Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Η "πασοκοποίηση" του περιθωρίου...


Με ομολογία ήττας και διαχείρισης της επόμενης ημέρας, μοιάζει ο περιορισμένος ανασχηματισμός που έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας. Σε πολιτικό επίπεδο είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός… έχει μείνει από πάγκο, κοιτάζει γύρω του και δεν βλέπει ικανά στελέχη και το μόνο που κάνει είναι να βουτάει στα θολά νερά της Κεντροαριστεράς.

Η επιλογή του Αγγελου Τόλκα και του Θάνου Μωραϊτη, βουλευτών του ΠΑΣΟΚ άλλοτε και γραμματέων επί Φώφης Γεννηματά, είναι ουσιαστικά η προσπάθεια να κλείσει από τώρα ένας πολιτικός αρραβώνας με το λεγόμενο παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ. Αλλά ευκαιριακός αρραβώνας καθώς ευκαιριακό είναι και το άνοιγμα που επιχειρείται προς αυτόν τον χώρο.

Αλλωστε, αν και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις κινήσεις και στις δηλώσεις του, δεν έχει κρύψει την άποψη ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας ευρύτερος προοδευτικός πόλος. Και ήρθε πιο κοντά με την κυβέρνηση όταν ξεκάθαρα δήλωσε υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, κόντρα στη γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη και σε αντίθεση με την άποψη που εξέφρασε ο αδερφός του, και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ, Νίκος Παπανδρέου.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την κίνηση αυτή, ενισχύει την πασοκογενή συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελείται από πολλά πρώην πράσινα στελέχη, και παλαιά και νέα. Για παράδειγμα ο Αντώνης Κοτσακάς, η Ξενογιαννακοπούλου, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Νίκος Κοτζιάς (κι αυτός στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου), ο Νίκος Τόσκας, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Γιάννης Ραγκούσης που συμμετέχει στις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τζουμάκας που έχει εκφραστεί θετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.

Είναι γνωστό ότι το ρόλο του πολιορκητικού κριού παίζει ο Χρήστος Σπίρτζης που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Πασοκοποίηση

Είναι επίσης γνωστό πως όλη αυτή η «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκνευρίσει τους «πούρους» αριστερούς.

Δεν είναι λίγοι οι «σύντροφοι» του Τσίπρα που λένε ότι «από τον ακροδεξιό Καμμένο και την ψεκασμένη κυβέρνηση περάσαμε στο… το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό. Σε λίγο θα αλλάξουμε και το σύμβολο του ΣΥΡΙΖΑ και θα βάλουμε τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ», λένε.

Αν αυτός ο αρραβώνας με το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί κανείς δεν το γνωρίζει. Ο Γ. Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ θα πρέπει σύντομα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, ειδικά από τη στιγμή που είναι σε εκκρεμότητα το που θα κατέβει ο πρώην πρωθυπουργός. Οι φήμες λένε ότι έχει βάλει ένα δίλημμα «ή στην Αχαϊα ή πουθενά», αλλά οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη.

Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να του χρεώσει τα «ορφανά» σε ποια αγκαλιά θα βρεθούν.

Όμως είναι φανερό ότι στο Μαξίμου ποντάρουν στον πιο αδύναμο κρίκο του Κινήματος Αλλαγής καθώς το «σύστημα Φώφης Γεννηματά» το έχουν αποκλείσει. Θεωρούν ότι η πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει την ευθεία σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό θα προσπαθήσουν να την ταυτίσουν με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες επιθέσεις του Μαξίμου σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ ώστε να φανεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλιεύει πρόσωπα που είναι νέα, άφθαρτα και που δεν έχουν σχέση με το παλαιό κόμμα. Πόσο άφθαρτος είναι όμως ο Μωραϊτης είναι ένα θέμα ή μήπως «αυτούς βρήκαμε κι αυτούς πήραμε»;

Θέλει να τους τελειώσει

Είναι λογικό ο Τσίπρας να αντιμετωπίσει γκρίνια στο κόμμα του, όχι όμως αμφισβήτηση αφού δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στον ορίζοντα. Ειδικά αν εντάξει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ τις μεταγραφές από ΑΝΕΛ και Κεντροαριστερά, τότε θα ξεσπάσει σύγκρουση από στελέχη του Συνασπισμού που ήδη λένε «εμείς βάλαμε πλάτη για να έρθει στην εξουσία, κι αυτός αγκαλιάζεται με το παλαιό πολιτικό σύστημα».

Βεβαίως οι κινήσεις Τσίπρα εντάσσονται στη γενικότερη τακτική διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ ώστε να πάρει όσο το δυνατόν μικρότερο ποσοστό, εκτιμώντας ότι θα θέλει να συνεργαστεί με τη ΝΔ.

Στο Μαξίμου είναι της άποψης ότι όσο περισσότερο αποδυναμωθεί το Κίνημα Αλλαγής τόσο περισσότεροι θα στραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να «τελειώσει» με την Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ και θέλει ο Τσίπρας να καταστεί ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Κεντροαριστεράς και γι’ αυτό πασοκοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον απομακρύνει από τις παραδοσιακές αριστερές ρίζες του.

Αλλωστε, με στελέχη όπως η Κωνσταντοπούλου, ο Λαφαζάνης, ο Χουντής, η Βαλαβάνη κ.λπ εκτός ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει απομείνει και τίποτε από τη λεγόμενη «αριστερή αντιπολίτευση» της Κουμουνδούρου. Μόνο κάποιες διάσπαρτες φωνές από Τσακαλώτο και Φίλη για την τιμή των όπλων.

Εν τέλει η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ με τον διεμβολισμό της Κεντροαριστεράς είναι με μοναδικό σκοπό να είναι ο ισχυρός παίκτης του χώρου, το αντίπαλον δέος της Δεξιάς που πιστεύουν ότι κάποια στιγμή θα καταρρεύσει και θα έρθει ως ΣΥΡΙΖΑ ξανά ως σωτήρας.

Βασίλης Σ. Κανέλλης

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου