Αναπόφευκτα η συζήτηση πηγαίνει στις αναταράξεις που προκαλεί στο πολιτικό σύστημα η εθνική τραγωδία των Τεμπών. Η κουβέντα θα γινόταν έτσι κι αλλιώς, πολύ περισσότερο τώρα που απέχουμε λίγες εβδομάδες από τις εκλογές.
Οι κάλπες θα στηθούν μέσα στον Μάιο. Και, καθώς, οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής η αβεβαιότητα αυξάνεται, γιατί κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα αντιδράσουν οι πολίτες γνωρίζοντας πως κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν και δεύτερες εκλογές.
Πόσο θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα η οργή για τα Τέμπη;
Κατ’ αρχάς, είναι πάρα πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα. Η τραγωδία στα Τέμπη θα σημαδέψει τη χώρα. Δεν πρόκειται να ξεχαστεί όσα χρόνια κι αν περάσουν. Το ερώτημα είναι αν ένα μέρος της κοινωνίας θα ψηφίσει επηρεασμένη από το δυστύχημα.
Αυτό στην πραγματικότητα θα κριθεί από δύο πράγματα. Από το πώς θα διαχειριστούν η κυβέρνηση και τα κόμματα την επόμενη ημέρα της τραγωδίας. Και από το ποιος πιστεύουν οι πολίτες ότι, τελικά, μπορεί να γκρεμίσει τις χρόνιες παθογένειες της χώρας.
Το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε σχεδόν 40% στις κάλπες. Προσέγγισε τα ποσοστά των προμνημονιακών ετών. Αυτό το 40% δεν βγήκε μόνο από νεοδημοκράτες. Το 40% των ψηφοφόρων στήριξε το κυβερνητικό πρόγραμμα Μητσοτάκη δείχνοντας ότι πιστεύει πως είναι ο φορέας αλλαγής.
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ο αντίπαλος της χώρας και των πολιτών είναι το βαθύ κράτος, που κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει.
Η κυβέρνηση στα τέσσερα χρόνια μπόρεσε να αντιμετωπίσει με σχετική ή μεγάλη επιτυχία το μεταναστευτικό, την πανδημία, την ενεργειακή κρίση. Μεγάλο αγκάθι παραμένει η ακρίβεια.
Συγχρόνως μετασχηματίστηκε ψηφιακά η εξυπηρέτηση των πολιτών από το Δημόσιο. Το Gov.gr εξαφάνισε ουρές ταλαιπωρίας για κάποια από τα πιο περιζήτητα έγγραφα, τα οποία χρειάζονται καθημερινά οι πολίτες. Παράλληλα, έγιναν κάποια μικρά βήματα για να ξεκινήσει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Στην οικονομία η εικόνα της χώρας άλλαξε εντυπωσιακά. Πλέον, η Ελλάδα αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για κορυφαίες εταιρίες του πλανήτη.
Προφανώς και έχουν υπάρξει σημαντικά λάθη και αστοχίες. Δεν έγιναν οι παρεμβάσεις που έπρεπε στο «βαθύ κράτος». Ναι, δεν είναι κάτι εύκολο. Αλλά είναι αναγκαίο όσο ποτέ. Η τραγωδία στα Τέμπη το θέτει ως πρώτη προτεραιότητα.
Η κυβέρνηση οφείλει με τις επόμενες κινήσεις της έως τις κάλπες να αποδείξει ότι παραμένει ο μοναδικός φορέας αλλαγής και εκσυγχρονισμού της χώρας. Απαιτούνται ρηξικέλευθες αποφάσεις. Κόντρα σε μικροσυντεχνίες και μεγαλοσυμφέροντα. Δεν υπάρχει, όμως, άλλος δρόμος.
Μόνο έτσι οι πολίτες θα πειστούν ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να δημιουργήσει μια νέα Ελλάδα με φόντο το 2030.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου