Δεν πρόλαβαν καλά καλά να ανακοινωθούν και να εφαρμοστούν τα νέα περιοριστικά μέτρα και για μια ακόμη φορά ξεκίνησε το ίδιο κουραστικό γαϊτανάκι που παρακολουθούμε από τον Νοέμβριο.
Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη που… διαβεβαίωναν ότι θα ανοίξει η αγορά την 1η Μαρτίου, εν συνεχεία στις 8 και πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων στις 16, τώρα ισχυρίζονται ότι από τις 22 του μηνός θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο.
Την προηγούμενη Δευτέρα πολιτική συζήτηση αφορούσε σε άνοιγμα την Καθαρά Δευτέρα και ύστερα από μόλις 48 ώρες, τελικά, ανακοινώθηκαν αυστηρότερα μέτρα!
Δεν είναι πια κουραστικό. Είναι εκνευριστικό. Δεν έχουν κατανοήσει πως δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτα από όσα έλεγαν εδώ και τρεις μήνες; Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Οτι θα άνοιγε ακόμα και η εστίαση τα Χριστούγεννα; Ότι άνοιξαν μόνο για επτά ημέρες τα Γυμνάσια στην Αττική; Μήπως και ότι θα επαναλειτουργούσαν και τα χιονοδρομικά κέντρα;
Αυτό το ασταμάτητο μπλα μπλα κάνει διπλό κακό. Από τη μια, στέλνει λάθος μήνυμα στους πολίτες ως προς την τήρηση των μέτρων. Από την άλλη, διαλύει τα ήδη τεντωμένα νεύρα των πολιτών.
Και σαν να μην έφταναν οι αερολογίες και οι άστοχες διαρροές κυβερνητικών στελεχών, έρχονται ως… τρέιλερ οι δηλώσεις κάποιων επιστημόνων που ως… αστρολόγοι προβλέπουν από τώρα ποια θα είναι η κατάσταση το Πάσχα.
Θα πει κανείς ότι κάτι πρέπει να λένε όταν βγαίνουν στα κανάλια και τα κυβερνητικά στελέχη και οι λοιμωξιολόγοι. Ναι, κάτι πρέπει να λένε.
Θα μπορούσαν να είναι, όμως, πιο συγκρατημένοι. Γιατί, έως τώρα, έχουν πέσει έξω στις περισσότερες εκτιμήσεις τους. Ας πουν ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να γίνουν συγκεκριμένες προβλέψεις. Αυτή είναι η αλήθεια. Ας πουν ότι βιώνουμε την πιο ζόρικη περίοδο από την αρχή της πανδημίας. Ας πουν ότι ελπίζουν να αρχίσει η σταδιακή άρση του lockdown μέσα στον Απρίλιο, αλλά ότι στην ουσία το άνοιγμα θα γίνει τον Μάιο. Και πως η πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα -εκτός απροόπτου- θα γίνει το φθινόπωρο, όπως δήλωσε και ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Α. Φάουτσι, στην «Καθημερινή».
Η πανδημία απαιτεί μεταβαλλόμενη στρατηγική αντιμετώπισης μέρα με τη μέρα και εβδομάδα με την εβδομάδα. Απαιτεί, όμως, συγχρόνως και ψύχραιμη αντιμετώπιση από πολιτικούς και επιστήμονες.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου