Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Νέες αυταπάτες για… σεισάχθεια

Τα χιλιάδες κόκκινα δάνεια που θα μείνουν απροστάτευτα και στην ουσία θα οδηγήσουν σε χιλιάδες πλειστηριασμούς ακόμα και «λαϊκών» κατοικιών θα τα… λουστεί η επόμενη κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πανηγυρίσει μια ακόμη τεράστια «επιτυχία». Ακούγοντας τους υπουργούς και διαβάζοντας τα φιλικά προς το Μαξίμου μέσα ενημέρωσης οποιοσδήποτε κόκκινος δανειολήπτης μπορεί εύκολα να πιστέψει πως θα πιάσει το… τζόκερ με ένα νόμο και ένα άρθρο.

Και γενναίο κούρεμα και επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής και μείωση επιτοκίου και επιδότηση της μηνιαίας δόσης. Το μόνο που δεν έχουν πει είναι πως θα δίνουν και ένα εξοχικό σπίτι δώρο. Την ίδια ώρα η πρόταση θα διασφαλίζει τις τράπεζες, ώστε να αποφύγουν κάθε πιθανότητα νέας ανακεφαλαιοποίησης. Παράλληλα, ψελλίζουν πως οι πλειστηριασμοί δεν θα αγγίξουν τις «λαϊκές» κατοικίες.

Ακούγεται ωραίο το νέο προεκλογικό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα και των συντρόφων του. Μόνο που για μια ακόμη φορά -δυστυχώς για τους δανειολήπτες- δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ο νόμος… Φλαμπουράρη που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη θα αποδειχθεί ιδιαίτερα επώδυνος για χιλιάδες πολίτες που έχουν κόκκινα δάνεια μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι και το προεκλογικό κόλπο της κυβέρνησης. Ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο να συμφωνηθεί και να ψηφιστεί ο νόμος, η ουσιαστική εφαρμογή του θα ξεκινήσει ύστερα από αρκετούς μήνες. Και ουσιαστικά θα αποτελεί το μοντέλο διαχείρισης κόκκινων δανείων, τουλάχιστον, για την επόμενη τριετία. Ο νόμος Φλαμπουράρη, λοιπόν, θα έχει πολύ πιο αυστηρές προϋποθέσεις ένταξης με πολύ πιο χαμηλά κριτήρια τόσο για το ύψος του δανείου όσο και για το ύψος εισοδήματος και περιουσίας. Αρα, ο νέος νόμος θα αποτελεί ομπρέλα για δραματικά λιγότερους κόκκινους δανειολήπτες σε σχέση με τον ισχύοντα νόμο Κατσέλη.

Τα χιλιάδες κόκκινα δάνεια που θα μείνουν απροστάτευτα και στην ουσία θα οδηγήσουν σε χιλιάδες πλειστηριασμούς ακόμα και «λαϊκών» κατοικιών θα τα… λουστεί η επόμενη κυβέρνηση. Και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα στο μέλλον στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να βρεθούν και πάλι δίπλα δίπλα με τον Λαφαζάνη έξω από τα δικαστήρια και τα συμβολαιογραφεία.

Η αλήθεια είναι πως από το 2012 – 2013 οπότε και έσκασε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων όλες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Ακόμα και ο νόμος Κατσέλη αποδείχθηκε εξαιρετικά χρονοβόρος και γραφειοκρατικός, χωρίς ουσιαστικά να «αναγκάζει» δανειολήπτες και τράπεζες να βρουν εξωδικαστικές συμφωνίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπάτησε μεγάλο μέρος της κοινωνίας το 2015 υποσχόμενος σεισάχθεια. Εκλεισε το μάτι σε χιλιάδες δανειολήπτες αφήνοντας να εννοηθεί πως θα κρατήσουν τα σπίτια τους χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν ευρώ. Από την άλλη οι τράπεζες συνέχισαν να κυνηγούν τους δανειολήπτες μέσω εισπρακτικών εταιρειών, αντί να προσφέρουν ρυθμίσεις πραγματικά βιώσιμες. Τώρα ο πρωθυπουργός λίγους μήνες πριν από τις κάλπες επιχειρεί να εξαπατήσει και πάλι τους πολίτες παρουσιάζοντας ως θρίαμβο έναν νόμο, που θα αποδειχθεί πανωλεθρία για τους δανειολήπτες.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου