενη μέρα.
Αυτά ως προς το πολιτικό κομμάτι του ζητήματος. Ας πάμε τώρα και στα «συμφέροντα». Το Μαξίμου βρίσκεται σε πόλεμο με τον Μαρινάκη, με τον οποίο έως τον Νοέμβριο του 2016 είχε εξαιρετικά καλές σχέσεις, που χάλασαν όταν τινάχτηκε στον αέρα ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών. Ξαφνικά επιτέθηκε στον Σαββίδη, ο οποίος εκδίδει μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα και έχει δηλώσει στο παρελθόν πως «ο Τσίπρας είναι σαν τον Πούτιν και ο Κυριάκος δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός», ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός και ο Πάνος Καμμένος τον έχουν στηρίξει ακόμα κι από το βήμα της Βουλής.
Μήπως ο Αλέξης Τσίπρας θυμάται τι έλεγε για τους Μπόμπολα, Μελισσανίδη, Βαρδινογιάννη, Κοντομηνά; Τολμάει, άραγε, να πει τα ίδια τώρα; Ας κατανοήσουν κάτι στην κυβέρνηση. Όσα αποθέματα σανού κι αν έχουν στα υπόγεια του Μαξίμου, πλέον, δεν θα βρουν πελάτες – ψηφοφόρους να τα… καταναλώσουν!
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου