Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Το ράσο του Χαρδαλιά...

Η κρεατομηχανή του παγκόσμιου διαδικτυακού καφενείου αποφάσισε χτες να κατασπαράξει τον Νίκο Χαρδαλιά. Κάθε μέρα καταναλώνουμε με ικανοποίηση το γεύμα που προσφέρεται στα πληκτρολόγιά μας από τα ταχυφαγεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έχουμε ξεχάσει να μιλάμε πολιτικά. Κι αυτή η κυβέρνηση έχει θέματα που άπτονται της πολιτικής και όχι του ράσου ενός παππά. Κι έπειτα, χριστιανοί έχουν δηλώσει οι άνθρωποι. Στην ΝΔ βρίσκονται, όχι στο ΚΚΕ μλ.

Πολιτικά μπορούμε να κάνουμε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, εφόσον μας ενδιαφέρει η πολιτική. Να διορθώσουμε, δηλαδή, τα κακώς κείμενα. Αν ο τελικός μας στόχος είναι να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας. Κι οι κυβερνήσεις δίνουν άπειρες αφορμές για να ασκηθεί κανείς στο… άθλημα.

Δεν προσπαθώ να «χαμηλώσω» τους τόνους σε ένα θέμα που είναι δήθεν μεγάλης σημασίας. Αλλά δεν είναι μεγάλο. Πρόκειται για φωτογραφίες που «στήθηκαν» στην οθόνη και στην συνέχεια οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κλήθηκαν να βγάλουν τα βελάκια και τα μαχαίρια τους και να «ξεσκίσουν» τα θύματά τους. Χτες ήσαν αυτοί, οι κ.κ. Χαρδαλιάς και Κουμουτσάκος, αύριο κάποιοι άλλοι. Το δηλητήριο μπολιάζει καθημερινά την κοινωνία μέσω των πληκτρολογίων και όλα τα άλλα περνάνε αυτόματα σε δεύτερη μοίρα.

Να μιλήσουμε για συμβολισμούς; Θα μιλάμε όλη την μέρα. Αλλά πέραν των συμβολισμών υπάρχει και η ζώσα πραγματικότητα. Η νυν κυβέρνηση για παράδειγμα δεν υποσχέθηκε στους πιστούς της ότι θα φέρει τον διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας για να γίνει στην συνέχεια ο αρχηγός της ο πιο συχνός συνδαιτημόνας του Μακαριότατου. Ο κ. Μητσοτάκης δεν δήλωσε ποτέ άθεος. Ούτε και επαναστάτης χωρίς αιτία. Ναι, δεν ήταν καλό παράδειγμα η φωτογραφία του κ. Κουμουτσάκου. Και οι δικαιολογίες που προέβαλε στην συνέχεια άγγιζαν το όριο του γελοίου. Αλλά ο άνθρωπος βρέθηκε σε μεγάλη πίεση και ως εκ τούτου έχει ένα ελαφρυντικό. Από την άλλη πλευρά, αν η Πολιτεία θεωρεί ότι η θεία κοινωνία πρέπει να απαγορευτεί, ας το κάνει! Όσο για τον κ. Χαρδαλιά; Την μία τους πειράζει το ύφος του, την άλλη η έξοδός του με την οικογένειά του σε χώρο αναψυχής και τώρα η υπόκλιση στο ράσο. Προσωπικά δεν θα το έκανα. Επειδή δεν τα έχω καλά με το ράσο. Αλλά μην τρελαθούμε κιόλας. Μην κάνουμε την τρίχα τριχιά.

Υπάρχουν θέματα προς συζήτηση. Θα καταφέρει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα 72 δισεκατομμύρια ευρώ ή θα χαθεί άλλη μία ιστορική ευκαιρία για τον τόπο; Προχτές οι πρόεδροι του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου προέβαλαν την άποψη ότι χρειάζεται γρήγορη απονομή δικαιοσύνης σε θέματα που άπτονται των επενδύσεων. Υπάρχουν θέματα! Πώς θα αντιμετωπίσει τώρα η κυβέρνηση τις οικονομικές συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας; Με διορισμούς; Με επιδόματα; Πόσα χρήματα υπάρχουν ακόμη για δάνεια στις επιχειρήσεις; Υπάρχουν περιθώρια για πραγματική και εποικοδομητική πολιτική στην κυβέρνηση. Αλλά όχι για το ράσο του Χαρδαλιά. Αλλά το ράσο του Χαρδαλιά φέρνει κλικς, φέρνει likes. Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας. Οι μεγάλες ταχύτητες, όμως, έχουν έναν σημαντικό κίνδυνο: Τον εκτροχιασμό του οχήματος…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου